|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Sulisław
|
Napisane: 11 lut 2021, o 12:01 |
|
Dołączył(a): 15 cze 2015, o 12:27 Posty: 7 Lokalizacja: Stilo/Osetnik
Imię: maciej
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 12 lut 2021, o 15:43 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40 Posty: 7612 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Zmieniłem trochę tytuł  Co do wiaduktu - zostały przyczółki?
_________________ Jeśli gdzieś nie wyświetlają się moje zdjęcia, proszę o PM.
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 12 lut 2021, o 16:04 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Z porównania różnych wydań wigówek wynika, że w 1931 roku nie było już ani kopalni, ani kolejki (a istniały w 1924). Ciekawie wyglądał jej przebieg - omija "trójkątem" od północy obszar nazwany na mapie z 1992 roku Kozia Łąką - czy to nie jest przypadkiem to bagno, o którym wspominasz na FJ?
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
Sulisław
|
Napisane: 12 lut 2021, o 20:50 |
|
|
Dzięki Leszku. Zgadza się. Wiadukt na moich zdjęciach znajduje się dokładnie na południe od literki "P" w napisie Las Porębski. Przebiega w poprzek dość szerokiej dolinki. Rzeczka płynąca tamtędy mocno meandruje tworząc szerokie rozlewiska. Kiedy byłem tam ostatnio panowała odwilż i nie odważyłem się zejść pod wał. Wybieram się tam jutro, ale nie jestem pewien czy aby znów się nie wycofam. Ten tzw "trójkąt" wynika moim zdaniem jedynie z faktu, że na północny-wschód od niego również coś wydobywano. Jutro chcę podejść z drugiej strony i postaram się dorzucić tu więcej zdjęć. Ciągle nie rozumiem dlaczego dokonano tak - moim zdaniem - sporej inwestycji. Chyba, że kopalnia Teodor przynosiła jakieś niewyobrażalne zyski.
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 12 lut 2021, o 21:07 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Sulisław napisał(a): Ciągle nie rozumiem dlaczego dokonano tak - moim zdaniem - sporej inwestycji. Chyba, że kopalnia Teodor przynosiła jakieś niewyobrażalne zyski. Nie aż taka spora, jak sądzę - takie kolejki były w owych czasach dość częste, nawet przy małych kopalniach, więc pewnie robiono je "po taniości", a - jeśli dobrze kojarzę - często stosowano na nich trakcję konną.
|
|
 |
|
 |
Sulisław
|
Napisane: 12 lut 2021, o 21:13 |
|
|
Inwestycją nazywam długość toru i wysokość nasypów. A z tego co już wiem, to wagoników TAM nie ciągnęły konie
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 12 lut 2021, o 21:20 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Sulisław napisał(a): Inwestycją nazywam długość toru i wysokość nasypów. Co do długości - z przebiegu (bo niestety arkusz Zawiercie wigówki jest zbyt nowy i tej kolejki już nie ma) podejrzewam, że dociągnięto ją do kolejki kopalni Zygmunt. Cytuj: A z tego co już wiem, to wagoników TAM nie ciągnęły konie  Lokomotywka benzolowa?
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|