|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
Autor |
Wiadomość |
Markus
|
Napisane: 16 cze 2009, o 17:00 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 21:15 Posty: 1859 Lokalizacja: Mikołów
|
|
 |
|
 |
Aga
|
Napisane: 30 lip 2009, o 21:24 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Ostatnio edytowano 5 sie 2009, o 16:39 przez Aga, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
safnat
|
Napisane: 30 lip 2009, o 23:09 |
|
 |
Przyjaciel |
|
Ciekawe są te fotki z Węgierskiej Górki. Dużo szczegółów widać. Przy podpisywaniu fotek jednak się machnęłaś. To co podpisałaś jako zrzutnia granatów jest wyrzutnią ładunków oświetlających (wyrzutnia rakiet sygnalizacyjnych). To natomiast co podpisałaś jako wyrzutnia rakiet sygnalizacyjnych jest zrzutnią granatów.  Na schemacie jest błąd. Różnica w wyglądzie jest taka, że wyrzutnia ładunków oświetlających jest większa i ma dwie rury. Jedna idzie po ukosie do góry (tędy wystrzeliwano race) Druga rura idzie po ukosie na dół (tędy zrzucano łuski). Zrzutnia granatów wygląda tak, że za metalową ruchomą płytką jest tylko jedna rura idąca po ukosie w dół i tędy zrzucano granaty. Napisałaś też przy fotkach: "Widok na miejsce po kopule pancernej" To stwierdzenie jest trochę nie ścisłe, bo sugeruje, że tam była kopuła. Tymczasem w tych obiektach nie zdążono zamontować kopuł i walczono bez kopuł. Jest to więc widok na miejsce dla kopuły pancernej.  Betonowa kopuła która teraz jest na Wędrowcu jest powojenną radosną twórczością tych którzy ten obiekt remontowali.
|
|
 |
|
 |
Aga
|
Napisane: 31 lip 2009, o 08:57 |
|
 |
Moderator |
 |
|
safnat napisał(a): Na schemacie jest błąd. Nikomu już nie można ufać Dzięki za sprostowanie. Co do kopuły, faktycznie, źle to sformułowałam. Ciekawi mnie natomiast czy widoczna na fotkach klapa (?) w "Wąwozie" została tam umieszczona w związku z tym, że nie zdążono zamontować kopuły, czy raczej jest to normalny fragment konstrukcji? W "Wędrowcu" czegoś takiego nie było.
|
|
 |
|
 |
safnat
|
Napisane: 31 lip 2009, o 14:34 |
|
 |
Przyjaciel |
|
Aga napisał(a): Ciekawi mnie natomiast czy widoczna na fotkach klapa (?) w "Wąwozie" została tam umieszczona w związku z tym, że nie zdążono zamontować kopuły, czy raczej jest to normalny fragment konstrukcji? Z tego co wiem to ta "klapa" nie jest normalnym elementem konstrukcyjnym. Nie mam jednak informacji skąd to się tam wzięło.
|
|
 |
|
 |
Franz Aufmann
|
Napisane: 31 lip 2009, o 22:47 |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: Franz
|
Witam, Czy chodzi o szyb pod kopułę?
Auf... pozdrawia
|
|
 |
|
 |
Gryzley
|
Napisane: 31 lip 2009, o 23:05 |
|
 |
Moderator |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 16:44 Posty: 2280 Lokalizacja: Somewhere in Poland.
Imię: Sławek
|
Witajcie. Schron "Wąwóz" po wojnie został częściowo "odrestaurowany", służył jako magazyn materiałów wybuchowych dla kamieniołomu w pobliżu, wtedy to zabezpieczyli wejścia i otwory strzelnicze,t a klapa właśnie jest jednym z tych zabezpieczeń.
