|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
tobijunior
|
Napisane: 19 mar 2010, o 23:51 |
|
 |
Muszkieter |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 18:06 Posty: 448 Lokalizacja: Racibórz
|
Stara rzeźnia mieszcząca się niedaleko Zakładu Karnego w Raciborzu. Na sam jej temat nie można znaleźć wielu informacji. Jakiś czas temu przeniesiono tam Targowisko z ulicy Opawskiej. Od tego czasu wyremontowano halę Targową a niektóre budynki tworzące kompleks wyremontowano a inne zaś zburzono. Remont ciągle trwa. Dodaję to co znalazłem archiwalnego a Petrus dorzuci współczesne. 
_________________ www.krowiarki.org
|
|
 |
|
 |
Petrus
|
Napisane: 20 mar 2010, o 00:29 |
|
 |
Muszkieter |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 21:16 Posty: 5159 Lokalizacja: Silesia Pochwały: 1
|
Dokładna lokalizacja obiektu to ulica Kościuszki/Eichendorffa. Zakład budowano w latach 1914-17, i był na tamte czasy bardzo nowoczesny. Przeprowadzano w nim głównie ubój zwierząt, dodatkowo przetwórstwo. W latach 90-tych utworzono prywatną spółkę "Despol", która upadła po kilku latach. Kojarzy się z nią wielka kiełbasa - reklama na ścianie nieistniejącego dziś budynku szkoły przy moście zamkowym. Ciekawostką była instalacja, która była poprowadzona do położonych kilkaset metrów dalej basenów miejskich, służąca do podgrzewania w nich wody. Wyremontowany budynek biurowy:  stojący obok jeszcze się remontu nie doczekał:  Dzisiejsze hale handlowe:  i kolejny remontowany budynek:   Nie wiem, czy była to wieża wodna, w każdym razie zbiornika nie widać przez szyby. Obok znajduje się budynek transformatora (o którym hipcia mi wspominała pod wodzisławską basztą): 
|
|
 |
|
 |
_hipcia
|
Napisane: 20 mar 2010, o 20:48 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 20:46 Posty: 4450 Lokalizacja: Rybnik Pochwały: 1
Imię: Małgosia
|
Petrus napisał(a): Nie wiem, czy była to wieża wodna, w każdym razie zbiornika nie widać przez szyby. Obok znajduje się budynek transformatora (o którym hipcia mi wspominała pod wodzisławską basztą):
Właśnie ta wieża mnie zaintrygowała      Reklama Despolu ostała się na kominie 
|
|
 |
|
 |
Metort
|
Napisane: 8 sie 2010, o 00:05 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
Ta wieża to jednak raczej wieża wodna, zakłady mięsne posiadały takie obiekty jako własne źródło dostaw wody. Przykładem (z innego zupełnie regionu) jest np. toruński "TORMIĘS" (już nie istnieje).
|
|
 |
|
 |
Ray
|
Napisane: 19 maja 2011, o 16:53 |
|
|
Kolega który miał okazję być tam przy remoncie mówił, że pod tym budynkiem znajduje się jakaś bardzo duża piwnica-tunel, może jakaś część kanalizacji (możliwe, że mieli tam jakieś piwnice do przechowywania np. lodu do chłodzenia hai/magazynów).
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|