|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
safnat
|
Napisane: 16 sie 2010, o 18:07 |
|
 |
Przyjaciel |
|
Ryczów – wieś w województwie śląskim, w powiecie zawierciańskim, w gminie Ogrodzieniec. Twierdza ta uzupełniała lukę w systemie obronnym pomiędzy zamkami w Ogrodzieńcu, w Smoleniu i w Bydlinie. Warownia funkcjonowała zaledwie do XV w., kiedy to została opuszczona, a wcześniej prawdopodobnie wysadzona w powietrze. W okresie dwudziestolecia międzywojennego na skutek obsunięcia części skały zniszczeniu uległ północno-wschodni fragment zamku. We wschodniej najwyższej części strażnicy znajdowała się 2- lub 3-piętrowa budowla, do której wchodziło się przy pomocy lin lub drabin. Możliwe też jest, że do budynku prowadził drewniany pomost. Był to budynek wniesiony na planie zbliżonego do trapezu czworoboku, w formie wieży mieszkalnej. U podnóża skały znajdował się niewielki dziedziniec z pomieszczeniami dla straży. Twierdza otoczona była fosą o szerokości 7–10 metrów. Współcześnie zachowały się fragmenty murów oraz ziemny wał otaczający skałę. opis z: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rycz%C3%B3 ... %C4%85skie)   
|
|
 |
|
 |
Szamot
|
Napisane: 5 sie 2016, o 19:00 |
|
 |
Bratnia dusza |
Imię: Tomasz
|
Ponieważ powyżej mi się zdjęcia nie wyświetlają dodam swoje z tego roku. Do murów można podejść na odległość kilku metrów, narażając życie pewnie można i dostać się do środka. Ja jednak nie zaryzykowałem bo w tym dniu miałem jeszcze inne plany.
Załączniki: |

616.jpg [ 83.13 KiB | Przeglądane 855 razy ]
|

617.jpg [ 98.31 KiB | Przeglądane 855 razy ]
|

618.jpg [ 99.55 KiB | Przeglądane 855 razy ]
|
_________________ "Człowiek dobrze ułożony tak naprawdę jest dopiero w trumnie" - T.K.
|
|
 |
|
 |
kuba
|
Napisane: 22 paź 2017, o 10:44 |
|
 |
Bratnia dusza |
Imię: kuba
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
|
|
|