_________________ Na końcu rzeki zachód słońca oświetla... ...wszystkie pozostałości długiego życia. Tutaj zmęczony podróżniku połóż swą różdżkę i odeśpij trudy swej podróży....
|
|
 |
|
 |
Aga
|
Napisane: 5 sie 2009, o 22:33 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Schron artyleryjski (tradytor) "Waligóra" - położony na wzgórzu, na lewym brzegu Soły, uzbrojony był w 2 działa kal 76,2 mm ustawione na ruchomych platformach i 1 ckm „Browning” wz. 30 kal. 7,92 mm. W tym schronie również nie zamontowano kopuły pancernej obserwacyjno-bojowej, jedynie ułożono worki z piaskiem. Po dniu walki, załoga, na rozkaz dowództwa, wycofała się w nocy z 2 na 3 września. Schemat schronu (źródło: "Forty Węgierskiej Górki" S. Suchanek)           Główne wejście      Szczelina dylatacyjna    Wjazd dla działa   Stanowisko działa  Z zewnątrz  Widoczne ślady ostrzału być może pochodzą z okresu walk, ale część z nich na pewno pochodzi z ostrzału mającego miejsce podczas kręcenia przez Niemców filmu propagandowego w 1939 roku.     Drugi wjazd dla działa  Z zewnątrz  Stanowisko rkm broniące wejścia głównego   I drugie stanowisko rkm znajdujące się w tym samym pomieszczeniu   Stanowisko drugiego działa    Znajdująca się obok wyrzutnia ładunków oświetlających    Wejście do kopuły obserwacyjnej  I jej fragment  Od góry   Stanowiska do łączności optycznej ze schronami "Wąwóz" i "Włóczęga"   Znajdujące się w tym samym pomieszczeniu stanowisko kb, wyrzutnia rakiet i stanowisko ckm  Stanowisko kb z zewnątrz  I piąty schron "Włóczęga" - również położony na wzgórzu, na lewym brzegu Soły, uzbrojony w 1 działko ppanc. Boforsa kal. 37 mm, 3 ckm „Browning” kal. 7,92 mm, dwa w strzelnicach, jeden używany na górze schronu. Po dwóch dniach walki (2-3 września 1939 roku) poddał się. W latach 50-tych wybudowano na schronie dom mieszkalny, przez co jego zwiedzanie jest praktycznie niemożliwe. Z informacji uzyskanych od sąsiada, w tej chwili już tam nikt nie mieszka, czasami pojawiają się krewni właściciela, ale raczej nie są skłonni wpuścić do środka, a szkoda...   
|
|
 |
|
 |
Gryzley
|
Napisane: 5 sie 2009, o 23:36 |
|
 |
Moderator |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 16:44 Posty: 2280 Lokalizacja: Somewhere in Poland.
Imię: Sławek
|
Mogę tylko dopisać, że to prawda odnośnie "Włóczęgi". Jakieś 8 lat temu próbowałem się dowiedzieć coś o tym schronie, zastałem bardzo niegościnnego człowieka (później okazało się, że to był dawny emeryt biorący udział w wojnie), wyzywał od faszystów i groził, że poszczuje psami. Za jakiś czas dom miał być wystawiony na sprzedaż. Chyba sprzedaż się nie udała, jeśli nadal są problemy ze zwiedzaniem.
_________________ Na końcu rzeki zachód słońca oświetla... ...wszystkie pozostałości długiego życia. Tutaj zmęczony podróżniku połóż swą różdżkę i odeśpij trudy swej podróży....
|
|
 |
|
 |
Magda
|
Napisane: 6 sie 2009, o 12:06 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 21:21 Posty: 351 Lokalizacja: Rybnik
|
Świetne opracowanie z tymi schematami na zdjęciach!
|
|
 |
|
 |
Aga
|
Napisane: 9 sie 2009, o 13:55 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Dzięki, staram się
|
|
 |
|
 |
tomczo
|
Napisane: 20 sie 2009, o 07:25 |
|
|
|
 |
|
 |
drozd
|
Napisane: 20 sie 2009, o 18:42 |
|
|
Bardzo fajna relacja, szczególnie spodobało mi się wklejanie na wielu zdjęciach małego planiku z zaznaczonym kierunkiem fotografowania. Same plany obiektów nie są precyzyjne i mogą wprowadzić w błąd, gdyż nieprawidłowo zaznaczone są grubości ścian. Ściana czołowa obiektu była w rzeczywistości znacznie grubsza niż na załączonych schematach. Ale to oczywiście nie Twoja wina tylko autora rysunków  .
