|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
Autor |
Wiadomość |
buba
|
Napisane: 29 mar 2018, o 16:50 |
|
 |
Przyjaciel |
Dołączył(a): 29 lis 2010, o 23:14 Posty: 3023 Lokalizacja: Oława
Imię: paulina
|
Odwiedzamy pałac w Szczytach. Wprawdzie juz kiedys tu bylismy, ale nie udało sie wejsc do srodka. Chyba to byl rok 2011. Drzwi, okna, piwnice - wszystko bylo szczelnie zamkniete. Jak wiadomo takie rzeczy bywaja zmienne. Liczymy wiec po cichu, ze moze los bedzie łaskawy i dzis sprawy beda sie miały zgoła inaczej.. Przednia część budynku nie rokuje dobrze… Wyglada tak samo jak 7 lat temu.. Ponoc w miedzyczasie był otwarty ale kto wie jak bedzie dzis?   Z tyłu zwracaja uwage malownicze sople…    … i to na co najbardziej czekamy! Zagłębiamy sie w wilgotne czeluście pałacowych korytarzy!  Na częsci scian widac w miare świezy beton - tak jakby ktos probowal to remontowac w czasach niezbyt odleglych. I z jakis powodow zaniechał tych praktyk. Moze dlatego, ze sufity zaczynaja sie juz zapadac… Najciekawszą rzeczą sa chyba wewnetrzne okienka! Łączące jakby dwie rownolegle klatki schodowe.  Wychodzimy bowiem jednymi schodami…  A gdy zajrzymy w okienko - to sa drugie. Drewniane. Nie wiem czy to na tej samej zasadzie co w niektorych kamienicach? Ze drugie schody były przeznaczone dla służby? Bo jaśnie pan nie mógł minąć na schodach pokojówki?  Są tez sympatyczne balustrady! 
_________________ "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
|
|
 |
|
 |
mwaldau
|
Napisane: 12 maja 2018, o 22:22 |
|
Dołączył(a): 29 wrz 2011, o 12:29 Posty: 67 Lokalizacja: Wiekszyce
Imię: Max
|
Widze, że nie zwróciliście uwagi na rosyjskie napisy kreda na schodach i drzwiach jak się wchodzi, to pozostałości po wojnie. Rosjanie zostawili. O ten pałac była ciężka bitwa, kilku rosjan straciło życie, byli pochowani przed pałacem, po wojnie ekshumowanie i sporo niemców, co z nimi to nie wiem... Co do nieremontowania nie chodzi o pieniądze, a o to że nikt go nie chce remontować kilka ekip dało nogę, autentycznie to wiem bo rozmawiałem z tymi ludźmi. Można wierzyć lub nie ale w Pałacu straszy. Sam musiałem wypieprzać, gdy go zwiedzaliśmy, będąc na górze w bezwietrzny dzień SAMI W PAŁACU na dole ktoś tłukł szyby na parterze dosyć głośno, po zejściu nie było nikogo wszystkie szyby całe...
_________________ Sterne hoch die Kreise schlingen, Aus des Schnees Einsamkeit Steigt's wie wunderbares Singen- O du gnadenreiche Zeit. JvE.
|
|
 |
|
 |
brajan74
|
Napisane: 14 maja 2018, o 13:08 |
|
Imię: Damian
|
W tej chwili tam straszy głównie właściciel i pewnie ma do tego prawo 1 maja kolega z innego forum próbował się tam pokręcić i pisze że prace remontowe wznowione. Właściciel chciał mu nawet aparat zabrać, więc chyba nie jest życzliwie nastawiony na nieproszonych gości. W każdym razie najwyraźniej coś się tam znowu ruszyło. Byliśmy tam prawie rok temu i nie zastaliśmy nikogo, nawet duchów. Wejście z tyłu było otwarte na oścież.
|
|
 |
|
 |
mwaldau
|
Napisane: 25 maja 2018, o 11:37 |
|
Dołączył(a): 29 wrz 2011, o 12:29 Posty: 67 Lokalizacja: Wiekszyce
Imię: Max
|
No to dupa. Pewnie napisy wymaże a szkoda. Zgłaszałem to ludziom z wioski nawet konserwatorowi bo to fajny kawałek lokalnej historii ale wszyscy mają to gdzieś. Nie często spotyka się tak wyraźne pozostałości po rosyjskich soldatach. Spróbuję tam podjechać do właściciela
_________________ Sterne hoch die Kreise schlingen, Aus des Schnees Einsamkeit Steigt's wie wunderbares Singen- O du gnadenreiche Zeit. JvE.
|
|
 |
|
 |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|