|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kusmanek
|
Napisane: 16 kwi 2013, o 16:23 |
|
Dołączył(a): 22 mar 2010, o 12:59 Posty: 479 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo Pochwały: 1
Imię: Marek
|
Jakiś czas temu Szkieletek uświadomiła mi że ten fort jeszcze nie doczekał się własnego wątku. Dużo wody w Wiśle musiało upłynąć, zanim zabrałem się za ten obiekt, choć od kilku lat mijałem go regularnie. Wreszcie wiosenna pogoda wyciągnęła mnie na krótki spacer. Zacznijmy od odrobiny historii: Cytuj: Fort powstał w latach 1850-1856. Chronił między innymi rogatkę Traktu Warszawskiego. Na owe czasy był to nowoczesny fort reditowy. Początkowo wysunięty jako typowa luneta poza linię fortyfikacji rdzenia – bronił wtedy dalekiego przedpola. Konsekwencją niwelacji w 1885 roku bastionu IV i włączenie Lunety Warszawskiej w ciąg obwałowań rdzenia wraz z nowym nowopowstałym bastionem IVb była zmiana numeracji fortu. Otrzymał oznaczenie jako Bastion IVa. Obiekt był stale modernizowany (lata 1888-1890). W latach 90. XIX w. zaczął pełnić funkcje magazynowe. Jego nową funkcją była ochrona węzła kolejowego i spedycji towarowej Twierdzy Kraków. 17 października 1907 roku rozpoczęto budowę tradytora, który znajdował się na lewym barku lunety. W pełni wyposażony tradytor oddano do użytkowania 21 listopada 1908 roku. Koszt budowy to 38 320 koron. W 1919 roku fort przejęła dyrekcja mienia wojskowego i służył nadal jako magazyny. W okresie okupacji zmieniono go na więzienie gestapo. Następnie aż do 1950 roku służył jako więzienie UB oraz (wg przekazów ustnych) miejsce kaźni około 500 osób. Na murach pozostały napisy świadczące, że to miejsce martyrologii. IPN aktualnie (2007) prowadzi śledztwo w tej sprawie. Później był magazynem MSW. Od 1993 roku obiekt mieści magazyny i lokale firm handlowych. Kilka lat temu został przez AMW sprzedany na licytacji w ręce prywatne, lecz mimo podjętych zobowiązań nie rozpoczęto zabezpieczenia ani rewitalizacji fortu, a obiekt nadal niszczeje. W 2007 roku fort po raz kolejny zmienił właściciela. Mimo swojego wieku Fort 12 jest zachowany w dobrym stanie. W czerwcu 2007 roku został wpisany na listę zabytków. Źródło - WikipediaFort zlokalizowany jest przy ulicy Kamiennej 16, pomiędzy Alejami 29 Listopada, ul. Rogatka i torami kolejowymi. Obecnie w budynku mieści się palarnia kawy. Lokalizacja - WikimapiaCiekawy opis fortu wraz z planem i szkicem można znaleźć tutaj: http://www.twierdza.art.pl/fort_12_luneta.htmObiekt jest doskonale zachowany, można wejść do środka i zasmakować przyjemnego chłodu fortyfikacji. Duże wrażenie robią potężne, oryginalne drzwi i inne detale. Poniżej kilka dzisiejszych zdjęć.
Załączniki: |
Komentarz: Brama wjazdowa

DSC04000(pomniejszony).JPG [ 123.88 KiB | Przeglądane 2308 razy ]
|
Komentarz: Kaponiera szyjowa

DSC04004(pomniejszony).JPG [ 124.98 KiB | Przeglądane 2308 razy ]
|
Komentarz: Detale architektoniczne

DSC04003(pomniejszony).JPG [ 122.84 KiB | Przeglądane 2308 razy ]
|
Komentarz: Kaponiera szyjowa

DSC03919(pomniejszony).JPG [ 120.63 KiB | Przeglądane 2308 razy ]
|
Komentarz: Częściowo zasypana fosa w części szyjowej

DSC03923(pomniejszony).JPG [ 118.85 KiB | Przeglądane 2308 razy ]
|
Komentarz: Widok na fosę lewego barku i kaponierę ("kocie uszy")

DSC03925(pomniejszony).JPG [ 114 KiB | Przeglądane 2308 razy ]
|
Komentarz: Prawa kaponiera barkowa - widoczne zabezpieczenie murów siatką

DSC03932(pomniejszony).JPG [ 127.79 KiB | Przeglądane 2308 razy ]
|
Komentarz: Zbliżenie na oryginalne strzelnice

