Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Eksploracja » Fortyfikacje i obiekty militarne




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Napisane: 25 lut 2014, o 19:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 12:59
Posty: 477
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo
Pochwały: 1
Imię: Marek
Wrócę jeszcze na chwilę do Garminów i MapSource. Alternatywą dla mapy UMP są rastrowe mapy OSM. Link do pobrania tutaj. Instalacja dużo prostsza (wystarczy zainstalować i wybrać mapę OSM w MapSource). Wydaje mi się, że zawierają więcej szczegółów.

_________________
www.straznicyczasu.pl


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 25 lut 2014, o 21:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 22:24
Posty: 2501
Imię: Franz
Dziękuję za wszystkie informacje.
Zainstalowałem mapkę
- UMP-pcPL
- OSMapaPL-OGONKI-20140214V1.3 z podanego linku dla komputera.
- Warstwice


Wyszło wspaniale, ale nie wiem, gdyż pierwszy raz to robię, czy wszystko osiągnąłem co mogłem?


Auf...


Załączniki:
1- UMP-pcPL.jpg
1- UMP-pcPL.jpg [ 154.54 KiB | Przeglądane 1661 razy ]
2- OSMapaPL-Ogonki.jpg
2- OSMapaPL-Ogonki.jpg [ 162.88 KiB | Przeglądane 1661 razy ]
3- PL_Warstwice_v2.jpg
3- PL_Warstwice_v2.jpg [ 139.52 KiB | Przeglądane 1661 razy ]

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 26 lut 2014, o 15:34 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 16:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Optymalnym rozwiązaniem jest miks mapy pierwszej z poziomicami mapy trzeciej. Pierwsza ma za mało poziomic. Auf, czy zwróciłeś uwagę na położenie schronów i poziomic. W terenie trudno tego nie zauważyć. Schrony są ulokowane na wzniesieniach z dobrą widocznością przedpola (chyba, że młody las :face: leśnicy sobie posadzili.) Dlatego druga mapa odpada.

Czy na pierwszej można zagęścić poziomice?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 26 lut 2014, o 16:42 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2013, o 13:04
Posty: 1190
Imię: Paweł
analizując te 3 wersje
na pewno warstwice z 3 są bardzo użyteczne (na marginesie i poza dyskusją, nie wiem jak jest na innych umocnieniach ale zauważyłem ze rosyjskie prawie nigdy nie są na szczycie budowane, zazwyczaj w połowie wysokości stoku)
Czytałem coś że w programie do garmina można uruchomić warstwice (jako oddzielna mapa) wraz z inna mapą, ustawiajac przeźroczystość powinieneś otrzymać warstwice na OSM czy UMP

1 i 2, przedstawiają ten sam teren, widziałeś go w rzeczywistości więc łatwiej ocenić ci ilość lasów jak występowała tam na prawdę. przy UMP brak jest rzeczki co dla mnie jest bardzo dużym minusem, jak takie coś można zgubić/pominąć

wizualnie wygląda na pewno lepiej 1. jednak jak sprawdzam u siebie UMP praktycznie nie pokazuje terenów podmokłych, przy OSM te tereny już są.

_________________
http://www.fotoroztocze.wordpress.com -Powolne dreptanie po Roztoczu
Na froncie nie ma ludzi nie wierzących i niepalących, każdy przed walką zapali papierosa i poprosi Boga o opiekę choćby był ateistą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 26 lut 2014, o 17:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 12:59
Posty: 477
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo
Pochwały: 1
Imię: Marek
Poza tym mapy OSM można samemu w łatwy sposób edytować, mapując interesujący obszar na podstawie ortofotomapy Geoportalu.
UMP chyba jednak bardziej jest dedykowany dla nawigacji samochodowych (moim zdaniem).

_________________
www.straznicyczasu.pl


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 26 lut 2014, o 18:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 22:24
Posty: 2501
Imię: Franz
Cytuj:
mapy OSM można samemu w łatwy sposób edytować, mapując interesujący obszar na podstawie ortofotomapy Geoportalu.

Prawdopodobnie nasze działania się tym zakończą. Mapa bez ciągów wodnych może czasami spowodować karkołomne posunięcia. Proszę zwrócić uwagę na fakt, że żaden z naszych kolegów nie uruchomi wątku pt. "Sprzęt - ponton podczas wyprawy bunkrowej".
Czy ktoś ma doświadczenie, jak pracochłonne jest wykonanie własnej mapy terenu na postawie mapowania Geoportalu?

