|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
Autor |
Wiadomość |
zuraw1965
|
Napisane: 1 wrz 2009, o 21:16 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:44 Posty: 3508 Lokalizacja: Kraków
Imię: Jarek
|
Zanim zacznie sie dyskusja czy to zamek czy pałac (sam mam z tym problem) od razu powiem, że o takiej kwalifikacji zadecydowałem biorąc pod uwagę historię tego miejsca oraz fakt, że muzeum zwie się ni mniej ni wiecej tylko "Muzeum zamkowe w Pszczynie". Tak więc zamek w Pszczynie (woj. śląskie, pow. pszczyński) został wybudowany około XIV wieku i swój pierwszy "chrzest bojowy" przeszedł podczas wojen husyckich. Zamek był wielokrotnie przebudowywany. Pierwsza z nich dokonana w drugiej połowie XVI wieku, kiedy to państwem pszczyńskim (Wolne Państwo Stanowe) władali Promnicowie, przekształciła zamek obronny w renesansową rezydencję. W roku 1737 pożar strawił część zamku, ale kolejni właściciele państwa pszczyńskiego (od 1827 roku księstwa pszczyńskiego) poważnie zabrali się do jego odbudowy i przekształcili go w okazałą barokową rezydencję, która praktycznie w niezmienionym kształcie przetrwała aż do czasów objęcia jej przez rodzinę Hochbergów. Hans Heinrich XI książę Hochberg von Pless dokonał kolejnej przebudowy zamku. To właśnie efekt jego starań, a zwłaszcza zabiegów słynnego francuskiego architekta Aleksandra Hipolita Destailleura, możemy oglądać do dzisiaj, zwłaszcza po zakończonym niedawno remoncie elewacji. Oczywiście prezentując historię pszczyńskiego zamku nie sposób nie wspomnieć o Janie Henryku XV księciu Hochberg von Pless i jego przepięknej żonie Marii Teresie Oliwii Cornwalis-West, znaną przez wszystkich jako Daisy, dzięki którym do Pszczyny zawitało prawdziwie światowe życie. Zamek przetrwał szczęśliwie obie wojny światowe - w okresie Wielkiej Wojny cesarz Wilhelm II urządził w zamku pszczyńskim swoją kwaterę główną i siedzibę sztabu niemieckich wojsk - a po 1945 roku Rosjanie urządzili w nim szpital. Co ważniejsze przetrwał nie tylko zamek, ale i jego zabytkowe wnętrza wraz z większością wyposażenia, a to już zakrawa na prawdziwy cud, przynajmniej jak na tę część Europy  Tym razem do zamku dotarliśmy od strony grobowca Hochbergów                  A teraz do środka   Sala lustrzana Jej nazwa pochodzi od dwóch wielkich luster (każde o powierzchni 14m2) umieszczonych na ścianach wschodniej i zachodniej. Pierwotnie pełniła funkcje jadalni.     Salon księżnej Daisy  Gabinet księcia Hansa Heinricha Hochberga   Sypialnia księcia (jej ściany pokrywa oryginalna papierowa tapeta z XIX w.)  Biblioteka  Salon wielki (oświetlany przez jedyny na zamku nie zelektryfikowany żyrandol składający się z 48 świec)    Salon zielony stanowiący część apartamentu gościnnego  Sypialnia żółta stanowiąca również część apartamentu gościnnego  Łazienka różowa j.w.  Gabinet pracy cesarza  Sypialnia cesarzowej Augusty Wiktorii  Pokój w stylu empire – salon   Widok na sklepienie w korytarzu zamkowym
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 16 wrz 2009, o 11:57 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 11:26 Posty: 7756 Lokalizacja: Warszawa
|
Też bym Pszczynę umieścił w tym dziale  Miałem przyjemność być tam w tym roku. Piękne jest całe miasteczko nie tylko zamek.
_________________ Warszawiacy z krwi i kości...
|
|
 |
|
 |
Petrus
|
Napisane: 16 wrz 2009, o 20:17 |
|
 |
Muszkieter |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 21:16 Posty: 5109 Lokalizacja: Silesia Pochwały: 1
|
Obecny budynek jest raczej pałacem, nie posiada zachowanych elementów zamku, więc jeśli już ta dyskusja powstała to byłbym za zakwalifikowaniem go pod Pałace. W kwestii nazwy, hmm... Tak jak nazywano ulice w prawie każdej wiosce Zamkowa, niezależnie od typu znajdujących się przy nich budowli rezydencjonalnych, tak pewnie i Muzeum zamkowe dorobiło się swojej nazwy i pozostało. Tak się pewnie przyjęło? To tylko moje zdanie.
To samo dotyczy pałacu w Kamieńcu Ząbkowickim.
