|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Petrus
|
Napisane: 9 wrz 2012, o 19:27 |
|
 |
Muszkieter |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 21:16 Posty: 5109 Lokalizacja: Silesia Pochwały: 1
|
Sułków (woj. opolskie, pow. głubczycki, gm. Baborów) Nazwa Sułków od 2005 roku, wcześniej Sulków, niem. Zülkowitz, Zinnatal (1936-1945)Przypadkowo natknąłem się na budynek, przed którym stały koła młyńskie, więc wypadało przyjrzeć się temu bliżej. Z boku główne wejście do budynku mieszkalnego  na frontowej ścianie ozdoba  pod ścianą kilka kamieni  obok budynku młyna widoczna konstrukcja zadaszenia  za młynem znajduje się niewielki staw  zaglądając do małej przybudówki  za ścianą  w budynku głównym   piętro  były jakieś drewniane schody, może wszystkich stopni nie miały, ale nie wypada nie spróbować  i drugie piętro  chodzimy dalej po spróchniałych podłogach - zarwie się - nie zarwie się?  tymi schodami można już bezpiecznie zejść na dół do sieni i głównych drzwi. Na podłodze walały się puste torebki od mąki. Stropy budynku mieszkalnego w większości pozarywane. O samym młynie nie udało mi się niczego dowiedzieć, ponoć prywatny, od długiego czasu nie działa. Stoi na zachodnim końcu wioski (droga za kapliczką). Nie znalazłem go na przedwojennych mapach - może młodszy?
|
|
 |
|
 |
Petrus
|
Napisane: 11 maja 2019, o 14:06 |
|
 |
Muszkieter |
 |
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 21:16 Posty: 5109 Lokalizacja: Silesia Pochwały: 1
|
Sypie się, ale nadal stoi
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|