|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 16 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pinus
|
Napisane: 4 gru 2009, o 19:58 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 20 cze 2009, o 18:32 Posty: 399 Lokalizacja: Bukowno - Zagłębie Dąbrowskie
Imię: Piotr
|
Zbliżając się do jednej z Dolinek Krakowskich tzn.do doliny Eliaszówki widzimy stary mur przecinający drogę. Jest to pozostałość muru otaczającego Klasztor w Czernej. (...) Za murem mieści się źródło św.Eliasza zw.źródłem miłości (...) Podążając dalej wzdłuż płynącej rzeki docieramy do Diabelskiego Mostu przypominającego Rzymskie Akwedukty - most ten niegdyś był połączony z Klasztorem w Czernej (Karmelitów Bosych) (...) trochę linków o Czernej http://www.it-jura.pl/pl/miejscow.php?go=czernahttp://karmelczerna.pl/Jestem ciekaw kto pierwszy da fotki z tego klasztoru - jakoś nie mogłem znaleźć-a z okolicy mamy pełno zdjęć. Mi niestety zdjęcia gdzieś przepadły Niedaleko Klasztoru – zwanego drugą Jasną Górą – znajdują sie ślady licznych eksploatacji rud żelaza. Własnie pewnego wieczoru wybrałem sie tam z kolega Jackiem na eksplorację. Ze znalezieniem pierwszej kopalni nie było problemów. Wokół wejscia lezały worki pełne śmieci a w środku jeszcze znajdowało sie trochę śmieci - Okoliczni mieszkańcy zrobili sobie z tej kopalni wysypisko śmieci. Ale ludzie podobni do nas wysprzatali ten bałagan -z tąd te worki ze śmieciami. Aż strach pomyśleć co było wczesniej. Tak tez znalazłszy wejscie weszliśmy w trójkę do środka. Kopalnia była bardzo fajne, duze korytarze – troche trzeba było sie schylać ale nie było aż tak tragicznie, tylko przy wejściu do tej kopalni można było sie pobrudzić (...) Po wyjściu z tej kopalni spotkały nas całkowite ciemnosci – nie wiedzieliśmy co robić, chcielismy zwiedzic jeszcze jedna kopalnie ale było tak ciemno ze nic nie było widać. Ale dzieki Jackowi trafiliśmy jakoś i do tej drugiej kopalni. Bardzo dobrze ze sie nie poddaliśmy druga kopalnia okazała sie większa i znacznie ciekawsza do eksploracji. (...)
Ostatnio edytowano 7 mar 2018, o 13:58 przez Aga, łącznie edytowano 4 razy |
Wycięto zdjęcia, które się nie wyświetlały |
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 4 gru 2009, o 20:40 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40 Posty: 6502 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Nawet nie wiedziałem, że tak blisko takie fajne obiekty są, muszę się tam kiedyś wybrać. W razie czego będę Cię prosił o namiary dokładniejsze.
_________________ — Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
pinus
|
Napisane: 5 gru 2009, o 15:00 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 20 cze 2009, o 18:32 Posty: 399 Lokalizacja: Bukowno - Zagłębie Dąbrowskie
|
nie ma problemu,kopalni tam jest kilka, Ciekawy jest również sam klasztor
|
|
 |
|
 |
geolog
|
Napisane: 15 gru 2009, o 19:05 |
|
Dołączył(a): 20 cze 2009, o 15:47 Posty: 109 Lokalizacja: Sosnowiec
|
|
 |
|
 |
pinus
|
Napisane: 15 gru 2009, o 19:21 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
nie wiem ile dokładnie jest- moze samo stwierdzenie kilka kopalń jest nie na miejscu. Ale w jakims źródle wyczytałem (teraz nie pamietam w jakim) ze cała Czerna jest posiana różnymi zapadliskami po dawnej eksploracji złóż i własnie tam padło stwierdzenie o kilka. Pisało że niektóre służyły tylko do sprawdzenia czy w tym miejscu są wystarczające złoża aby rozpocząć eksploatację. Oczywiście ile z tego zostało i ile da sie eksplorować to inna sprawa.
|
|
 |
|
 |
pinus
|
Napisane: 16 gru 2009, o 20:38 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
|
 |
|
 |
joshua
|
Napisane: 17 gru 2009, o 06:11 |
|
Dołączył(a): 4 cze 2009, o 13:35 Posty: 227 Lokalizacja: Jaworzno
|
Jeśli dobrze pamiętam, nieco dalej w górze, obok muru znajduje się zapadlisko po szybie (około 6... 7m śr. i 3m gł.) Widać w nim drewniane elementy obudowy. Cały lej jest zabezpieczony poręczą. Jak to obecnie wygląda to nie wiem... Ostatni raz byłem tam może 2 lata temu.
