|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 19 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
fbatekb
|
Napisane: 21 gru 2009, o 08:19 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 11:26 Posty: 6111 Lokalizacja: Warszawa
|
|
 |
|
 |
Montenegro
|
Napisane: 5 mar 2010, o 18:02 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 22:43 Posty: 579 Lokalizacja: Jankowice
Imię: Darek
|
Poszerzając wątek o tym jakże intrygującym miejscu dodam jeszcze trochę informacji i zdjęć. Dlaczego powstała cytadela:  Plan  Brama Straceń Straceni tu zostali m.in. Romuald Traugutt, Stefan Kunicki, Piotr Bardowski, Marcin Kasprzak, Stefan Aleksander Okrzeja, Henryk Baron, Michał Ossowski.  Obelisk, wewnątrz którego znajduje się ocalały fragment szubienicy.  Za szybą   Kiedyś w tym zamurowanym obecnie miejscu był eksponowany pień drzewa, pod którym rozstrzeliwano skazanych.  Zdjęcie przez widoczny wyżej wyłom w murze  Symboliczny cmentarz. Powstał w 1933r. Ustawiono 152 krzyże i 7 macew. Macew jakoś nie zauważyłem.  Droga straceń wiodła z Pawilonu X do Bramy Straceń  Rosyjskie armaty  Kibitka służąca do przewozu więźniów m.in. na Sybir  Pawilon X W czasie zaboru rosyjskiego mieściło się w nim centralne więzienie śledcze dla więźniów politycznych. Przez Cytadelę, w której urzędowała komisja śledcza i sąd wojenny, przewinęło się około 40 tysięcy więźniów. Kilkuset z nich stracono na stokach twierdzy, tysiące wywieziono stąd na katorgę bądź zesłanie. Wśród więźniów X Pawilonu byli min. Romuald Traugutt, Józef Piłsudski, Roman Dmowski, Gustaw Ehrenberg, ks. Piotr Ściegienny, Stefan Okrzeja i wielu innych. Obecnie mieści się w nim Muzeum X Pawilonu Cytadeli Warszawskiej.  Wewnątrz   Cela ostatniego dyktatora Powstania Styczniowego Romualda Traugutta.    Cela w której spalił się żywcem w 1841r. nie chcąc wydać swoich towarzyszy Karol Levilttoux http://www.tezeusz.pl/cms/tz/index.php?id=5022 Sprzęt do zakuwania więźniów w kajdany  Charakterystyczny sposób strzyżenia głów więźniów – służył do natychmiastowego rozpoznania zbiega w przypadku ewentualnej jego ucieczki.  Fragment ekspozycji  Tablica z nazwiskami straconych na stokach cytadeli warszawskiej, przed nią (wg niepotwierdzonych informacji) wspomniany wcześniej pień drzewa, pod którym rozstrzeliwano skazanych.  Z ciekawostek: Dekomunizują Cytadelę - tym razem ostatecznie W 1997r. Cytuj: Główną tablicę w Bramie odwrócono napisami do muru i od nowa wykuto na niej nazwiska najbardziej zasłużonych więźniów Cytadeli. Z listy wypadli m.in.: Julian Marchlewski, Feliks Dzierżyński, Róża Luksemburg, Marcin Kasprzak, Władysław Hibner, Władysław Kniewski i Henryk Rutkowski. Dodano za to np.: ks. Piotra Ściegiennego, Romana Dmowskiego, Józefa Piłsudskiego i Walerego Sławka. Obecnie planowane jest przywrócenie Bramy Straceń do stanu przedwojennego. za: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... cznie.htmlSpecjalne podziękowanie dla naszej rodziny z Warszawy za oprowadzenie po tym niezwykłym miejscu
|
|
 |
|
 |
waldi481
|
Napisane: 11 mar 2010, o 11:54 |
|
Imię: waldi481
|
Jako historyk nie rozumiem - ale, czy się to komuś podoba czy nie: Julian Baltazar Marchlewski, pseud. Karski, Kujawiak (ur. 17 maja 1866 we Włocławku, zm. 22 marca 1925 w Bogliasco k. Nervi) – Założyciel w 1889 r. Związku Robotników Polskich. Od listopada 1891 r. do listopada 1892 r. więziony w X Pawilonie Cytadeli Warszawskiej - nie można zostawić w spokoju murów,pomników,grobów,pieśni? A i Róża Luksemburg w 1906 przez kilka miesięcy więziona była w X. Pawilonie Cytadeli Warszawskiej. Waldemar
