|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Markov
|
Napisane: 7 cze 2010, o 15:25 |
|
 |
Muszkieter |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 18:45 Posty: 3103 Lokalizacja: Pszów
Imię: Marek
|
Nowy cmentarz Znajduje się przy ulicy Czarnowiejskiej, i jest częścią swego rodzaju kompleksu, jako że "doklejono" do niego nekropolię wojenną Wielkiej Wojny. Widok muru od strony ogródków działkowych,  i ulicy.  Brama oczywiście zamknięta na kłódę, ale jest tabliczka gdzie szukać klucza, i krótka informacja o miejscu.   Niestety, jak to często bywa, w zadowalającym stanie jest tylko to co widać przez bramę. Dlatego nie miałem czasu ani ochoty łazić po domach i szukać osoby z kluczem. Miejsca gdzie zarośli nie ma można było sfotografować przez mur od strony ulicy.       Znajdują się tu tez dwa ohele. Co prawda jeden bardzo przypomina zwykłą szopę, ale nim chyba jest.   I to koniec pięknych widoków. Tam, kędy wzrok nie sięga, jak pisał poeta, mamy bujne gąszcze. Mur od strony ogródków działkowych jest niziutki więc można tam bez problemu wejść, ale...mnie udało się przejść zaledwie jakieś 10m, i odpuściłem. Teraz wiem jak czują się wędrowcy przez amazońską dżunglę, zarośla na moją wysokość prawie, i roje komarów. Zrobiłem kilka zdjęć i zrejterowałem z tego zielonego piekła.         To widok również od strony ogródków działkowych, tylko z miejsca oddalonego od ulicy,  A taką zieloną ścianę widać zza muru sąsiadującego z kirkutem cmentarza wojennego. Stary cmentarzPochówków zaprzestano na nim już w połowie XIX wieku, ale o dziwo przetrwał II wojnę światową, i dopiero kres jego istnieniu położyła władza tzw. ludu... Został zniszczony zaraz po wojnie. Zagadnięta przeze mnie podczas jego poszukiwań miła starsza pani mówiła, że ona już tego cmentarza nie pamięta, opowiadała jej tylko o nim jej mama. Oto miejsce po nim, parking przy ulicy Głowackiego, naprzeciw urzędu miasta (widać go w głębi),  Ostatnie, żałosne resztki po nekropolii, szczątki kamiennego cmentarnego muru...    Tak sobie myślę, że całego tego barbarzyństwa naprawić już się nie da, ale chociażby jakaś tabliczka na ułomkach muru...
_________________ Viribus Unitis
|
|
 |
|
 |
_hipcia
|
Napisane: 7 cze 2010, o 16:00 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 20:46 Posty: 4449 Lokalizacja: Rybnik Pochwały: 1
Imię: Małgosia
|
Markov napisał(a): Tak sobie myślę, że całego tego barbarzyństwa naprawić już się nie da, ale chociażby jakaś tabliczka na ułomkach muru...
A pamiętasz taką pieśniczkę, śpiewaną przez kabaret Elita: "Oj naiwny, naiwny, naiwny..." Jakiś dezerter pierwszowojenny jesteś  Dziadek po wczorajszych penetracjach podobnych chaszczy dziś wylądował zakleszczony u dochtorów pierwszego kontaktu  Mnie Młoda odkleszczyła kontaktowo wczoraj bez doktorów  Od komarów mam buły jak byki, ale czego się nie robi, by odkryć nieodkryte (ale patetycznie wyszło).
|
|
 |
|
 |
Markov
|
Napisane: 7 cze 2010, o 16:14 |
|
 |
Muszkieter |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 18:45 Posty: 3103 Lokalizacja: Pszów
Imię: Marek
|
Zaraz tam dezerter  Wycofałem się tylko na z góry upatrzone pozycje
_________________ Viribus Unitis
|
|
 |
|
 |
zaq
|
Napisane: 21 paź 2014, o 19:41 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 29 gru 2012, o 18:33 Posty: 758 Lokalizacja: Bochnia
Imię: Piotr
|
|
 |
|
 |
zaq
|
Napisane: 21 paź 2014, o 19:56 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
|
 |
|
 |
zaq
|
Napisane: 21 paź 2014, o 19:59 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
|
 |
|
 |
zaq
|
Napisane: 23 paź 2014, o 19:47 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
|
 |
|
 |
Kumari
|
Napisane: 24 paź 2014, o 21:05 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 21:58 Posty: 3844 Lokalizacja: Jankowice Pochwały: 1
Imię: Renata
|
Jesień zdecydowanie ma plusy - chociażby działanie "odchaszczające"  Gdyby nam jeszcze Slav przetłumaczył napisy ze ścian ohelu... Na Twoich zdjęciach rzucił mi się w oczy ciekawy motyw na macewie - jakby winorośl z kiściami winogron. Ciekawe co taki motyw może oznaczać? Czyżby jakieś paralele z nowotestamentowymi przypowieściami o winnicy? Na cmentarzu w Osoblasze spotkałam na macewie rysunek poziomki. Niby cmentarne motywy z reguły się powtarzają, ale od czasu trafia się coś ekstra, nowa zagadka i nowe wyzwanie
|
|
 |
|
 |
anarti
|
Napisane: 2 sty 2015, o 13:11 |
|
|
Witam,
Byłem na kirkucie parę dni temu. Zimową pora trochę więcej widać bo haszczy w lecie nikt absolutnie nie przycina.
Galeria tutaj: https://www.dropbox.com/sc/byhukpjncdqs4xj/AACCB9wVFKdqzzFone2DMtwVa
|
|
 |
|
 |
Aga
|
Napisane: 7 sty 2019, o 12:26 |
|
 |
Moderator |
 |
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|