DSC03931(pomniejszony).JPG [ 120.82 KiB | Przeglądane 2308 razy ]
|
Komentarz: Widok na fosę w części czołowej fortu

DSC03939(pomniejszony).JPG [ 116.75 KiB | Przeglądane 2308 razy ]
|
Komentarz: Widok na lewą kaponierę barkową z czołowej części fosy

DSC03940(pomniejszony).JPG [ 114.3 KiB | Przeglądane 2308 razy ]
|
|
|
 |
|
 |
Kusmanek
|
Napisane: 16 kwi 2013, o 17:24 |
|
Dołączył(a): 22 mar 2010, o 12:59 Posty: 479 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo Pochwały: 1
|
|
 |
|
 |
Kusmanek
|
Napisane: 16 kwi 2013, o 20:09 |
|
|
|
 |
|
 |
Kusmanek
|
Napisane: 16 kwi 2013, o 21:09 |
|
|
Opis z Wikipedii wspomina o czarnej karcie w historii tego obiektu. Nie byłbym sobą gdybym nie zwrócił na ten fakt szczególnej uwagi. Cytuj: W okresie okupacji zmieniono go na więzienie gestapo. Następnie aż do 1950 roku służył jako więzienie UB oraz (wg przekazów ustnych) miejsce kaźni około 500 osób. Na murach pozostały napisy świadczące, że to miejsce martyrologii. IPN aktualnie (2007) prowadzi śledztwo w tej sprawie. Wspomniana "cela śmierci" znajduje się w lewym skrzydle fortu, w jednym z pomieszczeń tradytora. Ostatnimi czasy została zabezpieczona przed postępującymi procesami destrukcji. Widać to na niektórych moich zdjęciach. Niestety nie jest dostępna do zwiedzania. Poniżej link do cyfrowego modelu tego miejsca: http://www.applycapnor.pl/pl/projekty/a ... warszawskaGaleria zdjęć dostępna na stronie IPN: http://www.slady.ipn.gov.pl/portal/sz/439/6842/
|
|
 |
|
 |
forty44
|
Napisane: 17 kwi 2013, o 08:56 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Imię: Piotr
|
|
 |
|
 |
Kowal
|
Napisane: 18 kwi 2013, o 14:53 |
|
Dołączył(a): 7 sie 2012, o 07:56 Posty: 25 Lokalizacja: Kraków/Łazany
|
Cytuj: Obiekt jest doskonale zachowany Cytuj: W czerwcu 2007 roku został wpisany na listę zabytków. Prawdziwy paradoks jak wyglądają w Krakowie obiekty wpisane na listę zabytków ... - fosy wypełnione TONAMI śmieci - kaponiery typu "kocie uszy", walą się i są rozsadzane przez wodę, korzenie - mury na całej długości są w bardzo złym stanie Jednym słowem dawno nie widziałem tak dalekiego stopnia dewastacji i zaniedbania. Dziwne jak traktuję się jeden z najstarszych fortów w Twierdzy Kraków, który o ironio znajduję się w centrum miasta (tuż obok krakowskich alei) i mógłby stanowić idealną atrakcję turystyczną.
|
|
 |
|
 |
Kusmanek
|
Napisane: 18 kwi 2013, o 16:03 |
|
|
Kowal napisał(a): Cytuj: Obiekt jest doskonale zachowany Chodziło mi bardziej o to, że w porównaniu do na przykład Twierdzy Przemyskiej, opisywany fort przetrwał praktycznie w niezmienionej formie. Co do wpisu do rejestru zabytków, cóż, ciężko to w jakikolwiek sposób skomentować. Ale lepiej późno, niż wcale. Co do atrakcyjności fortu, to popieram w 100%. Niestety tak to jest z fortami, że z reguły nie mają szczęścia do inwestorów. Oby w tym przypadku było inaczej. Zieleń wokół fortu moim zdaniem idealnie nadaje się do zagospodarowania. Jeśli chodzi o sypiące się "kocie uszy", to zgadzam się z Tobą, dziwnie to wygląda w kontraście do wyremontowanej ściany w lewej części szyi fortu.
|
|
 |
|
 |
Kowal
|
Napisane: 18 kwi 2013, o 17:23 |
|
Dołączył(a): 7 sie 2012, o 07:56 Posty: 25 Lokalizacja: Kraków/Łazany
|
Zwiedzając "Lunetę Warszawską" nasunęło mi się jedno pytanie: Czy tego rodzaju okiennice były typowe w tym okresie budowy twierdzy (1850-1856) ? Chodzi mi konkretnie o to, że okiennice były drewniane okute blachą, a nie jak w późniejszych przypadkach wykonane w całości z metalu.
