|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
le_szek
|
Napisane: 30 cze 2019, o 13:36 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40 Posty: 7612 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Wypatrzona przez Moją Najlepszą z Żon w czasie przejazdu przez Lubliniec  Wieża jest częścią kompleksu hal fabrycznych przy ulicy Powstańców Śląskich. Nie znalazłem nigdzie informacji/wzmianki o tej wieży, zakładam jednak że to wieża wodna - zakład, którego jest częścią, przed wojną był przędzalnią wełny czesankowej, przy wielu zakładach włókienniczych powstawały wieże ciśnień, zapewne woda potrzebna była przede wszystkim w celach przeciwpożarowych. Podobnie wbudowaną w kompleks hal włókienniczych wieżę można zobaczyć w dawnych zakładach lniarskich w Częstochowie-Stradomiu. Wieżę niestety jest ciężko sfotografować od strony ulicy, ale robiłem co mogłem  Być może w dzień roboczy dałoby się dostać na teren zakładu, ale była to sobotnie popołudnie   
_________________ Jeśli gdzieś nie wyświetlają się moje zdjęcia, proszę o PM.
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
Petrus
|
Napisane: 30 cze 2019, o 13:40 |
|
 |
Muszkieter |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 21:16 Posty: 5159 Lokalizacja: Silesia Pochwały: 1
|
Widzę, że wróciłeś z polowania
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 30 cze 2019, o 14:05 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40 Posty: 7612 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Zgadza się  Wczoraj małe kółeczko po wieżach zrobiliśmy, brakło mi trochę pary, bo na liście było ich jeszcze kilka. Ale co się odwlecze...
_________________ Jeśli gdzieś nie wyświetlają się moje zdjęcia, proszę o PM.
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
Szamot
|
Napisane: 9 lip 2019, o 21:30 |
|
 |
Bratnia dusza |
Imię: Tomasz
|
Dodam troszkę inne ujęcie.
Załączniki: |

1213.jpg [ 66.02 KiB | Przeglądane 435 razy ]
|
_________________ "Człowiek dobrze ułożony tak naprawdę jest dopiero w trumnie" - T.K.
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
|
|
|