|
|
 |
|
 |
trobal
|
Napisane: 11 mar 2010, o 15:16 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 9 mar 2010, o 06:42 Posty: 2438 Lokalizacja: Warszawa Pochwały: 1
Imię: Tomek
|
Być może osoby, które podjęły decyzję o wymazaniu z historii tych nazwisk są bliskie ideowo pewnej grupie mieszkańców Kozienic. Kozienice były siedzibą gen. Iwana Dehna, który stworzył Cytadelę Warszawską, twierdzę Iwanogrodzką (Dęblin), twierdzę brzeską oraz przebudował twierdzę Modlin i twierdzę kronsztadzką. Pozwolę sobie zacytować kawałek swojego postu z forum tradytor.pl Cytuj: W parku, w pobliżu cmentarza Dehnów umieszczono pomnik partyzantów BCh i AK. Kolejnym krokiem Patriotów było żądanie usunięcia cmentarza Dehnów z sąsiedztwa pomnika. Jako powód podali, że Dehn nie był polskim patriotą, a nawet miał być katem patriotów przyczyniając się do śmierci Traugutta poprzez budowę Cytadeli warszawskiej. Żołnierze rosyjscy stacjonujący w Kozienicach mieli za jego poleceniem zabijać chorych w szpitalu w Kozienicach. Iwan Dehn miał też być członkiem Czarnej Sotni. Te oskarżenia są powtarzane mimo tego, że generał nie dowodził wojskiem stacjonującym w Kozienicach i zmarł przed powstaniem Czarnej Sotni. Inny "fakt" to nieobecność ciała Iwana Dehna na cmentarzu. Podobno zostało one zabrane stąd w 1915 roku. Cóż jednak począć z faktem wykopania z grobu generała jego odznaczeń przez młodzież w latach sześćdziesiątych, co zakończyło się procesem sądowym? Kolejny zarzut to budowa twierdzy Iwanogrodzkiej z której dokonywano karnych ekspedycji wymierzonych w ludność polską. Politycy próbują decydować o pamięci.
_________________ wygodnie jest nie wiedzieć wygodnie jest iść spać Lech Janerka "Epidemia epilepsji"
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 11 mar 2010, o 18:22 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:44 Posty: 3541 Lokalizacja: Kraków
Imię: Jarek
|
waldi481 napisał(a): Jako historyk nie rozumiem - ale, czy się to komuś podoba czy nie: Julian Baltazar Marchlewski, pseud. Karski, Kujawiak (ur. 17 maja 1866 we Włocławku, zm. 22 marca 1925 w Bogliasco k. Nervi) – Założyciel w 1889 r. Związku Robotników Polskich. Od listopada 1891 r. do listopada 1892 r. więziony w X Pawilonie Cytadeli Warszawskiej - nie można zostawić w spokoju murów,pomników,grobów,pieśni? A i Róża Luksemburg w 1906 przez kilka miesięcy więziona była w X. Pawilonie Cytadeli Warszawskiej. Waldemar Nie jestem historykiem, ale w skróconej biografii Juliana Marchlewskiego zabrakło mi jednego elementu, a mianowicie Polrewkomu, ten element może dużo wyjaśnić A poważnie mówiąc, nie jestem za tym żeby usuwać jakiekolwiek tablice informujące o więźniach cytadeli, niezależnie od pochodzenia czy poglądów politycznych, natomiast wydaje mi się, że często zmiany tego rodzaju nie polegają na jakiejś chęci odwetu czy też zmasowanej "ofensywie" politycznej, ale mają na celu przywrócenie pewnego "stanu równowagi", w efekcie którego w społecznej świadomości przestanie wreszcie funkcjonować szereg stereoptypów (na przykład co do znanych i ważnych nazwisk będących więźniami takiego czy innego miejsca) narzuconych nam przez lata jedynie słusznej i światopoglądowo uzasadnionej interpretacji historii. Wydaje mi się, że nie chodzi o to żeby wykreślać te postaci z historii albo "wyrzucać" je do lamusa, ale o to żeby przywrócić im właściwe miejsce w szeregu, a miejsce to w wielu przypadkach, w tym również w przypadku Marchlewskiego, jest inne niż to dotychczasowe ...