Auf...

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 26 lut 2014, o 19:26 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2012, o 11:35
Posty: 237
Lokalizacja: Sosnowiec Pogoń
Imię: Grzegorz
Wszystko zależy od wielkości terenu, znajomości programu do edycji np. Josm i map podkładowych z których się korzysta.
Ostatnio są spore problemy z geoportalem, i większość map nie działa :/
Poznanie oprogramowania trochę czasu zajmuje ale jak już się pozna i doda warstwy z geoportalu i innych to raczej szybko idzie.

Zależy też co chcesz nanosić na mapy, jeśli teren leśny i np. bunkry i cieki wodne to zdjęcia lotnicze niewiele dadzą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 26 lut 2014, o 22:50 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 17:17
Posty: 1220
Imię: Marek
Czy można dobrą mapę ściągnąć z Geoportalu?
Następnie zrobić jej kalibrację w Ozi i nanieść pozycje schronów na mapę. Zaplanować trasę na dobrej mapie. Masz wtedy czas i nie śpieszysz. Możesz ją też zmodyfikować. Potem trasę z Oziego wgrać na GPS i w terenie poruszać się po trasie. Nie masz żadnego problemu. Mapę możesz wgrać na komórkę, aby mieć podgląd terenu.
Jest OK?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 26 lut 2014, o 22:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2013, o 21:29
Posty: 113
Lokalizacja: Ostrołęka
Imię: Jarosław
Franz Aufmann napisał(a):
Cytuj:
Mapa bez ciągów wodnych może czasami spowodować karkołomne posunięcia.
Czy ktoś ma doświadczenie, jak pracochłonne jest wykonanie własnej mapy terenu na postawie mapowania Geoportalu?

Auf...


Wodne to są cieki, a nie ciągi, a co do własnego wykonania mapy na jakiejkolwiek podstawie to tak , jest to bardzo czasochłonne i pracochłonne. A i jeszcze jedno, mapy na Geoportalu są mocno nieaktualne, w zależności od powiększenia (skali) od lat 80tych do współczesności. Geoportal oferuje rastry map w układzie 1965, w niektórych fragmentach WGS 84. Powoduje to pewne przekłamania w przypadku załadowania obrazu takiej mapy wprost do programu np,: OziExplorer lub urządzenia typu PDA lub GPS.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 27 lut 2014, o 10:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 12:59
Posty: 477
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo
Pochwały: 1
Imię: Marek
Master napisał(a):
Czy można dobrą mapę ściągnąć z Geoportalu?
Następnie zrobić jej kalibrację w Ozi i nanieść pozycje schronów na mapę. Zaplanować trasę na dobrej mapie. Masz wtedy czas i nie śpieszysz. Możesz ją też zmodyfikować. Potem trasę z Oziego wgrać na GPS i w terenie poruszać się po trasie. Nie masz żadnego problemu. Mapę możesz wgrać na komórkę, aby mieć podgląd terenu.
Jest OK?

Jeśli chcesz używać map Geoportalu do planowania tras w domu, to polecam jakiś program który daje możliwość korzystania z serwerów WMS/WMTS. Wtedy odpada Ci opcja ściągania i kalibrowania map (chyba że chcesz dodać jakąś mapę archiwalną - wtedy można ją łatwo skalibrować w oparciu o podkłady z Geoportalu). Tylko wklejasz link do adresu i gotowe. Potem można zapisać trasę jako .gpx i eksportować do urządzenia. Niestety takiej mapy na komórkę nie wgrasz.

_________________
www.straznicyczasu.pl


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 15 mar 2014, o 02:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 22:24
Posty: 2501
Imię: Franz
Istnieje bardzo prosty program GPX_Editor.exe , który pozwala lokalizacje obiektów zapisywać w programie GoogleMaps.htm.

Poszczególne fazy zapisałem na kolejnych skanach:

Załącznik:
Bildschirminhalt erfassen-1.jpg
Bildschirminhalt erfassen-1.jpg [ 147.14 KiB | Przeglądane 1584 razy ]


Załącznik:
Bildschirminhalt erfassen-2.jpg
Bildschirminhalt erfassen-2.jpg [ 225.21 KiB | Przeglądane 1584 razy ]


Nie mam problemu z uruchomieniem pliku GoogleMaps.htm na komputerze stacjonarnym. Nie znam metody otworzenia pliku, zapisanego na karcie pamięci telefonu Samsung galaxy. Czy koledzy znają rozwiązanie tego problemu?



