|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 17 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Senrok72
|
Napisane: 21 lut 2014, o 22:02 |
|
 |
Terra Incognita |
 |
Dołączył(a): 16 lip 2012, o 17:00 Posty: 1087 Lokalizacja: Sosnowiec
Imię: Paweł
|
Coś dla zainteresowanych historią miasta Sosnowca i kopalni Sosnowiec . Wydania z czasów PRL-u . Jednak i tak warte przeczytania.
Załączniki: |

IMG_0g001.JPG [ 98.67 KiB | Przeglądane 462 razy ]
|

IMG_0g002.JPG [ 83.67 KiB | Przeglądane 462 razy ]
|

IMG_0g003.JPG [ 78.99 KiB | Przeglądane 462 razy ]
|
_________________ VENI , VIDI , VICI. (Gajusz Juliusz Cezar - 47 p.n.e.) Memento ante suam ipsorum mortem totiens Ignavos perire, Fortes autem morte tantum semel frui.
|
|
 |
|
 |
malykub
|
Napisane: 22 lut 2014, o 10:08 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 17 mar 2010, o 19:48 Posty: 350 Lokalizacja: Sosnowiec
Imię: Grześ
|
chętnie bym sobie przejrzał te książeczki... zwłaszcza tą o historii miasta
_________________ zapraszam na moją stronkę oraz do mojego chomiczka: 
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 22 lut 2014, o 10:52 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40 Posty: 6313 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
No co Ty, monografii Sosnowca nie masz? Wstyd  Mają ją na pewno w sosnowieckiej MBP, a i na allegro nieraz jest - ja chyba za 8 czy 9 zł kupiłem.
_________________ — Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 22 lut 2014, o 10:58 |
|
 |
Administrator |
 |
|
|
 |
|
 |
cezar borgia
|
Napisane: 23 lut 2014, o 16:39 |
|
Dołączył(a): 18 sty 2011, o 20:30 Posty: 660 Lokalizacja: rubieże człowieczeństwa
Imię: Cezar
|
Na najnowszą monografię Sosnowca przyjdzie nam jeszcze, trochę poczekać....
_________________ W poszukiwaniu ciszy....
|
|
 |
|
 |
malykub
|
Napisane: 23 lut 2014, o 19:25 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 17 mar 2010, o 19:48 Posty: 350 Lokalizacja: Sosnowiec
Imię: Grześ
|
Jakoś nie pomyślałem o Allegro  trzeba będzie się zaopatrzyć w egzemplarz.
_________________ zapraszam na moją stronkę oraz do mojego chomiczka: 
|
|
 |
|
 |
JoteS
|
Napisane: 24 lut 2014, o 18:10 |
|
Imię: JoteS
|
Witam  do "malykub"(i innych) pierwsza duża monografia "Sosnowiec" ale innego autora J.Ziółkowskiego (sosnowiczanina)ukazała się w roku 1960(pomagał przy niej m.inn. znany Ci z opowiadań Antoni Barański kier.szkoły nr.7 w Sosnowcu) (podziękowanie dlań są na str.28) Są także dostępne książki Kantora-Mirskiego w Śląskiej Bibliotece Cyfrowej(do legalnego ściągnięcia w formacie Djvu--3-tomy książki) (zakładka po lewej "pobierz") http://www.sbc.org.pl/dlibra/doccontent ... 9&from=FBChttp://www.sbc.org.pl/dlibra/doccontent ... 2&from=FBChttp://www.sbc.org.pl/dlibra/doccontent ... 6&from=FBCA na marginesie bibliotek--byłem na cmentarzu na Al.Mireckiego chcąc m.innymi zapalić znicz na grobie Marii Ostoja-Kondrackiej "Siłaczki z Sosnowca" (kto tam jeszcze pamięta "Siłaczkę" St.Żeromskiego  ?) Nie ma grobu- ZLIKWIDOWANO Brakło pamięci o Tej która na plecach nosiła książki wśród ówczesnej biedoty Sielca,Cegielni,Dębowej Góry z własnych zbiorów i z biblioteki szkoły nr.18 na Dębowej Górze.... ŻAL

