Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Eksploracja » Fortyfikacje i obiekty militarne




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Napisane: 22 lut 2014, o 22:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2013, o 22:29
Posty: 113
Lokalizacja: Ostrołęka
Imię: Jarosław
Master napisał(a):
Na czym polega wpisywanie lokalizacji za pomocą programu.


Nic nie wpisujesz, jeśli masz plik ze współrzędnymi to eksportujesz go programowo do odbiornika, do Garminów dają chyba program Map Source.
Garminy serii eTrex i Cs to solidne sprzęty, wadą są małe wyświetlacze ale generalnie polecam.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 23 lut 2014, o 02:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 23:24
Posty: 2498
Imię: Franz
Cześć Master,
Posiadanie GPS podczas wypraw zasadniczo ułatwia odszukanie obiektów, szczególnie w lesie w letniej porze, ale nie załatwia wszystkich problemów. Przed wyjazdem należy zapoznać się z topografią terenu. Do tego celu polecam mapy (mogą być sztabowe) z podziałką od 1:25 000 w dół. Wypad po Ciemnoszyjach (http://eksploratorzy.com.pl/viewtopic.php?f=388&t=19744 ) świetnie prezentuje przypadek konieczności znajomości terenu. Ja, po fali mrozów, pozwoliłem sobie, przy odpowiednim zabezpieczeniu pokonać odcinek drogi po zamarzniętym terenie podmokłym przechodzącym w bagno. Pokonanie tej trasy w lecie jest niemożliwe.

Cytuj:
jeśli masz plik ze współrzędnymi to eksportujesz go programowo do odbiornika,


W kręgach osób, zajmujących się określonymi fortyfikacjami, funkcjonują pliki w różnych rozszerzeniach ( .kmz, .kml, .gpx, gdb) z lokalizacją obiektów. Garmin, przynajmniej tak było w moim przypadku, dołączał płytkę z dwoma programami. Program obsługuje rozszerzenie gpx i gdb. Pliki w innych formatach można transponować przy pomocy stosownych programów. Plik w odpowiednim rozszerzeniu otwierasz przy pomocy programu. Wszystkie obiekty posiadają współrzędne i pokazują się na ekranie z możliwością transponowania do map Google lub Google Erath. Po podłączeniu odbiornika GPS za pomocą kabla USB do komputera, za pomocą programu dołączonego do sprzętu, możesz wczytywać i archiwizować dane.

Przy zakupie sprzętu lepiej zadać sprzedawcy więcej pytań, niż udawać profesjonalistę.

Auf...

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 23 lut 2014, o 04:42 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2012, o 12:35
Posty: 232
Lokalizacja: Sosnowiec Pogoń
Imię: Grzegorz
Telefon z androidem na nim zainstalowany osmand, można mu wgrywać ślady, można też nanosić punkty też w czasie wycieczki.
Żeby nie rozładować zaraz telefonu, wyłączam sieć gsm, mapy mam ofline w pamięci i blootuczem łącze telefon z logerem gps.
Loger też zapisuje ślad.
Do obróbki śladów najlepiej mi podrasował gpsprune, potrafi kompresować ślad, podkładać mapę osm pod ślad i wysłać go na gpsies :) jest spolszczony na linuksie i nie sprawia problemów.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 23 lut 2014, o 17:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 23:24
Posty: 2498
Imię: Franz
Cytuj:
mapy mam ofline w pamięci i blootuczem łącze telefon z logerem gps


Zainteresowałeś mnie posługiwaniem się telefonem do nawigacji. Byłbym wdzięczny za szerszy komentarz (bardziej łopatologiczne wyjaśnienie).

Auf...

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 23 lut 2014, o 19:23 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2013, o 14:04
Posty: 1189
Imię: Paweł
w tej chwili testuję GPS w komórce (dość kiepski układ GPS, LG 5 II)
złapanie fixa po włączeniu GPS zajmuje około 30-40 sekund. (na tym najczęściej kończy się używanie GPSu w terenie, spisanie danych). resztę przemieszczam się na czuja, ewentualnie kompas tradycyjny.

- oprogramowanie GPS - locmgft 1.4 i gps test

- oprogramowanie do map
locus free (dość mocno rozbudowane dostęp do map online, offline). posiada teoretycznie możliwość pobrania sobie map jednak chyba nie do końca to u mnie działa).

