Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Eksploracja » Fortyfikacje i obiekty militarne




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Napisane: 16 lip 2013, o 15:28 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 18:17
Posty: 1220
Imię: Marek
Planuję w tym roku zaopatrzyć się w lokalizator GPS. Oczywiście przeglądałem kilka stron w necie na ten temat. Każdy lokalizator jest w podobny sposób opisany. Pokazane są dane techniczne, które tak naprawdę nic nie mówią. Parę zdjęć sprzętu i cena nie pomaga w wyborze. Ważne są informacje na temat korzystania i obsługi sprzętu w terenie i możliwości obróbki danych.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 17 lip 2013, o 15:28 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 17:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Ja jestem zainteresowany możliwościami obróbki danych z położeniem schronów . Czy przy zakupie GPSu otrzymuje się program do wczytywania i zapisywania danych, czy korzysta się z jakiegoś dodatkowego płatnego programu (ile może kosztować). Czy są bezpłatne programy?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 lip 2013, o 08:54 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 17:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Czy ktoś używa programu OziExplorer i posiada informacje na temat kalibrowania map?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 lip 2013, o 09:03 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 17:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Cytuj:
Widok (na monitorze) wczytanych punktów i ślad naszej wędrówki. Jeżeli nie zaznaczona jest trasa dojścia do schronu, oznacza to że schron został wzrokowo zlokalizowany a odbiornik GPS pozostał w samochodzie.


Czy jest to widok punktów z lokalizacją schronów na monitorze komputera w programie obrabiającym dane?

Cytuj:
Widok na mapie (na monitorze) wczytanych punktów i ślad naszej wędrówki.


Czy program, który używasz, może przenosić dane tylko na mapy Googla? Czy jest możliwość przenoszenia danych na skan mapy?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 22 lip 2013, o 01:01 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 23:24
Posty: 2498
Imię: Franz
sklsk napisał(a):
Franz Aufmann napisał(a):
Podanie informacji, że do wypadku doszło w schronie w lesie, nie ułatwi zespołowi ratunkowemu. Schronów jest kilkanaście. Przy podawaniu lokalizację wypadku, potrzebna jest znajomość terenu. Istotne jest określenie możliwości dojazdu. Do lasu w pobliże schronu można dojechać drogą polną z asfaltowej szosy w lewo zaraz za tablicą z oznaczeniem miejscowości i dalej odbijając w lewo za schronem po jej prawej stronie w kierunku lasu.

Auf...


Drogę ewentualnego dojazdu może podać osoba które dobrze orientuje się w danym terenie.
jeśli koś dotarł szlakami nie będzie w stanie podać dojazdu bo nigdy ich nie widział.

dlatego tak ważne są namiary GPS, zanim pomoc dojedzie do Mostów, Teniatysk, zdążą określić ewentualne położenie, bardziej szczegółowo niż z opowiadania naszego, zwłaszcza jak jesteśmy w nerwach.



Do założenia tego wątku, a raczej do jego wyodrębnienia, przekonał mnie Sklsk swoim postem, który pojawił się w Zasady zachowania bezpieczeństwa podczas wypraw na "bunkry" viewtopic.php?f=36&t=17728&start=20 . Cytat postu powyżej.

Proszę tylko nie liczyć, że w jednym poście można odpowiedzieć na postawione przez kolegów pytania. Proponuję najpierw omówić obsługę lokalizatora położenia a później obróbkę danych.

Zapraszam wszystkich do dyskusji.

Auf...

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 22 lip 2013, o 09:57 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 17:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Cytuj:
Proszę tylko nie liczyć, że w jednym poście można odpowiedzieć na postawione przez kolegów pytania. Proponuję najpierw omówić obsługę lokalizatora położenia a później obróbkę danych.


Zaczynaj wątek, a cześć możesz wysłać mejlem :jupi:


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 4 sie 2013, o 23:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 23:24
Posty: 2498
Imię: Franz
Kilka uwag z wyjadu.

Wybrałem się ostatnio do Wałcza aby zobaczyć jedna z nielicznych niemieckich grup warownych. GW Marianowo położona jest na wschód od jeziora Chmiel Duży w połowie jego wysokości. Decyzja o wyjeździe zapadła późnym wieczorem, tak więc moje przygotowania do wyjazdu ograniczyły się do:
- „telefonu do przyjaciela”, jak dojść,
- skanu mapki, która pokazywała jezioro i nic więcej,
- wczytaniu do GPS położenia GW, ściągniętego z mapki z serii „Wiki”, tworzonej przez uczestników.