Auf...

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 18 mar 2014, o 11:33 
Offline

Dołączył(a): 18 mar 2014, o 11:27
Posty: 4
Cześć!

Tak się składa, że jestem autorem OSMapy na Garmina :). Jeżeli macie jakieś uwagi do funkcjonowania mapy to piszcie śmiało - na bieżąco staram się poprawiać błędy. Najnowsza wersja na http://garmin.osmapa.pl jest dużo czytelniejsza (i ma już tryb nocny). Od zeszłego tygodnia warstwa "OSMapa-SZLAKI" ma również wbudowane warstwice prowadzone co 20m.

Jeżeli ktoś chciałby pododawać do OSM dane na podstawie zdjęć lotniczych georportalu (cieki wodne, ścieżki, itp) to służę radami i pomocą w obsłudze softu.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 18 mar 2014, o 16:03 
Offline

Dołączył(a): 3 cze 2013, o 22:41
Posty: 17
Imię: Damian
No to wypada podziękować! Używam w Nuvi i Colorado - rewelacja.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 18 mar 2014, o 20:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 22:24
Posty: 2501
Imię: Franz
Cytuj:
Jeżeli ktoś chciałby pododawać do OSM dane na podstawie zdjęć lotniczych georportalu (cieki wodne, ścieżki, itp) to służę radami i pomocą w obsłudze softu.


Witam,
Gdzie można zapoznać się z metodą uszczegółowienia OSM? Czasami dla własnych potrzeb przygotowuję mapy terenu z uwzględnieniem cieków wodnych, polnych dróg.

Czy za pomocą MapSource mogę jednocześnie mieć dane z OSMapaPL-OGONKI i OSMapaPL-SZLAKI?. Chodzi mi o uzupełnienie OSMapaPL-OGONKI o warstwice.

Auf...

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 18 mar 2014, o 23:14 
Offline

Dołączył(a): 18 mar 2014, o 11:27
Posty: 4
Hmm....warto zacząć od tego manuala:

http://www.openstreetmap.org.pl/materia ... eetmap.pdf

zamiast webowego edytora Potlach 2 pokazanego w dokumencie, jest już edytor ID, ale jego obsługa jest bardzo prosta. O ile pamiętam ID ma wbudowaną warstwę Geoportalu i od ręki można odrysowywać dane.

Jeżeli masz już doświadczenie w podobnych tematach to polecam od razu program JOSM (https://josm.openstreetmap.de/) - po krótkiej praktyce jest znacznie wygodniejszy. Też domyślnie obsługuje Geoportal, tylko trzeba go włączyć w ustawieniach.

Tutaj masz spis obiektów, które można dodawać i informacje jak je opisywać:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Map_Features

Po zapisaniu, dodane drogi i inne dane powinny być widoczne na osm.org po kilku-kilkunastu minutach.

W razie pytań pisz śmiało na forum OSM Polska - http://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=23


Co do MapSource, to niestety soft jest ubogi i nie pozwala na nałożenie 2 map na siebie, tak aby były warstwice na OSMapa-OGONKI - tak się da tylko w odbiorniku.

Jeżeli potrzebujesz warstwic w wersji on-line to na osm.org możesz włączyć sobie warstwę "mapa rowerowa" - wtedy się wyświetlą.

Osobiście do planowania bardziej skomplikowanych tras używam QGIS - można bardzo łatwo wrzucić mu podkład OSM (zarówno on-line jak i off-line). Potem eksportuję sobie GPX i już.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 mar 2014, o 00:08 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 22:24
Posty: 2501
Imię: Franz
Część kolegów z działu fortyfikacji używa map w sposób odmienny niż typowi turyści. Warstwice z naniesioną lokalizacją obiektów bojowych umożliwiają określenie ich pozycji względem konfiguracji terenu i analizę planu ogni. Mając do dyspozycji dobrą mapę oraz odpowiednie narzędzia, możemy określić rzeczywiste pole ostrzału i położenie pól martwych. Analiza planu ogni pozwala na określenie zadań punktu oporu w przypadku braku dostępności do materiałów źródłowych lub ich braku.

