|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
szkieletek
|
Napisane: 14 sty 2011, o 21:15 |
|
Imię: Karolina
|
Podpowiedzcie mi, proszę, do czego mogła służyć prezentowana na zdjęciach wieża, znajdująca się na terenie zabytkowej części elektrociepłowni w Będzinie? Zakładowa wieża ciśnień? W okienkach nie widać żadnego zbiornika, jednak nie wydaje mi się, by konstrukcja miała służyć celom czysto dekoracyjnym
Załączniki: |

Elektrownia i dziwna wieża.JPG [ 58.03 KiB | Przeglądane 559 razy ]
|

Elektrownia.JPG [ 45.65 KiB | Przeglądane 559 razy ]
|
Ostatnio edytowano 5 lut 2014, o 20:43 przez szkieletek, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 14 sty 2011, o 21:19 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40 Posty: 6796 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Może do załadunku węgla? Podobnie było na przykład na Stremie.
_________________ — Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
RoboCop
|
Napisane: 14 sty 2011, o 21:21 |
|
Dołączył(a): 10 sie 2010, o 17:22 Posty: 557 Lokalizacja: Trójkąt Trzech Cesarzy
Imię: Robert
|
W elektrowniach raczej nie ma wież ciśnień - mimo pochłaniania przez nie ogromnych ilości wody. Przynajmniej w tych nowszych.
|
|
 |
|
 |
RoboCop
|
Napisane: 14 sty 2011, o 21:42 |
|
Dołączył(a): 10 sie 2010, o 17:22 Posty: 557 Lokalizacja: Trójkąt Trzech Cesarzy
Imię: Robert
|
le_szek napisał(a): Może do załadunku węgla? Podobnie było na przykład na Stremie. Nie wiem jak to wygląda w Stremie, ale do załadunku węgla mogłaby być taka "wieża" (niestety na zdjęciach niewiele widać) z którejś strony musiałby tylko dochodzić nadziemny tunel tzw.tramwaj mieszczący przenośnik taśmowy do transportu węgla do zasobników kotłowych.
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 14 sty 2011, o 21:44 |
|
 |
Administrator |
 |
|
viewtopic.php?f=10&t=72Częściowo zachowały się właśnie taśmociągi...
_________________ — Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
szkieletek
|
Napisane: 5 lut 2014, o 20:17 |
|
Imię: Karolina
|
Słuchajcie, moi drodzy. Rozmawiałam kilka dni temu z pewnym miłym panem, wieloletnim pracownikiem Elektrociepłowni "Będzin" i współautorem prezentowanej w sosnowieckim Muzeum Miejskim wystawy 100 – lecie Elektrociepłowni „Będzin” . Oczywiście nie omieszkałam zapytać o intrygującą mnie wieżę. Okazuje się, że tam, na szczycie, rzeczywiście BYŁ ZBIORNIK WODNY. Mój rozmówca określił ten obiekt jako "zakładową wieżę ciśnień" i wyjaśnił, że obecnie budowla stoi pusta, gdyż wodę na potrzeby elektrociepłowni tłoczą dziś pompy. Czy to oznacza, że mamy w Zagłębiu jedną wodną wieżę więcej?
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 5 lut 2014, o 20:29 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Najwyraźniej mamy
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 10 maja 2019, o 19:45 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Zdjęcie z Narodowego Archiwum Cyfrowego z 1927 roku. 
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
|
|
|