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein
|
|
 |
|
 |
trobal
|
Napisane: 11 mar 2010, o 19:34 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 9 mar 2010, o 06:42 Posty: 2438 Lokalizacja: Warszawa Pochwały: 1
Imię: Tomek
|
Równowagę najlepiej jest trzymać stojąc na dwóch nogach, a nie raz na lewej i raz na prawej. Usuwanie nazwisk, dopisywanie nazwisk - to wygląda jakby brakowało miejsca na tablicach i trzeba było kogoś usunąć by umieścić kogoś innego. Mi to przypomina egipski zwyczaj usuwania imion znienawidzonych władców by przepadli w zapomnieniu. Zwyczaj wciąż żywy.
Coraz częściej to co nie pasuje do popularyzowanego obrazu dziejów jest pozostawiane specjalistom, a to często forma niebytu w świadomości społecznej na co na pewno Marchlewski nie zasłużył.
Odskakując na bok chcę powiedzieć jeszcze, że tylko szczęściarze jechali kibitkami na zesłanie. Sądy carskie często jako karę dodatkową wyznaczały pieszą wędrówkę skazańca i określały czas jaki ona ma trwać. Skazańcy ci poruszali się skuci i często nie dochodzili do punktu w którym mieli odbyć karę zesłania. Tak mi się przypomniało gdy ponownie popatrzyłem na zdjęcie kibitki i kajdan.
I trochę prowokacyjnie zapytam. Czy Marchlewski miał lżejszy model kajdan?
_________________ wygodnie jest nie wiedzieć wygodnie jest iść spać Lech Janerka "Epidemia epilepsji"
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 11 mar 2010, o 20:48 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Oczywiście, że nie miał, dlatego też w tej konkretnej kwestii (chodzi o usuwanie tablic) myślę, że jesteśmy zgodni. Utrzymanie równowagi wymaga zdecydowanie stania na dwóch nogach, ale w niektórych przypadkach amputowana (prawa) kończyna uniemożliwia ten z góry słuszny pomysł ... Zgodzę się, że czasem proteza przerasta swoim rozmiarem pomysły twórców, ale trzeba też wziąć pod uwagę, że nauka "chodzenia" bywa trudna, szczególnie po długoletnim okresie kalectwa.
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein
|
|
 |
|
 |
waldi481
|
Napisane: 12 mar 2010, o 14:11 |
|
Imię: waldi481
|
Ja nie wiem o jakim brakującym elemencie biografii Marchlewskiego jest mowa,bo coś mi się nie wyświetliło w wypowiedzi żuraw1965.Jestem przeciwny wykreśleniom-historia to fakty. Waldemar
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 12 mar 2010, o 20:55 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Pisałem o Polrewkomie, którego Julian Marchlewski był przewodniczącym, a ten fakt jak i wiele innych w biografii Marchlewskiego sprawia, że nie darzę tej postaci "należnym" mu szacunkiem Ja również jestem przeciwny wykreśleniom - napisałem to wyraźnie - ale jestem za przywróceniem faktom ich rzeczywistej roli i miejsca w historii.
|
|
 |
|
 |
Gryzley
|
Napisane: 1 mar 2011, o 23:07 |
|
 |
Moderator |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 16:44 Posty: 2280 Lokalizacja: Somewhere in Poland.
Imię: Sławek
|
Cytadela zimową porą :
(...)
_________________ Na końcu rzeki zachód słońca oświetla... ...wszystkie pozostałości długiego życia. Tutaj zmęczony podróżniku połóż swą różdżkę i odeśpij trudy swej podróży....
Ostatnio edytowano 2 wrz 2015, o 14:49 przez Aga, łącznie edytowano 1 raz |
Wycięto zdjęcia, które się nie wyświetlały |
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 28 maja 2012, o 12:55 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
_________________ Warszawiacy z krwi i kości...
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 26 lut 2013, o 14:49 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 4 lis 2014, o 13:36 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 4 lis 2014, o 13:41 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 4 lis 2014, o 13:44 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 4 lis 2014, o 13:50 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 4 lis 2014, o 13:53 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 30 sty 2015, o 12:06 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Tablica poświęcona działaczom robotniczym powieszonym w XIX wieku przez carskie władze została zdewastowana. Nazwiska polskich socjalistów przekreślono czerwoną farbą i opatrzono napisem "Precz z komuną". http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 56452.html
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 1 lut 2015, o 15:08 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 5138 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki
Imię: Henryk.
|
Sie miało pod górkę do szkoły,albo agenci pewnego Antosia
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 19 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
|
|
|