|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
buba
|
Napisane: 19 lis 2011, o 18:38 |
|
 |
Przyjaciel |
Dołączył(a): 29 lis 2010, o 23:14 Posty: 2619 Lokalizacja: Oława
Imię: paulina
|
Kościół parafialny nie jest budowlą jednolitą stylistycznie pod względem architektonicznym, poszczególne jego części powstały w różnych okresach dziejowych. Patrząc na jego sylwetkę często nie zdajemy sobie sprawy, że dwie jego zasadnicze bryły tj.: dzwonnica i właściwy kościół oddziela od wzniesienia okres kilku wieków. Świadczy to o tym, iż ówcześni budowniczowie miejscowej świątyni otwarci byli na zmieniające się gusty i upodobania w architekturze i sztuce. Najstarszą częścią kościoła jest wieża pochodząca z XV wieku, będąca niegdyś elementem budowli w stylu późnogotyckim. Natomiast kościół zbudowany został w końcu XVIII wieku w stylu klasycystycznym. Trudno jest powiedzieć, dlaczego w XVIII wieku rozpoczęto wznoszenie nowej części świątyni, jest możliwe, że poprzedni budynek z pewnych przyczyn uległ uszkodzeniu. Obserwując uważnie wieżę z łatwością dostrzeżemy znajome elementy detali architektonicznych „zapożyczone” z kościołów z sąsiednich miast tj. Gubina oraz Lubska. Bogata dekoracja blendowa wraz a attyką wskazuje na wpływy fary gubińskiej. Natomiast wieńcząca wieżę iglica nawiązuje do kościoła lubskiego. Podziały wewnątrz świątyni tworzą: nawa – miejsce przeznaczone dla wiernych oraz prezbiterium – miejsce na ołtarz. Obie części oddzielone są od siebie balustradą. Nawę od wschodu, północy i południa obiegają kryte galerie wsparte na kolumnach, a także piętrowe loże (obecnie nie istniejące). http://www.psp-starosiedle.blink.pl/starosiedlek.htmlZałącznik:
d3eeb0a0bcb870f4.jpg [ 55.74 KiB | Przeglądane 57 razy ]
Załącznik:
5aa3501966d27952med.jpg [ 81.17 KiB | Przeglądane 57 razy ]
_________________ "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
|
|
|