|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
Autor |
Wiadomość |
Aga
|
Napisane: 17 cze 2009, o 13:22 |
|
 |
Moderator |
 |
|
Pałac Donnersmarcków (z linii bytomsko-siemianowickiej) w Nakle Śląskim (woj. śląskie) w swojej pierwotnej wersji został wzniesiony w latach 50-tych XIX wieku przez Hugona von Donnersmarcka prawdopodobnie na murach starego rycerskiego zamku. Po jego śmierci w 1890 roku, jego syn Lazy dokonał gruntownej przebudowy pałacu, nadając mu obecny kształt. Pałac sprawia wrażenie zaniedbanego i nieco mnie rozczarował, może gdyby udało nam się wejść do środka…   
|
|
 |
|
 |
Montenegro
|
Napisane: 17 cze 2009, o 16:30 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 22:43 Posty: 578 Lokalizacja: Jankowice
Imię: Darek
|
W środku zasadniczo nic ciekawego z wyjątkiem odrestaurowanej ponoć kaplicy, ale do niej klucze ma ks. proboszcz Widok pałacu z drugiej strony.  Niedaleko pałacu znajduje się kościół parafialny p.w. Najświętszego Serca Jezusowego wzniesiony przez znanego z pobożności i hojności hrabiego Łazarza Henckel von Donnersmarck.  W 1899 r. hrabia Łazarz założył w Nakle przy ul. Głównej 8 zakład opiekuńczy dla sierot, których ojcowie zginęli w jego kopalniach. Do II wojny światowej nosił on nazwę fundatora „Zakład św. Łazarza”. Zakład istnieje do dzisiaj, obecnie jako "Dom Pomocy Społecznej dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych intelektualnie prowadzony przez Zgromadzenie Sióstr Miłosierdzia św. Karola Boromeusza” Obok kościoła znajduje się mauzoleum rodu Henckel von Donnersmarck z 1889, w którym pochowani są min. hrabia Łazarz i jego żona.
|
|
 |
|
 |
_hipcia
|
Napisane: 29 cze 2009, o 07:55 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 20:46 Posty: 4449 Lokalizacja: Rybnik Pochwały: 1
Imię: Małgosia
|
|
 |
|
 |
becik
|
Napisane: 7 lip 2009, o 13:10 |
|
Imię: Piotrek
|
Traktuje ten obiekt jako przebudowany w pałac zamek, bryła pałacu powstała w XIX wieku na zrębach średniowiecznego zamku. Relikty gotyckie zachowane są w pwinicach.
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 4 sty 2010, o 13:51 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40 Posty: 7557 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Stara pocztówka (z allegro) - rok 1899, pałac i kościół.
_________________ Jeśli gdzieś nie wyświetlają się moje zdjęcia, proszę o PM.
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 12 maja 2010, o 08:44 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 11:26 Posty: 7751 Lokalizacja: Warszawa
|
Już wkrótce jego nieco zaniedbany wygląd może się zmienić ponieważ ma tu powstać Centrum Kultury Śląskiej. Do gruntownego remontu dorzuci się Bruksela. Koszt to 10 mln zł (dofinansowanie z RPO WŚ to 85% resztę daje powiat tarnogórski, który otrzymał promesę Min. Kult. na ten cel w wysokości 800 tyś. zł.). W pierwszym etapie zostanie wyremontowany: parter, 1 piętro, poddasze i dach. Obok pałacu powstanie parking. W kolejnych etapach na poddaszu powstanie baza noclegowa, piwnica ma być przeznaczona na cele gastronomiczne. Planowane jest rewaloryzacja parku ale obecnie brak już na to funduszy.