|
|
 |
|
 |
forty44
|
Napisane: 30 kwi 2013, o 07:48 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Imię: Piotr
|
|
 |
|
 |
buba
|
Napisane: 2 wrz 2013, o 21:12 |
|
 |
Przyjaciel |
Dołączył(a): 29 lis 2010, o 23:14 Posty: 2747 Lokalizacja: Oława
Imię: paulina
|
_________________ "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
|
|
 |
|
 |
Narcos
|
Napisane: 4 wrz 2013, o 21:30 |
|
Imię: Remi
|
Remont lunety trwa! Dziś przejazdem na ul. kamiennej będąc, zauważyłem rusztowania postawione wokół bramy głównej. Widać że remont murów idzie od strony lewej do prawej (w kierunku stacji paliw). Miejmy nadzieję że mam rację i obecny zarządca stara sie odczyścić ściany. Faktem jest że część lewa prezentuje się wyśmienicie a i prawej niewiele do szczęścia potrzeba. Doszły mnie słuchy że i Fort Kleparz może niebawem zacząć pięknieć za sprawą planowanych remontów od strony parku Kleparskiego!
|
|
 |
|
 |
Kusmanek
|
Napisane: 19 paź 2013, o 11:10 |
|
|
Więcej informacji o więziennej roli fortu można znaleźć w albumie wydanym przez IPN "Śladami Zbrodni". Jak się okazuje, obiekt ten jeszcze przed wojną zaadaptowano na filię Więzienia św. Michała. W okresie okupacji obiekt z powrotem służył jako magazyny, jednak od 1943 roku przeszedł w ręce Gestapo. Pełnił wówczas rolę więzienia dla aresztowanych członków Wehrmachtu i SS oraz innych kategorii więźniów niemieckich. Po zajęciu Krakowa przez Armię Czerwoną fort zajęło NKWD. Przypuszcza się, że przetrzymywano tam wtedy jeńców niemieckich i volksdeutschów przed wywozem na wschód. Od marca 1945 roku bastion ponownie pełni rolę filii Więzienia św. Michała (prawdopodobnie w wyniku jego przepełnienia). Wtedy w forcie osadzano członków podziemia zbrojnego i politycznego, o czym świadczą zachowane do dziś napisy na drzwiach i ścianach jednej z cel. Odbywały się w nim również rozprawy przed Wojskowym Sądem Okręgowym w Krakowie. IPN nie potwierdził przypuszczenia, iż Bastion IV miał służyć jako miejsce wykonywania wyroków śmierci. Zamieszczona w książce relacja jednego z byłych osadzonych wspomina jednak: Cytuj: Czasem przez okna cel skoro świt słyszeliśmy strzały. Brzmiało to jak salwy plutonu. Ludzie mówili, że to były egzekucje. Więzienna działalność Lunety Warszawskiej zakończyła się prawdopodobnie w połowie 1946 roku.
|
|
 |
|
 |
Kusmanek
|
Napisane: 31 paź 2013, o 22:13 |
|
|
Narcos napisał(a): Remont lunety trwa! Dziś przejazdem na ul. kamiennej będąc, zauważyłem rusztowania postawione wokół bramy głównej. Rusztowania już zdjęte. Brama niemal razi świeżością, ale jak za jakiś czas pokryje się patyną powinno być ok.
Załączniki: |

DSC05539forum.JPG [ 116.82 KiB | Przeglądane 1501 razy ]
|

DSC05540forum.JPG [ 113.7 KiB | Przeglądane 1501 razy ]
|
|
|
 |
|
 |
Baronessa Agnessa
|
Napisane: 22 paź 2016, o 20:39 |
|
Imię: Baronessa
|
Kochani, prywatny inwestor, który jest właścicielem fortu Luneta Warszawska i jego najbliższego otoczenia, złożył wniosek o pozwolenie na biurowca oraz dwóch bloków mieszkalnych na wale fortecznym - zamierza ten wał splantować, wyciąć drzewa itp. Więcej informacji na stronie https://www.facebook.com/ratujmyfort/ . Zachęcam do polubienia - jest grupa, która pragnie obronić fort, ale wiadomo, w kupie siła. Im szerzej rozniesie się ta wiadomość, tym lepiej dla sprawy.
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości |
|
|
|