|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kumari
|
Napisane: 3 lut 2010, o 19:23 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 21:58 Posty: 3844 Lokalizacja: Jankowice Pochwały: 1
Imię: Renata
|
Neobarokowy pałac w Smolicach (woj. wielkopolskie, pow. Krotoszyn) pochodzi z XVIII wieku. W tym okresie majątek należał do rodziny Umińskich. To oni założyli tutaj piękny 18-hektarowy park krajobrazowy, wpisany obecnie do rejestru zabytków wraz z zespołem pałacowym. Ostatnim właścicielem Smolic pochodzącym z tej rodziny był generał brygady Księstwa Warszawskiego - Jan Nepomucen Umiński, który brał udział w powstaniu kościuszkowskim oraz w kampanii rosyjskiej. Walczył pod Borodino i Smoleńskiem. Jako pierwszy wkroczył w 1812r. do Moskwy na czele swojego 10 pułku huzarów. Walczył też w powstaniu listopadowym, a po jego upadku musiał emigrować z kraju. Jego majątek przejęło państwo pruskie. W Paryżu był współpracownikiem księcia Adama Jerzego Czartoryskiego. Następnymi właścicielami Smolic zostali baron Wilamowitz, hrabia Aleksander Mielżyński oraz Erazm Stablewski. Od 1875r. majątek przeszedł w ręce Samsona Wollera, później jego córki Heleny – żony hr. Leopolda Zieten z Nysy. Wtedy to przebudowano pałac. Powstał także niedaleko neobarokowy kościół, w którego krypcie hrabia został pochowany. Jego żona – Helena w 1940r. uciekła przed Niemcami ze Smolic (była żydowskiego pochodzenia). 17 kwietnia 1975 roku także i jej prochy sprowadzono do Polski i złożono w krypcie obok męża. Od 1946 roku pałac w Smolicach należy do Zakładu Doświadczalnego Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin. Żródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Smolice_(w ... lkopolskie)          Neobarokowy kościół parafialny ufundowany w 1909 roku przez hrabinę Helenę Zieten.
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 3 lut 2010, o 19:34 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:44 Posty: 3508 Lokalizacja: Kraków
Imię: Jarek
|
Przepiękny i na dodatek w "świetnej formie"
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein
|
|
 |
|
 |
Montenegro
|
Napisane: 5 lut 2010, o 19:30 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 22:43 Posty: 578 Lokalizacja: Jankowice
Imię: Darek
|
Dopóki Nata nie uświadomiła mi, że jest inaczej, myślałem że w Wielkopolsce wszystkie pałace tak wyglądają
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 6 lut 2010, o 09:27 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 6433 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
Imię: Henryk.
|
Na pierwszych trzech zdjęciach nasunęło mi się skojarzenie Kamieniec K/Gliwic.
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|