|
|
 |
|
 |
pinus
|
Napisane: 26 wrz 2009, o 19:22 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 20 cze 2009, o 18:32 Posty: 412 Lokalizacja: Bukowno - Zagłębie Dąbrowskie
Imię: Piotr
|
Relacja świetna. Przypomniały mi się czasy z dzieciństwa - kolonie w Węgierskiej Górce. Gdzie się człowiek ruszył, tam schron. Świetne plany - profesjonalnie pokazane wszystko.
|
|
 |
|
 |
Franz Aufmann
|
Napisane: 28 wrz 2009, o 22:10 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Cześć Aga, Z przyjemnością oglądałem fotoreportaż z Węgierskiej Górki. Jedno ze zdjęć jest szczególnie dla mnie istotne. Czy mogę prosić o podesłanie mi go w pełnej rozdzielczości? Auf... pozdrawia aufmann@wp.plZdjęcie poniżej.
|
|
 |
|
 |
Aga
|
Napisane: 29 wrz 2009, o 20:00 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Franz Aufmann napisał(a): Jedno ze zdjęć jest szczególnie dla mnie istotne. Czy mogę prosić o podesłanie mi go w pełnej rozdzielczości? Witam, już przesłałam  .
|
|
 |
|
 |
Franz Aufmann
|
Napisane: 30 wrz 2009, o 17:47 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Witam, Aga, zdjęcie otrzymałem w pięknej rozdzielczości, za co serdecznie dziękuję.
Na zdjęciu widoczne są trzy okrągłe stopniowe otwory zakończone metalowymi elementami. Dwa mniejsze, to zakończenia przewodów wentylacyjnych usuwających zużyte powietrze ze schronu. Oczywiście są niekompletne. Większy otwór, znajdujący się po lewej stronie zdjęcia, to czerpnia powietrza. Przez czerpnię zasysane było powietrze do układu wentylacyjnego. Oczywiście przechodziło przez filtr odpylający i filtr neutralizujący substancje chemiczne. Tak oczyszczone powietrze po przez rozdzielacz i ciąg rur było rozprowadzane po pomieszczeniach schronu. Rury umieszczano pod stropodachem schronu. Obieg powietrza wymuszały wentylatory o napędzie mechanicznym lub ręcznym. O wyborze rozwiązania decydowała kubatura schronu. W przypadku napędu mechanicznego, możliwe było podawanie ogrzanego powietrza. Powietrze ogrzewało się w wyniku przepływu przez wymiennik ciepła, który jednocześnie był chłodnicą silnika wysokoprężnego, napędzającego agregat prądotwórczy.,
W schronach lub w części pomieszczeń schronu, podtrzymywane było stale nadciśnienie, które gwarantowało utrzymanie gazo-szczelności schronu, lub wybranych pomieszczeń. Nadciśnienie nie pozwalało na dostawanie się do schronu skażonego powietrza np. przez otwarte strzelnice.
Zdjęcie jest dla mnie wyjątkowo cenne, gdyż prezentuje widok czerpni powietrza. Jest ona wprawdzie zdekompletowana, ale nie w takim stopniu jak inne, które widziałem.
Serdeczne podziękowania.
Auf… pozdrawia
|
|
 |
|
 |
pilot
|
Napisane: 30 wrz 2009, o 20:17 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 19:45 Posty: 800 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza / czasem Radlin
Imię: Andrzej
|
Widok na Wąwóz i Wyrwidęba z czerwonego szlaku schodzącego z Abrachamowa:  Niestety zdjęcie robione we wtorek już po załamaniu się pogody.
|
|
 |
|
 |
OWŚ
|
Napisane: 17 lis 2012, o 21:28 |
|
 |
Bratnia dusza |
Imię: Alexander
|
|
 |
|
 |
Chudy1210
|
Napisane: 18 lis 2012, o 20:38 |
|
 |
SAM Urbex |
 |
Dołączył(a): 11 paź 2010, o 20:01 Posty: 1886 Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Imię: Maciek
|
|
 |
|
 |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|