|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
Autor |
Wiadomość |
Tubylec
|
Napisane: 31 sty 2014, o 10:43 |
|
 |
Bratnia dusza |
Dołączył(a): 8 lut 2010, o 08:29 Posty: 395 Lokalizacja: Katowice
Imię: Piotr
|
Pierwszy raz widzę zdjęcie maszyny wyciągowej ktora przez kilkanaście lat mej młodości sapała mi bez przerwy przez całą dobę. A huta z drugiej stony ulicy "buczała" tylko sześć razy w ciagu doby.Buczek dawał znak,że czas iść do roboty a poł godziny poźniej sygnalizował rozpoczęcie szychty. PS.Czy ktoś wie w ktorym roku przebudowano wieżę szybu na tę obecną.I rownocześnie zlikwidowano parową maszynę wyciągową? Co się z nią stało.Pewnie jak i inne poszła na zlom. Może ktoś ma zdjecie maszynowni wieży bocznej?
|
|
 |
|
 |
neptun505z
|
Napisane: 8 lut 2014, o 21:58 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 18 sie 2010, o 19:40 Posty: 1369 Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Rob
|
Jak to kiedyś pięknie wyglądało... ...a teraz jakaś galeria  Lepiej jednak galeria niż dekiel i pusty plac. Mogli zostawić niebieski kolor wieży, a przede wszystkim nie montować napisów na ceglanym budynku i wieży
_________________ Śląski przemysł i polska kolej, a także to co po tym pozostało... YouTubeFacebook
|
|
 |
|
 |
the_saint
|
Napisane: 8 cze 2014, o 18:16 |
|
Dołączył(a): 16 maja 2014, o 18:25 Posty: 41 Lokalizacja: Katowice
|
Czy ktoś z Was orientuje się może, gdzie mniej więcej zlokalizowana była kopalnia Waterloo, którą w 1905 połączono z Eminencją? Pytam ponieważ od dawna interesuje mnie historia szybu, który mieścił się podobno na terenie dzisiejszego cmentarza na Józefowcu. Czytałem wielokrotnie, że pozostałością tamtego szybu były budynki (jeden jeszcze stoi) przy skrzyżowaniu ul. Słonecznej z Józefowską w Katowicach. W kontekście tego miejsca pada czasem nazwa kopalni Caroline, która jak wynika z map mieściła się w okolicy Alp Wełnowieckich, a więc spory kawałek dalej. Przeglądając wątki na forum naszła mnie myśl, że być może szyb należał do Waterloo, która mogła być nieco bliżej.
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 8 cze 2014, o 18:31 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40 Posty: 7557 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Pole kopalni Waterloo masz zaznaczone na Flotzkarte z 1902 roku (arkusz 26 Kattowitz).
Załączniki: |

