Eksploratorzy
http://eksploratorzy.com.pl/

Zabrze, ul. Pułaskiego/Narutowicza
http://eksploratorzy.com.pl/viewtopic.php?f=80&t=1382
Strona 1 z 1

Autor:  fck [ 31 lip 2009, o 14:54 ]
Tytuł:  Zabrze, ul. Pułaskiego/Narutowicza

O ile dobrze pamiętam co wskazywał GPS ten obiekt wieżowodnopodobny znajduje się na jakimś terenie fabrycznym przy zbiegu ul. Pułaskiego i Narutowicza w Zabrzu.

Obrazek
Obrazek

Autor:  le_szek [ 31 lip 2009, o 16:31 ]
Tytuł:  Re: Zabrze, ul. Pułaskiego/Narutowicza

To jest wieża wędzarni Rzeźni Miejskiej.

Autor:  Heniek [ 15 gru 2009, o 17:11 ]
Tytuł:  Re: Zabrze, ul. Pułaskiego/Narutowicza

le_szek napisał(a):
To jest wieża wędzarni Rzeźni Miejskiej.


niczym innym być nie może.

Autor:  sozolog [ 14 sie 2011, o 20:24 ]
Tytuł:  Re: Zabrze, ul. Pułaskiego/Narutowicza

To nie jest żadna wieża wędzarni, ani tym bardziej wieża ciśnień - to jest wieża skraplacza ( inaczej chłodnia kominowa ) aparatury chłodniczej w rzeźni którą zbudowano na początku XX wieku. Hale i magazyny były chłodzone instalacją na solankę a w tej wieży woda była rozpylana i schładzana. Obok wieży stoi budynek bez dachu ( same belki tam są ) i to była maszynownia maszyny parowej napędzającej instalację. W 1945 na wieży zaczaił się niemiecki snajper i sobie strzelał do ruskich którzy stacjonowali tam gdzie dzisiaj stoi Dom Muzyki I Tańca. No to ruscy przyp.... do snajpera z działka ( w środku wieży jest dwumetrowa wyrwa ) i dlatego po wojnie wieże skotwiono stalowymi taśmami. Potem rzeczywiście w dolnej części wieży były wędzarnie. Aha obok wieży jest schron w którym moja babcia w czasie wojny chowała się przed nalotami.

Autor:  Heniek [ 9 cze 2018, o 05:50 ]
Tytuł:  Re: Zabrze, ul. Pułaskiego/Narutowicza

Następnym razem zajrzę z drugiej strony,bo miała być w niej restauracja już w zeszłym roku.
Nowiny Zabrzańskie
W wieży będą restauracje
O rewitalizacji dawnej rzeźni, rynku architektonicznym i obiektach w Zabrzu, które chciałby zmodernizować, opowiada Adam Radzimski, założyciel biura architektonicznego BAAR.
* Na razie najbardziej znany projekt, który wyszedł z biura BAAR, to rewitalizacja całego kompleksu dawnych Zakładów Mięsnych „Maćko”. Proszę o niej opowiedzieć.
Kilka lat temu firma Multus kupiła od likwidatora zakładów cały ten teren, w rejonie ul. Pułaskiego i Szczęść Boże. Większość obiektów była w złym stanie technicznym, zaniedbana, zniszczona. Dzięki determinacji właściciela powoli zaczęła sie ich modernizacja. Moje biuro przygotowało koncepcję rewitalizacyjną, która pokazywała, jak ten teren może wyglądać w przyszłości. Teraz krok po kroku te pomysły są realizowane. Na pierwszy ogień poszedł budynek starej dyrekcji, budynek położony na końcu ulicy Szczęść Boże. Wykorzystano w nim m.in. specjalne tynki do renowacji obiektów zabytkowych. Modernizacja tego budynku jest już zakończona. Obecnie kończy się renowacja sąsiedniego budynku, tak zwanej nowej dyrekcji. Inwestor robi wszystko, by zachować jego pierwotny kształt. Kolejnym etapem będzie rewitalizacja najbardziej charakterystycznych obiektów – wieży i chłodni. Wieża jest obiektem technologicznym, związanym z przylegającą do niego chłodnią. Z tego powodu te obiekty będą rewitalizowane wspólnie.
* Według wstępnych planów w wieży ma powstać restauracja…
Nawet kilka restauracji, dwie lub trzy. Natomiast w budynku chłodni, który zostanie nadbudowany, zaplanowano część bankietowo – konferencyjną, a w suterenach – część handlową.
* Największe zainteresowanie budzi chyba szklana restauracja na szczycie wieży.
To, co na razie zrobiliśmy, to jedynie odrestaurowanie istniejących budynków. W kolejnych etapach zadanie jest trudniejsze, bo całkowicie zmieniona zostanie funkcja kolejnych obiektów. To wymusza między innymi zwiększenie powierzchni użytkowej, a także dostosowanie starego obiektu do nowych wymogów prawnych. Doszliśmy do wniosku, że, by być uczciwym wobec odbiorców, trzeba zrobić to na zasadzie kontrastu. Części nowej architektury są w jak najbardziej współczesnym stylu, a część historyczna zostaje w prawie niezmienionym kształcie. W ten sposób nie udajemy i nie przekłamujemy, na przykład dobudowując nowe części w starym stylu. Całość będzie bardzo czytelna dla odbiorców.

* Emocje wzbudza zwłaszcza nadbudowa – przeszklona restauracja nad wieżą.

To nada obiektowi nową jakość. Rozmaitych ciekawych wież jest w Polsce pewnie z kilkaset, odrestaurowanych i funkcjonujących co najmniej kilkanaście, między innymi w Pszczynie, we Wrocławiu, w Giżycku. Ale takiej, w której zostanie połączona historia z nowoczesnością, ze skybarem, z którego będzie się rozciągał widok na całe miasto – jeszcze nie ma. Dzięki temu ten obiekt zaistnieje w Polsce i regionie.

* Ile ta śmiała wizja będzie kosztowała?

To zależy od właściciela i od standardu, który będzie miał docelowo powstać. Obecnie jesteśmy w połowie projektu budowlanego, więcej szczegółów będziemy mogli zdradzić po jego ukończeniu. Generalnie to na pewno kwoty rzędu kilkudziesięciu milionów złotych. Inwestor planuje pozyskać część pieniędzy w programach rewitalizacyjnych, dofinansowywanych z Unii Europejskiej, w rozmaitych konkursach, związanych z ochroną zabytków.
* Czy termin otwarcia restauracji na 2017 rok jest realny?
Prawdopodobnie nie. Wiele procedur administracyjnych jest długotrwałych. Obiekt niby nie jest formalnie zabytkowy, ale cała idea urbanistyczna musiała zostać skonsultowana z wojewódzkim konserwatorem zabytków. Pewnie sporo czasu zajmie też walka o finanse.
Załącznik:
DSCN0023.JPG
DSCN0023.JPG [ 245.47 KiB | Przeglądane 91 razy ]

Załącznik:
DSCN0019.JPG
DSCN0019.JPG [ 184.65 KiB | Przeglądane 91 razy ]

Załącznik:
DSCN0021.JPG
DSCN0021.JPG [ 226.64 KiB | Przeglądane 91 razy ]

Załącznik:
DSCN0022.JPG
DSCN0022.JPG [ 214.9 KiB | Przeglądane 91 razy ]

Więc przyjdzie poczekać jeszcze.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/