|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Aga
|
Napisane: 21 kwi 2015, o 18:49 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Pojawiła się nowa pozycja poświęcona cmentarzom pierwszowojennym w Beskidzie Niskim i na Pogórzu. Oprócz archiwalnych już zdjęć z lat osiemdziesiątych XX wieku oraz współczesnych znajdziemy w niej krótki opis cmentarza, a także jak do niego trafić. Link do strony autora książki: http://www.cmentarzewojenne.pl/index.html Można ją kupić w księgarni internetowej (zwolennikom tradycyjnych zakupów przyda się ten adres: ul. Legionów 16 w Gorlicach): http://www.ksiegarniamieszko.pl/sklep.html za jedyne 59 złotych co zważywszy na objętość, zawartość i jakość wydania wydaje się być dość atrakcyjną ceną. Dodam jeszcze, że w w/w księgarni można nabyć również wiele innych ciekawych pozycji dotyczących I wojny światowej oraz ciekawych miejsc ziemi gorlickiej.
|
|
 |
|
 |
Burza
|
Napisane: 21 kwi 2015, o 22:11 |
|
 |
Moderator |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 16:15 Posty: 1682 Lokalizacja: Bielsko-Biała Pochwały: 3
Imię: Asia
|
Agnieszko a czy może przeglądałaś tą książkę? Jestem ciekawa czy będzie odpowiadała temu, czego szukamy, chodzi nam o pewnego rodzaju przewodnik, typu Frodyma a tu na podlinkowanej stronie napisano, że to album.
|
|
 |
|
 |
Aga
|
Napisane: 22 kwi 2015, o 05:56 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Kupiłam  Wieczorem zrobię parę fotek i wrzucę, żebyś mogła zobaczyć jak to wygląda.
|
|
 |
|
 |
Burza
|
Napisane: 22 kwi 2015, o 12:54 |
|
 |
Moderator |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 16:15 Posty: 1682 Lokalizacja: Bielsko-Biała Pochwały: 3
|
No to fantastycznie, zatem czekam na Twoje zdjęcia. Bardzo Ci dziękuję, że podzieliłaś się tą informacją.
|
|
 |
|
 |
Aga
|
Napisane: 22 kwi 2015, o 17:43 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Tak teraz patrzę, że na tej linkowanej przeze mnie stronie pokazano "przykładową" zawartość książki, ale skoro obiecałam to wrzucam te kilka fotek mając nadzieję, że autor publikacji nie będzie miał mi tego za złe Natomiast faktycznie to bardziej album niż przewodnik - zawiera mnóstwo zdjęć, no i ma dość spore gabaryty. W ramach krótkich "wstępów" do poszczególnych okręgów cmentarnych zamieszczono mapki poglądowe z rozmieszczeniem cmentarzy:  Po nich następuje prezentacja cmentarzy. Obejmuje ona, jak już wspomniałam w pierwszym poście, zwięzły opis cmentarza zakończony informacją jak do niego dojść, fotki z lat 80-tych XX wieku oraz zdjęcia współczesne - i tych zdjęć jest dość dużo, czasami to dwie, trzy kolejne strony. I wygląda to tak:   Inny cmentarz:  Jak sam autor pisze we wstępie jego intencją było raczej pokazanie zmian, jakie zaszły w ciągu ostatnich trzydziestu lat.
|
|
 |
|
 |
Burza
|
Napisane: 22 kwi 2015, o 17:46 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Świetna sprawa, bardzo mnie interesował fakt czy jest mapka i opis dojazdu do poszczególnych obiektów - świetnie! Zatem teraz śmiało mogę dokonać zakupu. Bardzo Ci dziękuję raz jeszcze.
|
|
 |
|
 |
Aga
|
Napisane: 22 kwi 2015, o 17:52 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Nie ma sprawy  Wiedziałam, że Ci się spodoba.
|
|
 |
|
 |
Burza
|
Napisane: 7 maja 2015, o 05:31 |
|
 |
Moderator |
 |
|
W tym tygodniu przyszła książka, jest rewelacyjna. Zdjęcia są przepiękne, jest mnóstwo arcyciekawych ujęć. Rzeczywiście jest bardzo nieporęczna swoją wielkością, normalnie byłam zaskoczona jej gabarytem; pasuje do mojej Biologii Villego  Za taką cenę naprawdę opłaca się ją kupić.
|
|
 |
|
 |
jasonj
|
Napisane: 23 lis 2017, o 21:17 |
|
Dołączył(a): 1 kwi 2011, o 13:39 Posty: 37 Lokalizacja: Niepołomice
Imię: Jerzy
|
Kupiłem, chyba rzutem na taśmę - dziękuję Burzy za namiary ma księgarnie. Książka jako album rewelacyjna, świetnie wypada porównanie stanu cmentarzy z końca lat 80-tych i 2014 r. Spora jest też ilość zdjęć archiwalnych z 1918 roku. Dzieło jest faktycznie "wielkie" rozmiarami przewyższa nawet Oktawianą Dudę, czy pojedyncze tomy Drogomira i niestety nie mieści mi się na półce.
Ja jak zawsze ubolewam jednak nad faktem, że nie ma takich książek o okręgu IX - Bochnia, to chyba najbardziej pomijany okręg cmentarny. Jak w 2008 roku zaczynałem się interesować cmentarzami, to praktycznie ciężko było coś znaleźć w sieci na temat tego okręgu - nawet na stronie Mirosława Łopaty, był to chyba jedyny nieopracowany okręg. Postanowiłem to zmienić, założyłem stronę i po roku miałem już na stronie wszystkie cmentarze z tego okręgu. Teraz jest na szczęście lepiej, książek więcej, stron więcej (u eksploratorów są chyba wszystkie cmentarze tego okręgu), ale o tym "moim" okręgu nadal za mało. Może kiedyś się doczekam tak pięknego opracowania okręgu IX:)
|
|
 |
|
 |
Burza
|
Napisane: 24 lis 2017, o 22:08 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Ja nawet chciałam napisać do autora tego albumu z pytaniem czy ma zamiar tak pięknie udokumentować olejne okręgi  Chętnie kupiłabym kolejny taki tom, gdyby tylko ukazał się drukiem.
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
|
|
|