waterloo.jpg [ 251.34 KiB | Przeglądane 2810 razy ]
|
_________________ Jeśli gdzieś nie wyświetlają się moje zdjęcia, proszę o PM.
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
Tubylec
|
Napisane: 8 cze 2014, o 19:25 |
|
 |
Bratnia dusza |
|
the_saint napisał(a): Czy ktoś z Was orientuje się może, gdzie mniej więcej zlokalizowana była kopalnia Waterloo, którą w 1905 połączono z Eminencją? Pytam ponieważ od dawna interesuje mnie historia szybu, który mieścił się podobno na terenie dzisiejszego cmentarza na Józefowcu. Czytałem wielokrotnie, że pozostałością tamtego szybu były budynki (jeden jeszcze stoi) przy skrzyżowaniu ul. Słonecznej z Józefowską w Katowicach. Na tej mapie znajdziesz tory kolejowe biegnące wzdłuż dawnej ulicy Waterloo,obecnie Stęślickiego. Bocznica tej linii kończy się w dawnej kopalni Waterloo.Nieco na zachód jest należący do niej szyb Gneisenau Scht. Tory tej linii biegną dalej w stronę Wełnowca. Gdzieś na forum jest mapa na której owa kopalnia jest oznaczona wyraźnie jako Waterloo. Na Mapie Leszka też jest zaznaczona. http://www.amzpbig.com/maps/5780_5781_(3354_3355)_Katowitz-Birkental_geol_1913.jpg
|
|
 |
|
 |
the_saint
|
Napisane: 8 cze 2014, o 20:20 |
|
|
Dziękuję!!!
Jak z Waszych map wynika w interesującym mnie miejscu faktycznie są szyby. Jeżeli dobrze odczytałem plany to w miejscu cmentarza znajduje się Blucher scht., chociaż Gneisenau scht., również jest niedaleko chyba na terenie Energomontażu. Tak się składa, że tory biegnące wzdłuż Stęślickiego doskonale pamiętam były one elementem charakterystycznym Rowu Wełnowieckiego. Nigdy nie myślałem, że prowadziły one do kopalni. Zawsze myślałem, że miały one związek z zakładami przy Słonecznej, piekarnią, oraz dawną jednostką wojskową.
|
|
 |
|
 |
stołek
|
Napisane: 8 cze 2014, o 23:18 |
|
Imię: Paweł
|
Hej Po długiej awarii komputera mogę Ci coś napisać. Kopalnia Waterloo szyby w polu południowym. 1 Szyb bezimienny- na przedłużeniu ulicy Rysia na drodze ku dzisiejszej Szczecińskiej, ok 27-28m od ul Józefowskiej. Szyb Blucher - w nazwie nad u ma być umlaut. 57-60m od ul Józefowskiej wzdłuż drogi po północnej stronie cmentarza na Józefowcu ok 15m w głąb cmentarza, Szyb Gneisenau ok 85m od szybu Blucher wystaje ok 0,5-0,7m nad powierzchnią chodnika przy ul Słonecznej na przeciw cmentarza na Józefowcu przy wjeździe do garaży po stronie zachodniej. źródło: Wczoraj-dziś- jutro... kopalni "Katowice- Kleofas"
|
|
 |
|
 |
the_saint
|
Napisane: 9 cze 2014, o 09:17 |
|
|
Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Wszystko wskazuje na to, że wspomniane budynki faktycznie stanowią (stanowiły) pozostałości kopalni. Ulicą Słoneczną przechodzę kilka razy dziennie od ponad 30 lat, ale na pozostałości szybu przy garażach nie zwróciłem uwagi, muszę przyjrzeć się uważniej.
|
|
 |
|
 |
Tubylec
|
Napisane: 9 cze 2014, o 13:10 |
|
 |
Bratnia dusza |
|
the_saint napisał(a): Dziękuję!!!
Jak z Waszych map wynika w interesującym mnie miejscu faktycznie są szyby. Jeżeli dobrze odczytałem plany to w miejscu cmentarza znajduje się Blucher scht., chociaż Gneisenau scht., również jest niedaleko chyba na terenie Energomontażu. Tak się składa, że tory biegnące wzdłuż Stęślickiego doskonale pamiętam były one elementem charakterystycznym Rowu Wełnowieckiego. Nigdy nie myślałem, że prowadziły one do kopalni. Zawsze myślałem, że miały one związek z zakładami przy Słonecznej, piekarnią, oraz dawną jednostką wojskową. Tory wzdłuż Stęślickiego nie miały związku ani z piekarnią ani z jednostką wojskową. Miały związek z wytwórnią papy działającą jeszcze po wojnie (istniejące budynki tuż za piekarnią),z Rapidem, z kop."Alfred" na Alfredzie no i oczywiście z wełnowiecką cynkownią. A jeszcze na początku lat 50 ub,w. przy torach (między torami?) na przedłużeniu ul.Oblatow była spora zbiornica "zdemobilizowanego" złomu.
|
|
 |
|
 |
the_saint
|
Napisane: 10 cze 2014, o 18:58 |
|
|
Ja pamiętam jedynie magazyny przy torach, które ciągnęły się przez Rów Wełnowiecki. Część z nich jeszcze stoi, część wyburzono pod nasyp jezdni. Tory ciągnęły się chyba aż do Gliwickiej, ale nie pamiętam czy był na nie wjazd od strony dworca. Widywałem tam czasem lokomotywy, ale zawsze jechały od strony Wełnowca.
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 10 cze 2014, o 20:57 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Był wjazd od strony dworca, dziś śladem tych torów idą ulice Goeppert-Mayer i Grundmanna.