Po parkingu dojechałem starą brukowaną drogą od strony byłej jednostki wojskowej. Autko zostawiłem pod opieką plażowiczów. Włączyłem GPS i do celu miałem nie więcej niż 400 m. Poszedłem drogą na południe wzdłuż wschodniego skraju jeziora, prowadzącą po starym nasypie kolejowym. Niecierpliwość nie jest pomocna przy takich eskapadach ale postanowiłem zejść z drogi, gdyż do GW było już tylko 250 m w linii prostej. Przedarłem się przez gęsty lasek i wylądowałem na pięknie nasłonecznionej polanie (w cieniu 28 stopni). Polana lekko zarośnięta. Zielsko powyżej 1,60 metra. Polanę przeszedłem w poprzek i dotarłem do punktu lokalizacji GW. Namiary podane na mapce z serii Wiki były błędne. W zasięgu wzroku nie było żadnego betonu.

GW powinna znajdować się na wzniesieniu. Ocena ukształtowania terenu była niemożliwa. Wokół znajdował się kilkuletni młodnik. Znalazłem zacienione miejsce i sięgnąłem po kanapkę. Najlepszym wyjściem w podobnych sytuacjach jest zachowanie spokoju i wykonanie telefonu do przyjaciela. Po kilku minutach miałem nowe współrzędne. Czekało mnie kolejne przejście przez piękną polanę.

Tym razem współrzędne były wyjątkowo precyzyjne.

Poniżej skany z przebytej trasy z lokalizatora GPS. Lokalizator zapamiętuje automatycznie (po włączeniu tej funkcji) położenie w określonych stałych cyklach czasowych (na skanie zaznaczone w postaci czarnych kropek). Odcinek drogi wzdłuż jeziora pokonywałem z prędkością około 5-6 km/godzinę, dlatego też punkty automatycznej lokalizacji są znacznie od siebie oddalone. Ewentualne spowolnienia marszu wynikały z poszukiwania dogodnego przejścia przez las. W odbiorniku GPS miałem wczytane współrzędne położenia GW. Po zaparkowaniu zarejestrowałem lokalizatorem położenie parkingu aby ułatwić sobie powrót. Zaznaczam również położenie zejścia z drogi lub osiągnięcia drogi.

Wyprawy tego typu nie zalecane są w letnich miesiącach ze względu na ograniczoną widoczność. Z zarejestrowanego śladu wynika, że przechodziłem w pobliżu GW, ale nie zlokalizowałem jej wcześniej.

Poniżej:
- trasa dojścia do GW.
- trasa powrotu
- cała trasa


Auf...


Załączniki:
a-1.jpg
a-1.jpg [ 29.67 KiB | Przeglądane 1034 razy ]
b-1.jpg
b-1.jpg [ 29.79 KiB | Przeglądane 1034 razy ]
c-1.jpg
c-1.jpg [ 57.5 KiB | Przeglądane 1034 razy ]

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 5 sie 2013, o 00:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 23:24
Posty: 2498
Imię: Franz
Do pamięci lokalizatora wpisuje się współrzędne celów, do których należy dotrzeć. Współrzędne można wpisać do odbiornika ręcznie lub posłużyć się programem w komputerze. Cele wybiera się z listy indywidualnie lub wcześniej ustala się kolejność dotarcia do konkretnych punków w określonej kolejności. W moim lokalizatorze jest plik z zapamiętanymi lub wpisanymi współrzędnymi celów. W drugim pliku mogę umieszczać trasy, czyli dotarcie do poszczególnych punktów w ustalonej kolejności. Zapamiętywane są nazwy celów o długości do 8 znaków. Spacja jest też znakiem. Poniżej lista celów oraz ekran wybranego celu.


Załączniki:
Ekran wybranego punktu.JPG
Ekran wybranego punktu.JPG [ 194.62 KiB | Przeglądane 1030 razy ]

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 5 sie 2013, o 11:53 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 17:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Cytuj:
Po zaparkowaniu zarejestrowałem lokalizatorem położenie parkingu aby ułatwić sobie powrót. Zaznaczam również położenie zejścia z drogi lub osiągnięcia drogi.