I jeszcze raz niezastąpione warstwice w fortyfikacji. Do postu załączę rysunek dzieła francuskiej fortyfikacji stałej. Proszę, zwróć uwagę, jak ładnie został narysowany obsyp schronu od strony przedpola i jak został ukształtowany teren od strony zapola. Pomagają w tym wszechobecne warstwice.

Dziękuję serdecznie za elementarz. Za czym zaczniemy dyskusję, muszę się szczegółowo z nim zapoznać, aby przynajmniej odnieść wrażenie, że jesteśmy równoprawnymi uczestnikami rozmowy. Chętnie "zapiszę" się na zasugerowane forum. Funkcjonuję w necie pod tym samym nickiem.

Pozdrawiam
Auf...


Załączniki:
IMG.jpg
IMG.jpg [ 281.85 KiB | Przeglądane 1540 razy ]

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 mar 2014, o 09:19 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 16:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Obrazek
Zdjęcie Aufa z Kamiennej.

Cytuj:
Mając do dyspozycji dobrą mapę oraz odpowiednie narzędzia, możemy określić rzeczywiste pole ostrzału i położenie pól martwych. Analiza planu ogni pozwala na określenie zadań punktu oporu w przypadku braku dostępności do materiałów źródłowych lub ich braku.


Dodałbym:
Zadań obiektów wchodzących w skład punktu oporu. O tym rozmawialiśmy podczas wspólnej wyprawy do Kamiennej (Grodzieński Rejon Umocniony). Dłuższy czas szliśmy po polach i pokazany na zdjęciu schron nie zawsze mieliśmy w zasięgu wzroku. Znajdowaliśmy się wtedy w martwym polu jego obserwacji. Później zajęliśmy się określeniem jego sektora ognia.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 mar 2014, o 09:56 
Offline

Dołączył(a): 18 mar 2014, o 11:27
Posty: 4
Skoro warstwic używacie w takim, bardzo precyzyjnym celu to niestety muszę Was rozczarować - zarówno OSM jak i UMP (oraz praktycznie wszystkie niekomercyjne mapy) korzystają z danych radarowych SRTM-3 obarczonych dość dużym błędem. Przy zwykłej turystyce ma to może mniejsze znaczenie ale boję się, że te warstwice będą Was prowadzić na manowce - zaczynając od faktu, iż fakt użycia pomiarów radarowych potrafi uznać za wzniesienie skupisko drzew lub las albo zabudowania. Zdarza się, że warstwice są też przesunięte trochę na płaszczyźnie.

"szczegółowość danych SRTM-3 odpowiada w przybliżeniu skali 1:200 000"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Shuttle_Ra ... hy_Mission
http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element ... 58a97bea1b

IMHO jedyny sensowny sposób to pogrzebanie MapSource i BaseCamp (które wg. mnie są słabym oprogramowaniem nawet do zwykłej turystyki) i przerzucenie się na QGIS albo GeoxaViewer i korzystanie z OSM/UMP i jakiś podkładów komercyjnych z warstwicami (geoportal topo, warstwy hipsometryczne, itp).

P.S W OSM można dodawać oczywiście obiekty historyczne i wojskowe:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag: ... y%3Dbunker
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:historic

możecie w przyszłości pogadać z ekipą osmapa.pl to Wam zrobią on-line mapę Polski z bunkrami i umocnieniami. Kiedyś na 1 listopada robili chyba mapę cmentarzy więc technicznie nie jest to aż takie wielkie halo.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 mar 2014, o 19:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2013, o 21:29
Posty: 113
Lokalizacja: Ostrołęka
Imię: Jarosław
rogal napisał(a):

"szczegółowość danych SRTM-3 odpowiada w przybliżeniu skali 1:200 000"



Trochę kiepsko, schrony potrafią stać w odległości poniżej 50m od siebie 0,25mm na mapie w skali 1:200 000.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 20 mar 2014, o 21:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 12:59
Posty: 477
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo
Pochwały: 1
Imię: Marek
Pozostaje tylko czekać aż dane ISOK obejmą całą Polskę.
Wtedy schrony będzie widać niemal na dłoni, jak tu:
http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?loca ... ID=1107094

_________________
www.straznicyczasu.pl


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strona główna forum » Eksploracja » Fortyfikacje i obiekty militarne


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

[ Time : 0.128s | 18 Queries | GZIP : Off ]