|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Heniek
|
Napisane: 19 paź 2009, o 09:12 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 6487 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
Imię: Henryk.
|
Położony jest w lasach między Bibielą a Brynicą w przysiółku Imielów ul.Zamkowa 1. Zbudowany został ok. 1890 roku przez rodzinę Henckel von Donnersmarck, która była właścicielami okolicznych lasów. Drewniany o konstrukcji kombinowanej. W ryzalicie znajduje się wykusz z dekoracyjnym balkonem na piętrze. W latach 70 - tych XX w. został przejęty przez PZPR dla ówczesnego I sekretarza Komitetu Centralnego partii Edwarda Gierka. W otoczeniu znajdował się m.in. basen, sad i ogród. Dziś jest tam przepiękny gęsty las,teraz dom samotnej matki.Są tam chyba od 1990 lub 93 roku . Załącznik:
1.jpg [ 88.49 KiB | Przeglądane 1818 razy ]
Załącznik:
2.jpg [ 156.57 KiB | Przeglądane 1818 razy ]
Załącznik:
3.jpg [ 90.79 KiB | Przeglądane 1818 razy ]
Załącznik:
4.jpg [ 79.65 KiB | Przeglądane 1818 razy ]
Po epoce Gierka nie został basen ani ogród,jest kilka daczy w których mieszkają samotne matki - miłe kobiety dodam.
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 17 sie 2014, o 20:32 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 6487 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
|
Chciałem coś więcej,nie dość że kilka razy to mijałem to po zlokalizowaniu wjazdu Załącznik:
Kopia DSCN1540.JPG [ 215.92 KiB | Przeglądane 1721 razy ]
zablokowanego barierką,to brama która kiedyś była symboliczna nabrała nowych kształtów Załącznik:
Kopia DSCN1542.JPG [ 221.64 KiB | Przeglądane 1721 razy ]
kety,kłódki,domofony i cerber czworonożny,sądząc po szczekaniu słusznych rozmiarów.Dałem spokój i na podstawie niekompletnej mapy na zalaną kopalnię.Jak się okazało parę lat temu nie wszystko obcykałem.Na dodatek z powodu czasu znowu czegoś nie znalazłem  szału można dostać.
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
kropkaaga
|
Napisane: 5 lis 2017, o 20:04 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Imię: Agnieszka
|
Szukałam dziś tego dworku i niestety nie znalazłam. Przejechałam dwa razy całą trasę od Bibeli do Brynicy. Rozglądałam się na lewo i prawo. Niestety...
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 5 lis 2017, o 21:36 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Po kilku latach starań Nadleśnictwu Świerklaniec udało się wreszcie sprzedać zabytkowy pałacyk myśliwski w Bibielii w gminie Miasteczko Śląskie. Zabytek, znajdujący się w lesie w pobliżu miasteczkowskiego sołectwa Bibiela, Nadleśnictwu Świerklaniec udało się sprzedać dopiero po ósmym przetargu. Cały czas nie było chętnych na dworek, który początkowo wyceniono na 2 mln 560 tys. zł. Inna sprawa, że potencjalnych kupców odstraszało to, że w pałacyku długi czas mieścił się Dom Samotnej Matki prowadzony przez Fundację SOS Obrony Życia Poczętego z Warszawy. Ostatecznie organizacja też nie kupiła pałacyku i wyprowadziła się z zabytkowego kompleksu, który zbudowała rodzina Henckel von Donnersmarck. Jednak w kolejnych przetargach, zgodnie z prawem, Nadleśnictwo Świerklaniec mogło już obniżyć cenę za zameczek. Cena wywoławcza w ostatnim przetargu wyniosła 1 mln 20 tys. zł. - Odebraliśmy przed przetargiem kilkadziesiąt telefonów od zainteresowanych zakupem zabytku osób. Nasz sekretarz zachęcał osobiście kilkanaście kolejnych osób do wzięcia udziału w przetargu. Ostatecznie jeden oferent wpłacił wadium i kupił "Gierkówkę" - mówi Włodzimierz Błaszczyk, nadleśniczy ze Świerklańca. Kierowanemu przez niego nadleśnictwu nieruchomość nie była już do niczego potrzebna, dlatego zabytek wystawiono na sprzedaż. Zabytek kupił Jan Kandora z Piekar Śląskich, który na razie nie zdradza, co będzie się mieściło w pałacyku. Przedsiębiorca prowadzi jednak restauracje i hotel, więc nie jest wykluczone, że właśnie tego typu działalność będzie w Bibieli w przyszłości prowadzona. Mieszkańcy Miasteczka Śląskiego nazywają pałacyk "Gierkówką", bo zdarzało się, że w czasach PRL wypoczywał tutaj słynny Edward Gierek. Rodzina Henckel von Donnersmarck korzystała z tego miejsca przy okazji organizowanych w lasach polowań. http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,id,t.htmlW takiej sytuacji możesz nie dostać się na jego teren.Z ul. Imielów jest niewidoczny,a prowadzi do niego mała niepozorna droga.
|
|
 |
|
 |
kropkaaga
|
Napisane: 28 kwi 2018, o 09:40 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Imię: Agnieszka
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości |
|
|
|