Maria Kondracka - Ostoja.jpg [ 147.31 KiB | Przeglądane 390 razy ]
|
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 24 lut 2014, o 19:38 |
|
 |
Administrator |
 |
|
JoteS napisał(a): A na marginesie bibliotek--byłem na cmentarzu na Al.Mireckiego chcąc m.innymi zapalić znicz na grobie Marii Ostoja-Kondrackiej "Siłaczki z Sosnowca" (kto tam jeszcze pamięta "Siłaczkę" St.Żeromskiego  ?) Nie ma grobu- ZLIKWIDOWANO Brakło pamięci o Tej która na plecach nosiła książki wśród ówczesnej biedoty Sielca,Cegielni,Dębowej Góry z własnych zbiorów i z biblioteki szkoły nr.18 na Dębowej Górze.... ŻAL  Postaraj się zrozumieć ekscelencję biskupa - może i ona zasłużona, ale zdecydowanie niedochodowa. W biznesie nie ma sentymentów...
_________________ — Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
momotoro1983
|
Napisane: 25 lut 2014, o 09:08 |
|
Imię: W.
|
Pierwsza rzecz: Czy ten cmentarz jest komunalny czy kościelny? Bo jeśli komunalny to zarządzany jest przez służby miejskie. Jeśli kościelny to odpowiedzialny jest proboszcz, badź pełnomocnik biskupa a nie biskup. Druga rzecz: Możliwe, że grób został zlikwidowany ze względu na to, że nikt go nie opłacał. Trzecia rzecz: Nawet jeśli został zlikwidowany, to w zarzadzie cmentarza powinni wiedzieć, gdzie zostały przeniesione szczątki doczesne tej osoby.
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 25 lut 2014, o 09:53 |
|
 |
Administrator |
 |
|
momotoro1983 napisał(a): Pierwsza rzecz: Czy ten cmentarz jest komunalny czy kościelny? Bo jeśli komunalny to zarządzany jest przez służby miejskie. Jeśli kościelny to odpowiedzialny jest proboszcz, badź pełnomocnik biskupa a nie biskup. Jeśli się nie mylę, jest to cmentarz parafii katedralnej, czy jak to się tam nazywa. Dlatego pisałem o biskupie właśnie (pełnomocników sobie zapewne sam dobiera, ergo jest ich szefem, ergo odpowiada za nich). momotoro1983 napisał(a): Druga rzecz: Możliwe, że grób został zlikwidowany ze względu na to, że nikt go nie opłacał. Zapewne tak (dlatego pisałem, że niedochodowa). Ale sądzę że dla osób zasłużonych można było zrobić wyjątek. Zwłaszcza, że roczna opłata za ten grób to niewątpliwie śmiesznie niewielki ułamek pieniędzy, jakie biskup dostaje od miasta.
|
|
 |
|
 |
momotoro1983
|
Napisane: 26 lut 2014, o 08:14 |
|
|
Przepraszam za trochę odbiegniecie od tematu, ale Ty w jakim obrządku będziesz chciał być pochowany?
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 26 lut 2014, o 08:42 |
|
 |
Administrator |
 |
|
W świeckim.
|
|
 |
|
 |
momotoro1983
|
Napisane: 26 lut 2014, o 12:21 |
|
|
W pewnym sensie trochę mi to tłumaczy, ale nie wiem skąd taki negatywny stosunek do hierarchii kościelnej? Wracając do głównego tematu nie opłacenia pochówku p. Marii Ostoja-Kondrackiej. Fakt została potraktowana jak zwykły człowiek, ale gdzie były osoby z rodziny czy z różnorakich stowarzyszeń, by przypilnować tego czy grób jest "opłacony" czy też nie. Podsumowując jeśli już szukać powodów dlaczego się tak stało, to szukałby ich głównie po tej stronie. Jeśli już patrzeć zwolnienia tego grobu z opłat, to i tak było to w rękach tych samych osób.
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 26 lut 2014, o 12:52 |
|
 |
Administrator |
 |
|
momotoro1983 napisał(a): nie wiem skąd taki negatywny stosunek do hierarchii kościelnej? Żartujesz czy dla poddzierżania razgawora pytasz?
|
|
 |
|
 |
JoteS
|
Napisane: 26 lut 2014, o 18:35 |
|
Imię: JoteS
|
W r.1900 na Dębową Górę (w Sosnowcu) sprowadzili się z Syberii potomkowie rodu Kondrackich,herbu Ostoja(uczestników powstania kościuszkowskiego. listopadowego i styczniowego): wśród nich czynna pozytywistka Maria (Maryla )Ostoja-Kondracka,która w r.1902, za namową Prusa i Sienkiewicza, założyła pierwszą bibliotekę publiczną (potem im.Jana Kondrackiego).Biblioteka ta (później jej punkt mieścił się przy ul.Kościelnej) przetrwała jeszcze po śmierci jej inicjatorki,do lat 70-tych.Nim biblioteka powstała jak wspominałem, Maria nosiła w plecaku książki do ubogich rodzin.Zyskała ich szacunek który przekazywano nam,młodym po wojnie pokoleniom. Maryla miała starszą siostrę Helenę która wyszła za mąż za Antoniego Gębickiego(kier.szkoły nr.17) -Jego córka to matka Jana-Przemszy Zielińskiego(zmarł 1999) (pisarz badacz dziejów Sosnowca)-Jego-"Sosnowiecka Encyklopedia Historyczna" W tej rodzinie była też Anka Kowalska(zm.2008-pisarka-książka i film "Pestka") Rozpisałem się(reszta w "google"),kończąc,-wszyscy bliscy Marii-już zmarli P.S. Ojciec Anki-Jerzy Kowalski "Nurt" (w czasie wojny sędzia Wojskowego Sądu w AK)

Gębiccy-1.jpg [ 240.58 KiB | Przeglądane 291 razy ]
|

Zieliński Jan redaktor płyta-1.jpg [ 221.43 KiB | Przeglądane 291 razy ]
|
|
|
 |
|
 |
momotoro1983
|
Napisane: 26 lut 2014, o 20:48 |
|
|
Pytam na serio, bo nie wiem dlaczego. Żeby nie robić tutaj dodatkowych postów możemy przejść na PW.
|
|
 |
|
 |
Senrok72
|
Napisane: 26 lut 2014, o 22:42 |
|
 |
Terra Incognita |
 |
Dołączył(a): 16 lip 2012, o 17:00 Posty: 1087 Lokalizacja: Sosnowiec
Imię: Paweł
|
 Tak sobie włąsnie zajrzałem do wątku który zacząłem i cytując Julka Cezara : Przybyłem....zobaczyłem i oczom nie wierzę  Ale wiecie Panowie iż jesteśmy w dziale z ksiażkami a nie cmentarzami? Wiem czepiam się
_________________ VENI , VIDI , VICI. (Gajusz Juliusz Cezar - 47 p.n.e.) Memento ante suam ipsorum mortem totiens Ignavos perire, Fortes autem morte tantum semel frui.
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 17 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
|
|
|