- mapy na razie testuję darmowe http://ump.waw.pl/wszystkie.html
--wektorowa UMP-PL-CCBySA zajmuje około 80 mb
--UMP@mapnik-hybrid (dostępna online, z możliwością pobrania), jak na razie w formie testów pobrany mały kawałek

_________________
http://www.fotoroztocze.wordpress.com -Powolne dreptanie po Roztoczu
Na froncie nie ma ludzi nie wierzących i niepalących, każdy przed walką zapali papierosa i poprosi Boga o opiekę choćby był ateistą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 24 lut 2014, o 10:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 13:59
Posty: 477
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo
Pochwały: 1
Imię: Marek
Franz Aufmann napisał(a):
Zainteresowałeś mnie posługiwaniem się telefonem do nawigacji. Byłbym wdzięczny za szerszy komentarz (bardziej łopatologiczne wyjaśnienie).

To w zasadzie temat rzeka. Wiele zależy od posiadanego telefonu. Obecnie większość aparatów jest fabrycznie wyposażona w moduł GPS. Jeśli takowego nie ma, można zastosować odbiornik GPS podłączany do telefonu za pomocą łącza Bluetooth.
Co do aplikacji obsługujących, również jest ich masa.
Ja osobiście używam telefonu Samsung B2710 Solid, z aplikacją TrekBuddy. Sama aplikacja jest darmowa, choć można zakupić płatne wersje z polską wersją językową.
Opiera się ona jedynie ma mapach rastrowych - przy dużej ilości map wymaga to niestety sporej ilości pamięci. Aplikacja pozwala na nawigację do waypointów, zapis współrzędnych w terenie, jak również zapisuje nasz ślad. Wszystko w formacie gpx.
Same mapy można pobierać z internetu bezpłatnie (z OSM itp.), jak również można zakupić gotowe mapy turystyczne bezpośrednio pod ten program. Wiele wydawnictw rozszerza ciągle ofertę o ten format. Istnieje również opcja samodzielnego tworzenia map z posiadanych skanów (np. mapy WIG, Messtischblatt). Istnieje do tego sporo narzędzi.
Jeszcze wrócę na chwilę do posiadanego telefonu. Wspomniany wyżej Solid może nie jest ideałem, ale w terenie sprawdza się dobrze. Jest wodo-, pyło-, wstrząsoodporny, co podczas wypraw bardzo się przydaje. Ma też wbudowaną latarkę, która zawsze może służyć jako awaryjne źródło światła. No i wypada jeszcze wspomnieć o baterii. Wystarcza naprawdę na bardzo długo.

_________________
www.straznicyczasu.pl


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 24 lut 2014, o 11:33 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2012, o 12:35
Posty: 232
Lokalizacja: Sosnowiec Pogoń
Imię: Grzegorz
T ja jeszcze dopiszę do tego co kusmanek napisał że telefon z włączonym gpsem i siecią gsm bardzo szybko się rozładowuje.
Wyłączając sieć gsm oszczędzamy baterie szczególnie gdy jesteśmy w miejscu gdzie jest słaba sieć, ale przez wyłączenie sieci telefon ma problemy ze znalezieniem fixa. Dlatego warto zaopatrzyć się w logera gps na blutucza dzięki temu można wyłączyć i gsm i gps w telefonie. Loger po włączeniu zapisuje ślad i wysyła dane gps po blutuczu, jak nam potrzeba odpalamy telefon i sprawdzamy gdzie jesteśmy lub nawigujemy. Ale uwaga trzeba mieć w miarę świeży system na telefonie, nie wiem dokładnie od której wersji android wspiera nawigowanie po blutuczu ale na 4.3 śmiga :)

Oprogramowanie na telefon osmand dlatego że to dedykowane oprogramowanie do map osm, można za pomocą niego pobrac mapę polski ofline z osm. Da się też wrzucić mapy ump. Wspiera szlaki rowerowe,turystyczne z osm.

Bardzo dobrze też sprawdza się nawigowanie po drogach gruntowych, zdarzyło mi się prowadzić wycieczke rowerową z Sosnowca do Pszczyny nawigacją osmand, na słuchawkę. Telefon w kieszeni podawał komendy do słuchawki, udało się dojechać lasami omijając główne drogi :x z przygodami bo nie wszystkie drogi były wprowadzone do map i czasami trzeba było wracać jak telefon milczał a droga w którą się wjechało nie była na mapie.