Na czym polega rejestrowanie potrzebnych punktów podczas pobytu w terenie? Możesz opisać czynności?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 5 sie 2013, o 22:14 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 23:24
Posty: 2498
Imię: Franz
Mate napisał(a):
Cytuj:
Po zaparkowaniu zarejestrowałem lokalizatorem położenie parkingu aby ułatwić sobie powrót. Zaznaczam również położenie zejścia z drogi lub osiągnięcia drogi.


Na czym polega rejestrowanie potrzebnych punktów podczas pobytu w terenie? Możesz opisać czynności?


Wprowadzanie punktów z lokalizacją podczas marszu, polega na wybraniu w MENU odpowiedniej funkcji i potwierdzenia jej przez wciśnięcie joysticka, znajdującego się na przedniej obudowie urządzenia. Pojawi się ekran o podobnym układzie z danymi punktu w którym się znajdujesz (patrz prawe zdjęcie u góry). Nazwa punktu narzucana jest przez system. Można ją skorygować ręcznie przed i po zaakceptowaniu (np. po powrocie do domu). Jeżeli w pamięci masz zapisane punkty docelowe na jeden dzień lub trasę nie trzeba korygować nazwy nadanej przez system. Na ekranie pojawią się zgodnie z lokalizacją a w spisie celów wg kolejności alfabetycznej.

Mój lokalizator posiada możliwość regulacji jasności ekranu. Wbrew pozorom, jest to bardzo pomocna funkcja.


Auf...

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 6 sie 2013, o 13:29 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 17:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Przejrzałem poprzednie posty. Wspominałeś wcześniej w pamieci urządzenia wpisuje sie dane kilku celów. Na urządzeniu z listy wybierasz żądany cel i że GPS umożliwia lokalizację celów w terenie i wyznacza do nich dojście. Jak przebiega wyszukiwanie celów w terenie, gdyż na zapisanej trasie z dojścia do GW Marianowo widać, że wielokrotnie zmieniałeś kierunek.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 6 sie 2013, o 17:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 23:24
Posty: 2498
Imię: Franz
Mate napisał(a):
Przejrzałem poprzednie posty. Wspominałeś wcześniej w pamieci urządzenia wpisuje sie dane kilku celów. Na urządzeniu z listy wybierasz żądany cel i że GPS umożliwia lokalizację celów w terenie i wyznacza do nich dojście. Jak przebiega wyszukiwanie celów w terenie, gdyż na zapisanej trasie z dojścia do GW Marianowo widać, że wielokrotnie zmieniałeś kierunek.


Jak pisałem poprzednim poście, zdecydowałem się w opuścić drogę i przedrzeć się przez las do grupy warownej. Z drogi zszedłem w momencie, kiedy było to możliwe. Wcześniej droga przebiegała wysokim nasypem, a jar po lewej stronie wypełniony był wodą.
Podczas wędrówki w lesie zmieniałem kierunek marszu, aby ominąć przeszkody terenowe. Teren jest pofałdowany o stromych zboczach. Po pierwszym przejściu przez polanę, stwierdziłem, że łatwiej ją obejść wzdłuż ściany lasu niż przedzierać się przez zielsko o wysokości ponad 160 cm.

Lokalizator GPS ma do dyspozycji kilka opcji, pomagających w lokalizacji celów. Ja wybrałem najpraktyczniejszą.
Na ekranie wyświetlana jest wskazówka, która pokazuje położenie celu w zależności od kierunku marszu. Dodatkowo masz informacje o odległości do celu, aktualnym czasie, prędkości poruszania się i czasie osiągnięcia celu.

Auf


Załączniki:
Nawigacja 01.JPG
Nawigacja 01.JPG [ 100.2 KiB | Przeglądane 980 razy ]

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 9 sie 2013, o 17:25 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 17:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Czy jest opcja ekranu z zaznaczonymi obiektami i pozycją "wędrowca"? Czy twoim zdaniem jest praktyczna?

Jakie programy stosujesz do obsługi GPS i obróbki danych?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 10 sie 2013, o 02:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 23:24
Posty: 2498
Imię: Franz
Mate napisał(a):
Czy jest opcja ekranu z zaznaczonymi obiektami i pozycją "wędrowca"? Czy twoim zdaniem jest praktyczna?


Jest taka opcja. Za pomocą przycisków możesz ustawić zasięg obserwowanego terenu. Czarny trójkąt oznacza Twoją pozycję. W zasięgu 120 metrów nie istnieje żaden punkt docelowy. Metoda dobra. Jedynie masz problem z ocena wybranego kierunku. Odcinek drogi jaki pokonałeś pojawia się na ekranie w postaci cienkiej czarnej linii, na której przedłużeniu powinien znajdować się punkt docelowy.