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 17 wrz 2009, o 06:42 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 6430 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
Imię: Henryk.
|
Tak się przyjęło.Zapytasz o pałac w Pszczynie będzie zdziwienie,o zamek wszyscy wiedzą.
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 17 wrz 2009, o 07:49 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 11:26 Posty: 7756 Lokalizacja: Warszawa
|
Kiedyś na ten temat czytałem wypowiedz historyka z Pszczyny, który stwierdził, że stoi w Pszczynie bez wątpienia zamek. Jeśli dobrze pamiętam wspomniał, że o obronnym charakterze obiektu świadczą m. in. tarasy, które okalają budowlę. Szczerze mówiąc mam nadzieję, że nazwa Muzeum Zamkowe nie wzięło się jednak od nazwy ulicy...
_________________ Warszawiacy z krwi i kości...
|
|
 |
|
 |
Petrus
|
Napisane: 17 wrz 2009, o 08:02 |
|
 |
Muszkieter |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 21:16 Posty: 5109 Lokalizacja: Silesia Pochwały: 1
|
Nie no od ulicy to na pewno nie! Skoro historycy się w tej kwestii jednoznacznie wypowiedzieli, to faktycznie jest to dla mnie wystarczające uzasadnienie. Czyli jak rozumiem jednak zamek. Kiedyś chyba nie było tego problemu - starą mapę biorę do ręki i co wioska to "Schloss"
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 29 wrz 2009, o 07:54 |
|
 |
Administrator |
 |
|
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein
|
|
 |
|
 |
Markus
|
Napisane: 16 paź 2009, o 07:35 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 21:15 Posty: 1852 Lokalizacja: Mikołów
|
|
 |
|
 |
Burza
|
Napisane: 16 paź 2009, o 13:00 |
|
 |
Moderator |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 16:15 Posty: 1905 Lokalizacja: Bielsko-Biała Pochwały: 3
Imię: Asia
|
Wspaniałe zdjęcia! Pięknie wygląda zamek po remoncie. Byłam wewnątrz zamku parę lat temu, kiedy to nie wolno było robić żadnych zdjęć w salach (myślałam, że może jakoś mi się jednak uda), ale niestety każdej z nich pilnowano. Dodam, że park jest bardzo ciekawym i polecanym miejscem na spacery, z uroczą kawiarenką na wysepce. Sam park ciągnie się także aż poza ulicę, gdzie jest druga jego cześć, zaniedbana wprawdzie, ale widać z niej, jak jest on ogromny. Nie wiem czy nadal w lecie można pływać łódkami po okalających zamek kanałach, ja pływałam bardzo dawno temu i miło wspominam.
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 16 paź 2009, o 15:09 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Pływać można nadal, ale moi synowie wolą czar czterokołowych, wieloosobowych rowerów (mozna je wypożyczyć w lecie), którymi można jeżdzić po parkowych alejkach
|
|
 |
|
 |
pilot
|
Napisane: 22 lis 2009, o 13:55 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 19:45 Posty: 780 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza / czasem Radlin
Imię: Andrzej
|
W zbiorach rodzinnych znalazłem dwa zdjęcia z lat 30-tych XX wieku, prezentujące wnętrza: Załącznik:
1.jpg [ 805.35 KiB | Przeglądane 194 razy ]
Załącznik:
2.jpg [ 642.67 KiB | Przeglądane 194 razy ]
tego kompletu wykonanego z poroży chyba niema już w zbiorach muzeum.
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 22 lis 2009, o 20:28 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Świetne zdjęcia, myślę, że zamkowe muzeum może Ci ich pozazdrościć
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 12 gru 2009, o 22:08 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40 Posty: 7558 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Stara pocztówka z allegro - jak widać, dawniej tuż za zamkiem był staw 
_________________ Jeśli gdzieś nie wyświetlają się moje zdjęcia, proszę o PM.
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 12 gru 2009, o 22:17 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Staw jest nadal ...
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 12 gru 2009, o 22:21 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Ale nie aż tak blisko - zobacz na Twoim zdjęciu:
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 12 gru 2009, o 22:23 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Jest dokładnie tam gdzie był Zaczekaj, spróbuję znaleźć ...
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 12 gru 2009, o 22:32 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Aż taki skrót perspektywy? Na pocztówce wygląda, jakby był tuż przy wyjściu...
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 12 gru 2009, o 23:02 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Prawie taka sama perspektywa jak na archiwalnej pocztówce (moje zdjęcie pochodzi z listopada 2006)  I jeszcze jedno - z maja 2005
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 12 gru 2009, o 23:20 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Drugie nie bardzo, ale pierwsze - wypisz wymaluj
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 12 gru 2009, o 23:24 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Nie da się ukryć
|
|
 |
|
 |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
|
|
|