Tak czy inaczej to genialne że samemu można edytować, poprawiać te mapy a jednocześnie z nich korzystać.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 24 lut 2014, o 13:47 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 17:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Posiadanie skutecznego GPSu w telefonie wiąże się tylko z zakupem logera gps. Już sprawdziłem, że jest to wydatek rzędu 250-300.

Co do padającej baterii to masz rację. Telefon przy słabym zasięgu cały czas szuka sieci i pada.

Cytuj:
Bardzo dobrze też sprawdza się nawigowanie po drogach gruntowych,

Na mołotku dojście może być po drogach gruntowych. A jak się sprawdza podczas marszu po lesie? Schrony mogą być położone w lesie i trzeba pokonać trasę między nimi bez dróg gruntowych. Czy sygnał GPS w lesie jest gorszy?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 24 lut 2014, o 14:45 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2013, o 14:04
Posty: 1189
Imię: Paweł
Przy amatorskim wykorzystaniu - nawigacja samochodowa (lark) miała bardzo często problemy z namierzeniem, zwłaszcza jak weszło się do wykopu w gęstym lesie. Oczywiście sytuacja występuje taka w schronie. nawigacja problem miała również jak stałem na schronie, dlatego najczęściej potwierdzałem sobie namiar GPS kilka, kilkanaście metrów od schronu.
Niestety lark ostatnimi czasy zaczął padać i pokazywać głupoty (nawet do kilometra !!)
Teraz przy testowaniu GPS w telefonie sprawdziłem tylko kilka lokalizacji i były dość dokładne, nie głupiał w lesie, choć trzeba powiedzieć że las w lutym był bezlistny a przemieszczałem się po podmokłym terenie bardzo wolno.
uruchomienie GPS i złapanie fixa zajmowało za każdym razem mniej niż 1 minutę.

_________________
http://www.fotoroztocze.wordpress.com -Powolne dreptanie po Roztoczu
Na froncie nie ma ludzi nie wierzących i niepalących, każdy przed walką zapali papierosa i poprosi Boga o opiekę choćby był ateistą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 24 lut 2014, o 22:45 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 18:17
Posty: 1220
Imię: Marek
Cytuj:
Niestety lark ostatnimi czasy zaczął padać i pokazywać głupoty (nawet do kilometra !!)
Czy w pobliżu była droga, zaznaczona lub widoczna na ekranie. Samochodowe gpsesy nieraz w takich sytuacja lekko "ściagają" i fałszują płożenie.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 24 lut 2014, o 23:26 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2013, o 14:04
Posty: 1189
Imię: Paweł
o ile pamiętam to nie miał w pobliżu drogi. za każdym razem miałem ustawione poruszanie się przełajowe (nie pamiętam w tej chwili dokładnej nazwy ). ostatnio sam gps nawet w dobrych warunkach miał problemy, chyba go troszeczkę słoneczko w samochodzie za mocno przygrzało.
Sprawdziłem dzisiaj locus free jako zapis trasy (zapis jest widoczny na mapce, jednak wykresy są dostępne tylko w wersji pro (chyba 30zł)
jak na razie wgrane dwie mapki wektorowe ump 80 mb i osm ok 140 mb, obie porównywalne jednak jak dla mnie troszkę za mało dokładne.
jutro powinna być rastrowa ale nie spodziewam się zbyt dużo po niej. geoportal to to nie jest ;)

_________________
http://www.fotoroztocze.wordpress.com -Powolne dreptanie po Roztoczu
Na froncie nie ma ludzi nie wierzących i niepalących, każdy przed walką zapali papierosa i poprosi Boga o opiekę choćby był ateistą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 25 lut 2014, o 02:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 23:24
Posty: 2498
Imię: Franz
Pytanie tylko do cierpliwych.

Mam Garmina i program MapSource. Na forum prezentuje skany z tego programu. Wygląda to bardzo "ubogo" (przykład : viewtopic.php?f=388&t=19744 ). Chciałbym lekko wzbogacić te skany o tereny zalesione, jeziorka i rzeczki. Czy mogę wykorzystać mapki z http://ump.waw.pl/wszystkie.html Czy któryś z Panów może mi w tym pomóc i wyjaśnić jak (łopatologicznie) cel osiągnąć?

