|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
zuraw1965
|
Napisane: 14 mar 2010, o 21:28 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:44 Posty: 3515 Lokalizacja: Kraków
Imię: Jarek
|
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein
|
|
 |
|
 |
Montenegro
|
Napisane: 16 mar 2010, o 17:09 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 22:43 Posty: 579 Lokalizacja: Jankowice
Imię: Darek
|
Z mapy turystycznej Ziemia Nyska wyd. PPWK 1997r. „W Ściborzu zachował się najstarszy na Śląsku Opolskim barokowy pałacyk z r. 1668 o skromnie dekorowanych elewacjach, za to z bardzo bogatym zestawem kutych krat, balustrad i okuć budowlanych wewnątrz i w oknach” W 2003r. w czasie wyprawy w Sudety mieliśmy przyjemność skorzystania w tym gospodarstwie agroturystycznym z dwóch tranzytowych noclegów. Pokoje mieszczą się w budynku po prawej stronie przy wjeździe na teren pałacu. Nocowaliśmy na piętrze aczkolwiek nie pamiętam już w którym z tych pokoi : http://www.heymann.pl/page_rooms.htmlW każdym razie wszystko było porządku a i cena też bardzo atrakcyjna. Jedynie Igiełka była trochę rozczarowana, gdyż wspomniana przez gospodarza biała dama z sąsiedniego pałacu w ciągu nocy jej nie odwiedziła. Sympatyczni gospodarze o ile dobrze pamiętam pochodzą gdzieś z Heńka stron. Pałac po wojnie należał bodajże do MSW, w latach 90- tych przed i w czasie finalizacji transakcji zakupu został niestety rozgrabiony. Pomijając już kradzież zabytkowych kutych krat i innych metalowych elementów, z których słynął, zaczęto nawet wynosić modrzewiowe belki stropu. Parę fot z analogowej kamery        Niedaleko znajduje się rzeczka Raczyna z wodospadem w kanale ulgi. Ponurkować nawet można  i przynajmniej coś widać pod wodą w odróżnieniu od pobliskiego Jez. Otmuchowskiego. Poza tym brzeg Jeziora Otmuchowskiego został, można by rzec, sprywatyzowany i dostać się nad nie (bezpłatnie) stanowi lekki problem. Przynajmniej stanowił w 2003r. Dziwiło to bardzo zwłaszcza niemieckich turystów chcących tylko rzucić okiem na jezioro.  Podobno ołtarz z kaplicy dworskiej znajduje się w kościele parafialnym w Ligocie Wielkiej, (pow. Grodków).
|
|
 |
|
 |
_hipcia
|
Napisane: 16 mar 2010, o 17:23 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 20:46 Posty: 4422 Lokalizacja: Rybnik Pochwały: 1
Imię: Małgosia
|
Dwór, dworem  Ale nurkowie z ostatniego zdjęcia boscy
|
|
 |
|
 |
Montenegro
|
Napisane: 16 mar 2010, o 17:34 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 22:43 Posty: 579 Lokalizacja: Jankowice
Imię: Darek
|
No cóż, Jarek był ciekaw atrakcji
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 16 mar 2010, o 20:20 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:44 Posty: 3515 Lokalizacja: Kraków
Imię: Jarek
|
Darku, dziękuję za uzupełnienie tematu Wnętrze ze schodami i imponującym, kutym zwieńczeniem balustrady tychże schodów widziałem przez krótka chwilę albowiem pozwoliłem sobie otworzyć drzwi dworu i zajrzeć do środka. Niestety zanim sięgnąłem po aparat z podłogi podniósł się potężny owczarek podhalański (dwa takie same, zamknięte na podwórku, obszczekiwały mnie namiętnie przez cały czas wizyty) i ruszył w moją stronę - niestety nie miałem ani czasu ani ochoty sprawdzać w jakim był nastroju ...
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein
|
|
 |
|
 |
Kumari
|
Napisane: 6 lut 2014, o 18:50 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 21:58 Posty: 3759 Lokalizacja: Jankowice Pochwały: 1
Imię: Renata
|
Aby usprawiedliwić wspomniane przez Jarka opory właściciela, tudzież towarzystwo owczarków, podzielę się z Wami wspomnieniami właściciela z jego początków w Ściborzu. Aby zabezpieczyć materiały do remontu dworu, otoczył całą posiadłość ogrodzeniem z siatki. Pewnego ranka wyszedł przed dwór, aby zaczerpnąć powietrza. Patrzy, a tu... siatki nie ma. Ktoś zajumał ją w całości pod osłoną nocy. Doprawdy rozumiem co czuł. My czuliśmy to samo kiedy przyjechaliśmy na naszą działkę i pijąc popołudniową kawę nagle dostrzegliśmy, że zniknął nam co drugi słupek w ogrodzeniu! Wcześniej tego nie zauważaliśmy, gdyż siatkę trzymały we właściwej pozycji gałęzie rosnących pod płotem krzewów.
Druga opowieść za Ściborza jest następująca: właściciel słyszy jakieś dziwne dźwięki, wybiega z czworaków, a tu przed dworem stoi traktor z podczepionymi linami i jakiś facet w biały dzień wyszarpuje mu z okiem zabytkowe masywne kraty! Tak niewiarygodna bezczelność, że ręce opadają.
|
|
 |
|
 |
dworek999
|
Napisane: 24 paź 2016, o 23:34 |
|
|
witajcie. jako , że znam właściciela... remont w środeczku trwa ale generalnie środki były, więc szło zgodnie z zaleceniami konserwy i prawie wszystko było porobione. nie ma elewacji zewnętrznej, oczywiście okna, dach zmienione. jest tam taki fajny myk za schodami, kawałek korytarzyka- tuneliku pod podłogi, owiany tajemnicą... był nagrywany program Polsatu z Radkiem Biczakiem chyba. był tam kiedyś staw - zasypany gruzem z ziemią, koło niego wychodzi porcelit MSW. W jednym z dębów rosnących kiedyś obok pałacu wycięta było skrytka- na maly depozyt. Ponoć była pusta.
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|