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 9 sty 2011, o 22:14 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 5637 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
Imię: Henryk.
|
U mnie też skąpo
Załączniki: |

S7304761.JPG [ 115.43 KiB | Przeglądane 2476 razy ]
|
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 9 sty 2011, o 22:20 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 5637 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
Imię: Henryk.
|
joshua napisał(a): Jeśli dobrze pamiętam, nieco dalej w górze, obok muru znajduje się zapadlisko po szybie (około 6... 7m śr. i 3m gł.) Widać w nim drewniane elementy obudowy. Cały lej jest zabezpieczony poręczą. Jak to obecnie wygląda to nie wiem... Ostatni raz byłem tam może 2 lata temu. o ile o to chodzi to brak
Załączniki: |

S7304771.JPG [ 87.14 KiB | Przeglądane 2476 razy ]
|
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
geolog
|
Napisane: 11 lut 2011, o 23:28 |
|
Dołączył(a): 20 cze 2009, o 15:47 Posty: 109 Lokalizacja: Sosnowiec
|
Ciekawa jest studnia klasztorna bo jest w niej niewielka kilkumetrowa jaskinia. Pod Klasztorem tez jest Jaskinia o tej samej nazwie.
|
|
 |
|
 |
Flinstone
|
Napisane: 11 kwi 2014, o 16:38 |
|
Imię: Dominik
|
Kopalnia super, tylko że cynku i ołowiu a nie żelaza. Nie wiem jak Wy, ale ja zwykle mam ciary na plecach eksplorując obiekty w utworach triasowych.... Ta kruchość nie napawa optymizmem;) Pytanie do Pinusa-piszesz o wielu kopalniach, znalazłeś jeszcze inne niż te z początku tego tematu, czyli Chodnik w Pod bukami i Sztolnię Galmanową? Wiadomo, że były kiedyś małe kopalnie prawie wszędzie w tym rejonie. Nawet po przeciwnej stronie doliny. Ciekawe musi tez być wnetrze wierzchowiny "Szybiska" na zachód od pobliskiej Nowej Góry, a to już tylko rzut beretem od gigantycznego podziemnego systemu kop Katarzyna w Galmanie koło Płok. Ech wciagający ten teren.... PS-mój pierwszy post, zatem witam wszystkich bardzo serdecznie
|
|
 |
|
 |
pinus
|
Napisane: 11 kwi 2014, o 18:13 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
Znalazlem dwa oddzielne wejscia i raczej one nie sa polaczone, jednakze dawniej to byla jedna kopalnia
|
|
 |
|
 |
Flinstone
|
Napisane: 11 kwi 2014, o 19:41 |
|
|
Jeśli mówimy o tym samym, to drożne wejścia są trzy, w tym od chyba 2 lat dwa są zakratowane a jedno zamykane klapą. Od tego z kalpą (bez kłódki, tylko na śrubę) czyli Jaskini Pod Bukami 1 kilkanaście metrów niżej jest drugie wejście. Znajduje się w zagłębieniu i jest zamykane kratą. (ostatnimi czasy otwartą) Jest to Pod bukami 2. Kiedyś był to jeden system próżni częściowo kopalnianych a częściowo naturalnych, potem rozdzielonych zawałem na dwa, a następnie przekopanych z powrotem w jeden. Otwór trzeci, do prawie 500metrów próżni, czyli Sztolni Galmanowej znajduje się w tym samym samym stoku, tylko około 100metrow bliżej Klasztoru. Też jest zakratowany, ale da się kratę "opełznąć"  Czwarty otwór, czyli szyb Sztolni Galmanowej, obecnie nie jest drożny i nawet nie ma już śladu drewnianej obudowy. Znajduje się na wypłaszczeniu powyżej otworu i troszkę na wschód. A tak na marginesie, to ile razy tam jestem, to czuję w kościach, że coś tam jeszcze puści
|
|
 |
|
 |
dragalicho
|
Napisane: 17 kwi 2016, o 18:52 |
|
Imię: Karol
|
Jeżeli ktoś z kolegów planuje w najbliższym czasie eksplorację terenów Czernej i okolic, chętnie się przyłącze.
|
|
 |
|
 |
Flinstone
|
Napisane: 27 kwi 2016, o 16:10 |
|
|
co ma być głównym celem eksploracji? Kopalnie? Jaskinie? Ślady po szybach? Zabytki? Ciekawostki geologiczne?
_________________ Ech, zobaczyć małopolskie i śląskie krajobrazy z początku XXtego wieku......
|
|
 |
|
 |
dragalicho
|
Napisane: 7 maja 2016, o 06:53 |
|
Imię: Karol
|
Generalnie każda z tych przyjemności wchodzi w grę. Najbardziej ślady dawnego górnictwa
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 16 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości |
|
|
|