Auf...

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 25 lut 2014, o 16:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 13:59
Posty: 477
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo
Pochwały: 1
Imię: Marek
Spróbuję pomóc. Nie wiem, jaką wersję MapSource posiadasz. Ja ściągnąłem najnowszą ze strony Garmina. Ściągnąłem również Program instalacyjny mapy UMP z tej strony. Program zainstalowałem w domyślnej lokalizacji, wybrałem wersję topo. Niestety po zakończeniu instalacji nie chciał on automatycznie ściągać map. Pobrałem więc Spakowany pakiet map w wersji topo z tej strony (plik (C6) 48000009.zip). Po ściągnięciu wypakowałem go do folderu, po czym przeniosłem do domyślnej lokalizacji UMP-pcPL.
Następnie odpaliłem MapSource, na pasku zadań wybrałem Wyświetl, następnie Przełącz do produktu. Z paska wybrałem plik UMP-pcPL. Po tych żmudnych czynnościach można cieszyć się takim widokiem:
Załącznik:
mapsource.jpg
mapsource.jpg [ 142.67 KiB | Przeglądane 1808 razy ]

Mam nadzieję, że pomogłem.

_________________
www.straznicyczasu.pl


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 25 lut 2014, o 18:29 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 17:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Cytuj:
Po ściągnięciu wypakowałem go do folderu, po czym przeniosłem do domyślnej lokalizacji UMP-pcPL.


Co nazywasz domyślną lokalizacją UMP-pcPL?
Osiągnąłeś bardzo dobry wynik :D . Też jestem zainteresowany.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 25 lut 2014, o 18:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 13:59
Posty: 477
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo
Pochwały: 1
Imię: Marek
W moim przypadku to była akurat ścieżka C:\Program Files (x86)\UMP-pcPL, domyślnie wpisana przez instalator.

_________________
www.straznicyczasu.pl


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 25 lut 2014, o 18:42 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 17:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Czyli plik (C6) 48000009.zip po wypakowaniu przeciągnąłeś do folderu UMP-pcPL na dysku C?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 25 lut 2014, o 18:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 13:59
Posty: 477
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo
Pochwały: 1
Imię: Marek
Dokładnie tak. Folder wygląda wtedy jak poniżej:
Załącznik:
ump.jpg
ump.jpg [ 102.16 KiB | Przeglądane 1785 razy ]

_________________
www.straznicyczasu.pl


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 25 lut 2014, o 18:58 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2013, o 14:04
Posty: 1189
Imię: Paweł
podkładem jest mapa wektorowa?
czy nie lepszy efekt byłby podkładając podkład rastrowy.
(nie znam programu na którym pracujecie)

_________________
http://www.fotoroztocze.wordpress.com -Powolne dreptanie po Roztoczu
Na froncie nie ma ludzi nie wierzących i niepalących, każdy przed walką zapali papierosa i poprosi Boga o opiekę choćby był ateistą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 25 lut 2014, o 19:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 13:59
Posty: 477
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo
Pochwały: 1
Imię: Marek
W tym przypadku podkładem jest mapa wektorowa z UMP, na prośbę Franza Aufmanna.
MapSource jest dedykowany stricte do odbiorników Garmina, a one bazują na mapach wektorowych.
Sam używam Quantum GIS. Daje wręcz nieograniczone możliwości odnośnie warstw podkładowych (najnowsza wersja obsługuje warstwy ISOK z Geoportalu - doskonale widać na niej zarys fortyfikacji ziemnych, nawet w lesie).

_________________
www.straznicyczasu.pl


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 25 lut 2014, o 19:25 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2013, o 14:04
Posty: 1189
Imię: Paweł
tylko się dopytuję, bo też jestem zainteresowany tematem ale nie pod kątem garmina
porównuję właśnie rastrową i wektorową i ilość szczegółów jest większa na rastrowej

_________________
http://www.fotoroztocze.wordpress.com -Powolne dreptanie po Roztoczu
Na froncie nie ma ludzi nie wierzących i niepalących, każdy przed walką zapali papierosa i poprosi Boga o opiekę choćby był ateistą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strona główna forum » Eksploracja » Fortyfikacje i obiekty militarne


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

[ Time : 0.124s | 18 Queries | GZIP : Off ]