|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mewen
|
Napisane: 27 lut 2011, o 14:18 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 sty 2011, o 20:00 Posty: 366 Lokalizacja: Warszawa
|
Piszę oddzielnie bo nie ma jeszcze Kujawsko-pomorskich zamków  Toruń odwiedziliśmy tylko na chwilę i z braku czasu na zwiedzanie tego pięknego miasta wygrał zamek, jednakże musieliśmy go niemal szukać bo za wiele to po nim nie zostało. Zamek w Toruniu zaczęto budować w latach 1233-36, z tego co wiadomo najpierw był to drewniany gród, a później kamienno-ceglany. W ciągu XIII i XIV wieku zamek uzyskał zabudowę zamku komturskiego. A po Bitwie Grunwaldzkiej zaczęto wzmacniać mury zamku i przystosowano go do większej liczby załogi. Niestety w 1420 roku na zamku wybuchł pożar, który zniszczył zamek, lecz dopiero po oblężeniu i zdobyciu zamku przez mieszkańców Torunia zamek ucierpiał najbardziej. Zamek został rozebrany, zachowały się jedynie części fosy oraz zamku głównego.          Kolejny zamek z „dziwnym „przewodnikiem” z tych co to wszystko jednym tchem, dużo i niekoniecznie składnie  . Ale warto było zobaczyć. Toruń sam w sobie jest pięknym miastem, zabytków tam tyle, że jeden dzień to oczywiście za mało na zwiedzenie czegokolwiek. Miasto wita zapachem pierników z piekarni Kopernik  Zrobiłam tez kilka fotek miasta i jego zabudowy, robione są z motocykla więc może nie są za dobrej jakości ale pogląd dają  Na pewno tam wrócimy.     
_________________ "Niebo do wynajęcia (...) lecz deszcz rozmył litery i już nie wiem gdzie jest..." Robert Kasprzycki
Ostatnio edytowano 1 lis 2014, o 17:21 przez mewen, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 27 lut 2011, o 14:44 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40 Posty: 6502 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Toruń jest piękny, byłem tam jakieś 10 lat temu i od tej pory mam się ochotę znów wybrać - tylko ciągle jakoś schodzi... Wtedy, o ile mnie pamięć nie myli - żadnego przewodnika na zamku nie było. Tak mi się jeszcze kojarzy płatny parking w ruinach jakiegoś klasztoru chyba, na Starym Mieście - bardzo wygodne miejsce do zwiedzania.
_________________ — Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
salomea82
|
Napisane: 27 lut 2011, o 18:31 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Joanna
|
Toruń jest pięknym miastem, miałam przyjemność tam studiować  Wstyd mi przyznać, że nie udało mi się wszystkiego zwiedzić, a dokładnie wszystkich fortów  Cały czas szukam pretekstów, żeby tam na chwilę powrócić i poprzechadzać się w ulubione miejsca Wracając do tematu, to w cieniu zamkowych murów nieraz uczyłam się do egzaminów, jeżeli oczywiście nie panowała wówczas epidemia komarów i takich tam przyjemniaczków  Jak wrócę do domu to postaram się poszukać jakieś swoje zdjęcia. Co do zdjęć, które umieściłaś poniżej, to na jednym z nich jest kościół p.w. Św. Katarzyny, kamienice przy ul. Warszawskiej a w tle most kolejowy, zaraz za nimi jest budynek dworca Toruń Miasto, a na ostatnim, po prostu jak zobaczyłam ten budynek to bardzo się ucieszyłam, za tym małym ceglanym budyneczkiem mieszkałam  jest to ul. Lubicka i po prawej wjazd na ul. Ścieżkę Szkolną, a dalej piękny widok na Wisłę
|
|
 |
|
 |
pilot
|
Napisane: 27 lut 2011, o 18:48 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 19:45 Posty: 790 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza / czasem Radlin
Imię: Andrzej
|
mewen napisał(a): Piszę oddzielnie bo nie ma jeszcze Kujawsko-pomorskich zamków  Nie ma jeszcze działu ponieważ nie nie ma jeszcze dziesięciu zamków z tego województwa  Na naszym forum jest już Kruszwica, Brodnica i Golub-Dobrzyń. Z Twoimi dwoma razem pięć. Jeszcze pięć i będzie można stworzyć dział
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 27 lut 2011, o 19:02 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Są jeszcze Świecie, Radzyń Chełmiński i Bobrowniki - brakuje więc tylko dwóch
_________________ — Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
pilot
|
Napisane: 27 lut 2011, o 19:29 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 19:45 Posty: 790 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza / czasem Radlin
Imię: Andrzej
|
Ja dopiero latem będę w tych okolicach, może ktoś coś szybciej dołoży
|
|
 |
|
 |
salomea82
|
Napisane: 23 lip 2011, o 20:23 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Joanna
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 19 wrz 2013, o 11:11 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 11:26 Posty: 6580 Lokalizacja: Warszawa
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 19 wrz 2013, o 11:13 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 11:26 Posty: 6580 Lokalizacja: Warszawa
|
|
 |
|
 |
kuba
|
Napisane: 9 lip 2018, o 21:42 |
|
 |
Bratnia dusza |
Imię: kuba
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 9 lip 2018, o 21:53 |
|
 |
Administrator |
 |
|
|
|
 |
|
 |
zaq
|
Napisane: 9 lip 2018, o 21:58 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 18:33 Posty: 745 Lokalizacja: Bochnia
Imię: Piotr
|
Świetna sprawa z tą rekonstrukcją maszyn oblężniczych. kuba masz resztę?
|
|
 |
|
 |
kuba
|
Napisane: 10 lip 2018, o 18:55 |
|
 |
Bratnia dusza |
Imię: kuba
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
|
|
|