Auf...


Załączniki:
ekran.JPG
ekran.JPG [ 107.06 KiB | Przeglądane 951 razy ]

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 13 sie 2013, o 14:51 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 17:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Auf, ja mam samochodowy GPS z opcją przełączania na wędrówkę pieszą lub rowerową. Akumulator zewnętrzny wytrzymuje do 2 godzin. Zapisane - Waypoints i moja pozycja jest widoczna na ekranie. Powiększenie ekranu jest zmieniane skokowo. System odnajdywania celu odpowiada Twojej ostatniej opcji. GPS nie zapamiętuje drogi, ale manualnie mogę wczytać wszystkie ważne punkty. Na mapie zaznaczone sa tylko schrony.
Do obróbki danych używam programu GPX_Editor. Ma jedna zaletę. Jest bezpłatny. Zapisane punkty mam na ekranie kompa w dwóch wersjach. Płaski bezbarwny ekran lub na mapie Google. Żeby zaprezentować działanie programu, pokazuję obie opcje.

Teraz poszukuję lepszy program do obróbki danych. Ma ktoś wypróbowany program?


Załączniki:
Minczewo-1.jpg
Minczewo-1.jpg [ 82.37 KiB | Przeglądane 927 razy ]
Minczewo-2.jpg
Minczewo-2.jpg [ 154.8 KiB | Przeglądane 927 razy ]
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 13 sie 2013, o 23:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 23:24
Posty: 2498
Imię: Franz
Cytuj:
Teraz poszukuję lepszy program do obróbki danych. Ma ktoś wypróbowany program?


Optymalnym programem, który mógłbym polecić, jest OziExplorer. Pozwala na kalibrację map, po pokonaniu wstępnych problemów, które opisane są w Internecie. Rejestracja wypraw jest już wtedy dziecinną zabawą.

Program jest płatny.

Auf...

_________________
Przenikliwy chłód stali i betonu: http://hauba.pl/linia-molotowa-rejony-u ... owej-zsrr/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 15 sie 2013, o 00:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 13:59
Posty: 477
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo
Pochwały: 1
Imię: Marek
Ja szczerze mógłbym polecić program Qgis. W nim także można w całkiem prosty sposób kalibrować mapy (za pomocą wtyczki Georeferencer). Do tego dochodzi możliwość podłączenia serwerów WMS jak i cała masa różnych wtyczek. Program obsługuje wiele formatów danych, łącznie z .gpx, .kml. itp. No i podstawową zaletą jest to, iż również jest bezpłatny. Podstawową wadę stanowi fakt, iż program ciągle się rozwija i czasem po prostu się "wiesza" lub sam wyłącza. Są to jednak sporadyczne przypadki, przy regularnym zapisywaniu można je wyeliminować. Obsługa też na początku może stanowić problem, jednak opanowanie podstawowych funkcji jest dość intuicyjne. Pozdrawiam.

_________________
www.straznicyczasu.pl


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 19 sie 2013, o 10:53 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 22 mar 2013, o 17:49
Posty: 1378
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Mateusz
Cytuj:
Ja szczerze mógłbym polecić program Qgis.


Rozumiem, że chodzi o program Quantum GIS. Na razie poczytuję sobie informacje z http://forum.grass-gis.pl/
Kusmanek, czy jak poznam podstawy, mogę liczyć na Twoją pomoc w trudnych przypadkach.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 20 sie 2013, o 00:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 13:59
Posty: 477
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza->Legionowo
Pochwały: 1
Imię: Marek
Oczywiście, jeśli tylko będę potrafił - pomogę :thumright:

_________________
www.straznicyczasu.pl


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 22 lut 2014, o 20:45 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 18:17
Posty: 1220
Imię: Marek
Cytuj:
Współrzędne można wpisać do odbiornika ręcznie lub posłużyć się programem w komputerze.


Auf, Twój model wyszedł już z produkcji. Byłem w sklepie jest już nowy typ.Nie dopytałem się wszystkiego. Na czym polega wpisywanie lokalizacji za pomocą programu. Czy do GPSu dostaje się program na kompa?


Góra 
 Zobacz profil  
 
Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strona główna forum » Eksploracja » Fortyfikacje i obiekty militarne


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

[ Time : 0.135s | 18 Queries | GZIP : Off ]