_________________ Warszawiacy z krwi i kości...
|
|
 |
|
 |
Yossarian
|
Napisane: 16 cze 2010, o 18:02 |
|
 |
Stalker |
 |
Dołączył(a): 16 lip 2009, o 16:03 Posty: 697 Lokalizacja: Lighthouse
Imię: Klamra
|
Niedzielna Wycieczka rodzinna. Na waszych zdjęciach pałac robi jednak większe wrażenie niż w rzeczywistości. No i szkoda że jest przy samej ulicy, gdzie odbywał się odpust i spokój zakłócały wybuchające "achtungi" z częstotliwością średnio, co 15 sekund  Ale kilka shotów jest
Ostatnio edytowano 4 mar 2020, o 19:09 przez le_szek, łącznie edytowano 1 raz |
Usunięto niewyświetlające się zdjęcia |
|
|
 |
|
 |
_hipcia
|
Napisane: 16 cze 2010, o 20:53 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 20:46 Posty: 4449 Lokalizacja: Rybnik Pochwały: 1
Imię: Małgosia
|
Yossarian napisał(a): Na waszych zdjęciach pałac robi jednak większe wrażenie niż w rzeczywistości. A na Twoich pałac niepokoi, jest bardziej przerażający  Ale jak to mówił mechanik, kt. naprawiał moje auta dawno temu: " te typy tak mają "
|
|
 |
|
 |
Yossarian
|
Napisane: 17 cze 2010, o 21:47 |
|
 |
Stalker |
 |
|
Cóż, takie pałace, czy to opuszczone ruiny czy działające ale jednak zaniedbane kojarzą mi się z takim mrokiem skrywającym różnego rodzaju tajemnice. Pałac w Nakle niby jest w centrum miasteczka, niby po parku kręcą się ludzie, ale jest zamknięty, szary, niedostępny, samotny. Nikt z tubylców na niego nie zwraca uwagi, bo jest tam od zawsze. Spogląda na spacerowiczów swoimi Ciemnymi smutnymi oknami. To jak z samochodami które płaczą na złomowisku. Kiedyś pielęgnowane, kochane przez swoich właścicieli. Potem oddawane z rąk do rąk, coraz bardziej zaniedbywane niszczały, coraz częściej się psuły. Aż w końcu pozostawione na parkingu rozkładające się i systematycznie doprowadzane do ruiny przez przypadkowych chuliganów. W końcu odholowane przez policję czy straż miejską na złom. Tam już bez litości ze łzami w reflektorach czekają na wyprucie z nich, ostatnich tkanek zorganizowanego organizmu. Kabelków, żarówek, foteli... Na koniec prasa która eliminuje pozostałą skorupę i nie zostaje już nic... Tak samo z zamkami, pałacami, fabrykami, domami. Ja wiem że taka kolej rzeczy. Ale każdy pałac, każda piramida, każdy samochód i każdy rower ma do opowiedzenia swoją historię. To mnie w tym fascynuje. Huh... znowu poleciałem. Miałem powiedzieć dlaczego akurat w moich zdjęciach jest niepokój, a przy okazji zrobiłem offtop.
Ostatnio edytowano 21 maja 2019, o 19:26 przez Yossarian, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
Markus
|
Napisane: 18 cze 2010, o 04:51 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 21:15 Posty: 1852 Lokalizacja: Mikołów
|
Offtopuj tak dalej.... mnie to pasi
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 30 sie 2010, o 18:52 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 6429 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
Imię: Henryk.
|
Dobre wiadomości,pałac całkowicie opuszczony i pusty.Nawet prawie zarósł.Od września remont,wewnątrz i elewacji.Jedno okno z takim czymś i kominek z parteru.
Załączniki: |

Kopia S7303703.JPG [ 112.95 KiB | Przeglądane 4096 razy ]
|

Kopia S7303702.JPG [ 119.76 KiB | Przeglądane 4096 razy ]
|

Kopia S7303706.JPG [ 109.8 KiB | Przeglądane 4096 razy ]
|
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
Yossarian
|
Napisane: 30 sie 2010, o 19:59 |
|
 |
Stalker |
 |
|
można wejść do środka bez problemu?
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 31 sie 2010, o 07:07 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 6429 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
Imię: Henryk.
|
Teraz się nie da,wykorzystałem moment jak ktoś wychodził.Mam tylko kominek.
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 27 wrz 2010, o 14:03 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 11:26 Posty: 7751 Lokalizacja: Warszawa
|
Będzie bajka... ? http://cjg.gazeta.pl/CJG_Katowice/1,107 ... bajki.htmlCytuj: Rezydencja Donnersmarcków znów będzie jak z bajki Jacek Madeja 2010-09-26, ostatnia aktualizacja 2010-09-26 16:35
Dawna rezydencja Donnersmarcków w Nakle Śląskim przez lata niszczała. Wreszcie doczekała się remontu, a w jej murach powstanie Centrum Kultury Śląskiej.
Miejscowy pałac był niegdyś najpiękniejszy wśród rezydencji wybudowanych na ziemi tarnogórskiej. W tej zielonej części naszego regionu, pełnej malowniczych lasów, chętnie swoje reprezentacyjne domy budowali wzbogaceni na kopalniach magnaci. Donnersmarckowie, jeden z najbogatszych rodów na Górnym Śląsku, początkowo myśleli tylko o założeniu w Nakle rezydencji, w której mogliby spędzać upalne lato. Z czasem przeprowadzili się tu jednak na stałe.
Arkadiusz Kuzio-Podrucki, historyk badający dzieje śląskich rodów magnackich, od dawna jest pod wrażeniem tej budowli. Zaprojektowana w bardzo efektownym stylu Tudorów wyglądem kojarzyć się dziś może z bajkami Walta Disneya.
Właściciele tego pałacu, choć Niemcy, przez mieszkańców byli nazywani polskimi Donnersmarckami, bo utrzymywali dobre stosunki z Wojciechem Korfantym. Ten im się zrewanżował w czasie powstań śląskich i wystawił list żelazny chroniący przed atakami insurgentów.
"Bajkowy" pałac rzeczywiście przyciąga wzrok już z daleka. Wszystko za sprawą urokliwej wieży ozdobionej malowniczymi blankami i sterczynami. Ale przy bliższym poznaniu traci. Mocno podupadł po II wojnie światowej, gdy wprowadziła się tu szkoła rolnicza.
