|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
trobal
|
Napisane: 6 cze 2011, o 07:36 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 9 mar 2010, o 06:42 Posty: 2434 Lokalizacja: Warszawa Pochwały: 1
Imię: Tomek
|
Szczekarków w gminie WilkówPowiśle opolskie w których skład wchodziły klucze szczekarkowski i polanowski były miejscem osadnictwa jeszcze przed pojawieniem się na tych terenach chrześcijaństwa. Z tamtego okresu pochodzą ślady dawnych grodzisk z których największe znajdowało się nad rzeką Chodelką w pobliżu miejscowości Chodlik. Jeden z grodów znajdował się w leżącym obok Wilkowa Szczekarkowie. Powstałe na jego miejscu niewielkie wzniesienie było atrakcyjną lokalizacją dla budownictwa. Wylewająca często Wisła nie tylko użyźniała tu glebę ale i niszczyła domy. To gdzieś tutaj miał znajdować się dwór w którym zamieszkali na czas budowy swojej siedziby w Kluczkowicach Ignacy Wessel z żoną. Gdzie jednak dokładnie on się znajdował? Jak wyglądał? W tym czasie właściciele Szczekarkowa zamieszkiwali w Opolu Lubelskim.  Wg informacji ze strony Rezydencje magnackie i dwory szlacheckie w Polsce obecny dwór w Szczekarkowie powstał w 1912 roku z woli Witolda Kleniewskiego. Wraz z całym majątkiem został znacjonalizowany po 1944 roku. Piętnem PRL była bylejakość i to za jej sprawą dwór utracił swoje dawne cechy określające styl. Dłużej niż prawowitym właścicielom służył za mieszkanie pracownikom gospodarstwa powstałego w miejsce dawnego folwarku. Teraz podobno został zwrócony spadkobiercom dawnych właścicieli. Na pierwszym zdjęciu widać front dworu. Na zdjęciach satelitarnych i lotniczych widać wyraźnie, że prowadzi do niego obsadzona drzewami aleja. Patrząc od strony dworu nie jest to tak wyraźnie widoczne. Jednak mur wznoszony od tej strony posiada lukę na bramę wjazdową.  Przebieg alei nie jest idealnie prosty przez co drzewa zasłaniają budynek dworu.  Znacznie łatwiej jest dostać się na teren dworski od tyłu. Tu też są ślady dawnego muru ale jeszcze nie rozpoczęto budowy nowego muru.  Z tej strony też dwór prezentuje się znacznie lepiej niż od frontu.    Wejście główne. Czy było reprezentacyjne? Dziś raczej nie jest.  Wrócę jednak na tyły.   Rzut oka na zabudowania folwarczne.
_________________ wygodnie jest nie wiedzieć wygodnie jest iść spać Lech Janerka "Epidemia epilepsji"
|
|
 |
|
 |
Kumari
|
Napisane: 6 cze 2011, o 19:16 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 21:58 Posty: 3756 Lokalizacja: Jankowice Pochwały: 1
Imię: Renata
|
Na tej klimatycznej werandzie miło byłoby wypić poranną fusiastą kawkę bez mleczka A swoją drogą wydawało mi się, że miałeś już dość pałaców-zamków-obiektów  Ale widać ciągnie wilka do lasu... Ta choroba jest nieuleczalna
|
|
 |
|
 |
trobal
|
Napisane: 6 cze 2011, o 19:47 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
ten pałac czekał z pewnych względów na zaistnienie na forum. A po głowie mi chodził od dawna. A pałaców nie lubię od czasu potyczek pałac-zamek-itd. Nie znam się na tym. Po ostatnim przejeździe mogę wskazać kilka, które widziałem ale nie obfotografowałem. Znacznie lepiej czuję się pośród grobów ale to też nieuleczalna choroba. Kto wie? Może to ostatni obiekt opisany przeze mnie w tych działach? Zobaczymy. Czasami coś wypadnie zupełnie przypadkiem, niechcący.
_________________ wygodnie jest nie wiedzieć wygodnie jest iść spać Lech Janerka "Epidemia epilepsji"
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 7 cze 2011, o 20:21 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:44 Posty: 3515 Lokalizacja: Kraków
Imię: Jarek
|
trobal napisał(a): ... Kto wie? Może to ostatni obiekt opisany przeze mnie w tych działach? Byłbym niepocieszony
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 11 cze 2011, o 06:47 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 6009 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
Imię: Henryk.
|
zuraw1965 napisał(a): trobal napisał(a): ... Kto wie? Może to ostatni obiekt opisany przeze mnie w tych działach? Byłbym niepocieszony  Ale to nie ma nic wspólnego z samopoczuciem wśród grobów.
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
trobal
|
Napisane: 11 cze 2011, o 22:30 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Heniek napisał(a): Ale to nie ma nic wspólnego z samopoczuciem wśród grobów.  Ma. Samopoczucie wśród grobów mam bardzo dobre
|
|
 |
|
 |
mothyl
|
Napisane: 11 lut 2014, o 13:34 |
|
Dołączył(a): 27 gru 2013, o 19:46 Posty: 69 Lokalizacja: Podkarp./Lub.
Imię: Rafał
|
Ktoś coś wie na temat możliwości oglądnięcia pałacu?? Wstęp wolny czy raczej znienacka cichaczem przez dziurę w płocie?
|
|
 |
|
 |
trobal
|
Napisane: 11 lut 2014, o 20:38 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Własność prywatna. Nie spotkałem właściciela, a sąsiedzi nie reagowali gdy kręciłem się dookoła budynku. Park jest tylko częściowo ogrodzony nowym murem. A przynajmniej tak było w 2011 roku, później tam nie zajeżdżałem.
|
|
 |
|
 |
RoboCop
|
Napisane: 12 lut 2014, o 09:44 |
|
Dołączył(a): 10 sie 2010, o 17:22 Posty: 557 Lokalizacja: Trójkąt Trzech Cesarzy
Imię: Robert
|
Podjechałem pod dwór w 2010 roku, ale nic nie zachęcało, żeby wejść i porozglądać się (tablice ostrzegawcze, własność prywatna takie tam), wcześniej mieszkała tam rodzina mojej treściowej - wtedy byłem w środku (pisałem Ci o tym Tomek kiedyś) - niestety to jeszcze była epoka przed cyfrowa.
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
|
|
|