|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
Autor |
Wiadomość |
Franz Aufmann
|
Napisane: 15 mar 2014, o 03:08 |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: Franz
|
Autko wypadło już z rynku. Silnik był na Pb. Pożegnałem się z nim po około 180 tysiącach kilometrów lub trzech latach. Autko było regularnie serwisowane. Wymieniłem nadprogramowo łożyska przednich kół (półośki) i wydech. Oponek nie wymieniłem, ale miałem komplet letni i zimowy. Silnik wyjątkowo udany i odpowiedni do masy pojazdu. Pozwalał na stosowanie co drugiego biegu przy spokojnej jeździe. Startowałem z bardzo krótkiej "1", potem spokojnie włączona "3", "5"...... dawała poczucie komfortu jazdy na miarę klasy samochodu. Autko świetnie wchodziło w zakręty a po lekkim przyśpieszeniu nie było problemu z wyjściem z zakrętu. Nie było wymagające na suchej nawierzchni i wybaczało błędy kierowcy. Nauczyłem się nim jeździć po przejechaniu 3000 kilometrów.
W terenie musiałem bardzo delikatnie operować pedałem gazu. Należało respektować ciężki przód pojazdu. Czasami na miękkim podłożu, ratowało z opresji dużo niższe ciśnienie w przednich kołach.
Auf...
|
|
 |
|
 |
Paweł W
|
Napisane: 30 cze 2016, o 07:39 |
|
Imię: Paweł
|
Dodam swoje trzy grosze. Włóczę się po fortyfikacjach dobre 30 lat. Samochód typu suv to wg.mnie element niezbędny. Najlepiej wspominam toyotkę rav4 z napędem na 4x4. Wszędzie się wjechało. Do dzisiaj pamiętam trasę do schronu bojowego trzystrzelnicowego pod Mławą. Błoto po pachy a ja elegancko podjechałem. Zdziwienie Kolegów których tam spotkałem (w kaloszach zasuwali z trzy kilometry) bezcenne  Teraz jest kia sorento ale to już nie to.
_________________ Dotyk historii zawarty w betonie i stali
|
|
 |
|
 |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|