W ostatnich latach na parterze działała galeria śląskiej sztuki naiwnej ze zbiorów Gerarda Trefonia. - Od dłuższego czasu prosi się o remont. Stropy są w takim stanie, że musieliśmy zamknąć piętro. Wszystko mogło runąć. Wieżę też trzeba było zamknąć ze względów bezpieczeństwa - wylicza Jan Smętek z Powiatowego Zakładu Budżetowego przy starostwie w Tarnowskich Górach, które jest właścicielem pałacu.
Pałac uratowało 5,3 mln zł unijnej dotacji. Dodatkowy milion dołożyły władze powiatu i Ministerstwo Kultury. Dzięki tym pieniądzom od kilku dni we wnętrzach pracują ekipy robotników. Do maja 2012 roku przywrócą układ dawnych pałacowych sal (podzielonych wcześniej na potrzeby szkoły), wymienią stropy, dach i odnowią całą stolarkę. Pałac zyska też nowoczesne instalacje grzewcze, elektryczne i przeciwpożarowe. - Po remoncie będzie mieściło się tu Centrum Kultury Śląskiej. Z powrotem trafi też kolekcja malarstwa naiwnego. Oprócz części wystawienniczej będą sale konferencyjne i przeznaczone na warsztaty dla twórców najróżniejszych dziedzin sztuki - informuje Katarzyna Majsterek, rzeczniczka tarnogórskiego starostwa.
Rozpoczęty właśnie remont to pierwszy etap prac związanych z renowacją zamku. W kolejnych latach starostwo chce tu urządzić hotel z restauracją albo centrum rehabilitacji. - Rozpoczęliśmy już rozmowy z fundacją Donnersmarcków, która pomaga chorym wymagającym rehabilitacji. Być może uda się porozumieć, żeby takie centrum powstało w nakielskim pałacu - mówi Smętek.
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
_________________ Warszawiacy z krwi i kości...
|
|
 |
|
 |
Haker
|
Napisane: 28 wrz 2010, o 15:51 |
|
Dołączył(a): 24 lis 2009, o 10:56 Posty: 569 Lokalizacja: Jaworzno, Zabrze
Imię: Łukasz
|
Ta wieża trochę mi przypomina tą z Pałacu Schoena (Sąd Rejonowy) w Sosnowcu. Fantastyczny pałac.
|
|
 |
|
 |
Aga
|
Napisane: 1 lis 2010, o 13:16 |
|
 |
Moderator |
 |
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 4 maja 2011, o 21:37 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:44 Posty: 3508 Lokalizacja: Kraków
Imię: Jarek
|
Widok pałacu od strony północno-wschodniej z ok. 1910 roku Archiwalne zdjęcia pochodzą z książki Arkadiusza Kuzio-Podruckiego "Henckel von Donnersmarckowie. Kariera i fortuna rodu"
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein
|
|
 |
|
 |
Błyskawica
|
Napisane: 3 lis 2011, o 21:15 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 20:44 Posty: 116 Lokalizacja: Bielsko-Biała
Imię: Ania
|
Jednak pałac doczekał się remontu
Ostatnio edytowano 3 paź 2018, o 22:06 przez le_szek, łącznie edytowano 1 raz |
Wycięte niedziałające zdjęcia |
|
|
 |
|
 |
LadyDomino
|
Napisane: 21 wrz 2012, o 08:28 |
|
Dołączył(a): 12 maja 2012, o 21:32 Posty: 10 Lokalizacja: Chorzów
Imię: Magdalena
|
Udało mi się wejść do środka w lipcu tego roku, w momencie trwania remontu. Robotnicy byli trochę nieogarnięci, więc wślizgnęłam się  . Ku memu wielkiemu rozczarowaniu (przecież jest remont!!....) było tam całkowicie pusto. Wszystkie ściany wybielone, żadnego najmniejszego malowidła, na które skrycie liczyłam.. O umeblowaniu nawet nie marzyłam, ale sądziłam, że chociaż jakaś śliczna płaskorzeźba się trafi. Cóż... weszłam chociaż do połowy wieży, dalej była jakaś podejrzana drabina- chyba stara i do tego drewniana. Potem okazało się, że ich szef na miejscu, ale wybrnąć się udało ;>. Kilka zdjęć--> wykonane telefonem, więc jakość taka sobie. Załącznik:
07072012317.jpg [ 115.78 KiB | Przeglądane 1838 razy ]
Załącznik:
07072012327.jpg [ 125.64 KiB | Przeglądane 1838 razy ]
Załącznik:
07072012328.jpg [ 121.69 KiB | Przeglądane 1838 razy ]
|
|
 |
|
 |
kris_61
|
Napisane: 18 lis 2012, o 20:48 |
|
Dołączył(a): 18 lis 2012, o 20:10 Posty: 210 Lokalizacja: Księstwo Bytomskie
Imię: Krzysztof
|
Czy ten PGR wchodzi w skład zespołu pałacowo - parkowego? Czy to jest zupełnie inne miejsce?
|
|
 |
|
 |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|