tory.jpg [ 546.34 KiB | Przeglądane 2652 razy ]
|
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
the_saint
|
Napisane: 14 cze 2014, o 23:12 |
|
|
Kontynuując mój wątek na temat budynku, który może być pozostałością kopalni Waterloo. Jeżeli dobrze odczytuję załączoną mapę, tereny kopalni przypadały na obszar narożnika pomiędzy dzisiejszymi ulicami Słoneczną i Energetyków, a więc stojący tam budynek faktycznie może być pozostałością zabudowań kopalni. http://www.amzpbig.com/maps/5780_5781_% ... l_1913.jpgZ map wynikałoby również, że tor biegnący do kopalni musiał odbijać mniej więcej na wysokości dzisiejszego stadionu Rapid?
|
|
 |
|
 |
the_saint
|
Napisane: 10 lut 2015, o 18:29 |
|
|
Zdjęcia chyba jedynej widocznej na powierzchni pozostałości po kopalni Waterloo, budynku jej dyrekcji.
Drugie zdjęcie wykonałem z oddali z okolic miejsca gdzie stał szyb.

WP_20150210_001.jpg [ 174.26 KiB | Przeglądane 686 razy ]
|

WP_20150210_003.jpg [ 154.37 KiB | Przeglądane 686 razy ]
|
Ostatnio edytowano 20 lut 2020, o 21:31 przez the_saint, łącznie edytowano 3 razy
|
|
 |
|
 |
Tubylec
|
Napisane: 13 lis 2015, o 21:00 |
|
 |
Bratnia dusza |
|
|
 |
|
 |
Matiii743
|
Napisane: 11 wrz 2016, o 08:32 |
|
Dołączył(a): 11 maja 2016, o 15:03 Posty: 194 Lokalizacja: Mysłowice
Imię: Mateusz
|
Co jak ten szyb się zapadnie? ktoś wychodzi z domu a tu dziura. Ciekawe czy mieszkańcy dębowych tarasów wiedzą że tam był szyb?
|
|
 |
|
 |
the_saint
|
Napisane: 16 wrz 2016, o 20:18 |
|
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 14 sty 2017, o 19:31 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Ostatnio kilka linków prowadzących do zdjęć na FB mi wygasło, więc wrzucam jako załącznik. [ źródło: "Technik" 1930 r. ] [ od: ŚBC ]

gneisenau.jpg [ 96.7 KiB | Przeglądane 1797 razy ]
|
|
|
 |
|
 |
kopalniok11
|
Napisane: 24 maja 2017, o 20:17 |
|
Dołączył(a): 3 cze 2014, o 16:45 Posty: 62 Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Graciano
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 22 kwi 2018, o 17:49 |
|
 |
Administrator |
 |
|
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 13 cze 2018, o 04:25 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 6429 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
Imię: Henryk.
|
Wagoniki kopalniane stoją od samego początku Załącznik:
31. wagoniki kopalniane.City Center.JPG [ 228.98 KiB | Przeglądane 1227 razy ]
Załącznik:
DSCN0353.JPG [ 221.68 KiB | Przeglądane 1227 razy ]
jedynie zmianie ulega flora,ale w 2008 stały jeszcze dwa urządzenia z warsztatów kopalnianych. Dłutownica Załącznik:
1. dłutownica.JPG [ 217.32 KiB | Przeglądane 1227 razy ]
Załącznik:
2. dłutownica,.JPG [ 214.53 KiB | Przeglądane 1227 razy ]
i młot Załącznik:
3. młot wyprodukowany w ZGODZIE.JPG [ 219.1 KiB | Przeglądane 1227 razy ]
Załącznik:
4. młot.JPG [ 211.59 KiB | Przeglądane 1227 razy ]
ich już tam brak.
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
|
|
|