Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Eksploracja » Kopalnie węgla i soli




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Napisane: 4 gru 2014, o 02:41 
Offline

Dołączył(a): 30 sie 2012, o 09:56
Posty: 53
Lokalizacja: Mysłowice
Imię: Paweł
Czy ktoś orientuje się, ile zostało czynnych szybów/mostów podsadzkowych? Ta unikatowa w skali świata technologia eksploatacji przechodzi pomału do lamusa, ale kilka kopalń jeszcze ją stosuje. W obrębie KHW są to kopalnie:
KWK Wieczorek - 2 szyby podsadzkowe: Poniatowski oraz Wschodni (Agata). Na pewno wybierają jakieś resztkowe partie na podsadzkę :P
KWK Staszic - szyb IV. Z tego co wiem, to powoli kończy się obecnie eksploatowana ściana 503, po niej zostały jeszcze 2 do wybrania i to chyba będzie koniec podsadzki na tej kopalni
KWK Wujek - też chyba kończą z tym systemem.
KWK Mysłowice - szyby podsadzkowe Wschodni I i II. Ostatnia ściana podsadzkowa zakończyła bieg w bodajże 2011r.
Proszę zainteresowanych o dzielenie się informacjami.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 4 gru 2014, o 10:07 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 30 maja 2009, o 14:34
Posty: 198
Z tego co ostatni raz rozmawiałem ze specami-miłośnikami sandbahnu to "aktywne" są tylko cztery mosty gdzie sypią piasek.
Poniatowski, Agata, Staszic i Witczak.
Piasek do celów handlowych sypią na Wysokim Brzegu i Wojciechu.
Część mostów jest używana do sypania popiołów z beczek (m.in. Marklowice i Aniołki).
Tu znajdziesz większość zdjęć:
http://kolejpiaskowa.pl/categories.php?cat_id=59


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 27 gru 2014, o 23:19 
Offline

Dołączył(a): 21 sie 2012, o 14:58
Posty: 69
Imię: Krzysztof
BTW: Czy ktoś wie, kiedy jeżdzą z piaskiem na te ostatnie 4 szyby ?? Chciałbym się załapać zanim zniknie ta kolej na zawsze...


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 28 gru 2014, o 11:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2014, o 16:45
Posty: 59
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Graciano
Do określania lokalizacji szybów dobra jest ta mapa http://mapy.orsip.pl/imap/?gpmap=gp1-2 .Moduł prezentuje następujące ortofotomapy z lat 1996-2003 oraz 2009 pokryciem całego obszaru województwa Śląskiego
Oraz mapa topograficzna z lat 1958-61 http://mapy.orsip.pl/imap/?gpmap=gp4_c.

_________________
https://www.facebook.com/kop1maja
https://plus.google.com/u/0/b/102070255 ... 844/videos
https://www.youtube.com/channel/UCL0CFu ... ANI4GYaj2Q


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 sty 2015, o 07:48 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 30 maja 2009, o 14:34
Posty: 198
Limer napisał(a):
BTW: Czy ktoś wie, kiedy jeżdzą z piaskiem na te ostatnie 4 szyby ?? Chciałbym się załapać zanim zniknie ta kolej na zawsze...


Średnio jeździ jeden skład dziennie na każdy z mostów (najbardziej prawdopodobne to Staszic - DBSRP i Witczak - CTL).
Wszystko jeździ przez Jęzor więc tam spróbuj się dowiedzieć na nastawni.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 9 sty 2015, o 09:27 
Offline

Dołączył(a): 30 sie 2012, o 09:56
Posty: 53
Lokalizacja: Mysłowice
Imię: Paweł
Na Staszic jeździ na 100% dziennie. Prawdopodobnie jeszcze przez 2 lata, a na pewno do końca tego roku. Teraz przez ok. 3 miesiące będą dwie ściany podsadzkowe, więc piachu będzie szło jeszcze więcej :)


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 26 sty 2015, o 13:09 
Offline

Dołączył(a): 1 gru 2014, o 20:49
Posty: 24
Lokalizacja: Sosnowiec, Będzin-Grodziec
Imię: Dawid
Witam
Wczoraj w trakcie pomiarów geofizycznych w Czeladzi natknąłem się najprawdopodobniej na szybik, który nie jest zaznaczony na mapie z WUG. Czy ktoś może zweryfikować moje podejrzenia? Współrzędna "szybiku" w ukl.2000 to X 5576413,99 Y 6578010,16.
Lokalizacja z domiarami jest zaznaczona poniżej.

Jego pokrywa ma ok.2,5 m średnicy. Nie prowadzona była w tym rejonie płytka eksploatacja także jego głębokość musiała by być podobna jak Trzeciego Szybu Wentylacyjnego znajdującego się 332,5 m w linii prostej od niego i wynosiłaby ok.120 głębokości.

Czy szybiki o takiej średnicy mogły mieć taką głębokość?

Jeśli ktoś wie coś w temacie prosiłbym o wypowiedź.


Załączniki:
DOMIARY.jpg
DOMIARY.jpg [ 24.7 KiB | Przeglądane 2042 razy ]
IMG_20150125_154729.jpg
IMG_20150125_154729.jpg [ 150.43 KiB | Przeglądane 2042 razy ]
Komentarz: słup widoczny na domiarach
IMG_20150125_154834.jpg
IMG_20150125_154834.jpg [ 149.09 KiB | Przeglądane 2042 razy ]
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 8 lut 2015, o 19:26 
Offline

Dołączył(a): 1 gru 2014, o 20:49
Posty: 24
Lokalizacja: Sosnowiec, Będzin-Grodziec
Imię: Dawid
Ciekawość moja została zaspokojona. Jednak obiekt betonowy w Czeladzi okazał się być dużą podstawą zlikwidowanego słupa wysokiego napięcia. Jednak śnieg i wyobraźnia geofizyczna zrobiły swoje. Tak czy inaczej nie udało mi się dopasować nic kopalnianego w pobliżu. Najbliższe otwory złożowe były jeszcze 300 m na południe. Każde doświadczenie jest cenne.


Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 245.64 KiB | Przeglądane 1978 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 227.29 KiB | Przeglądane 1978 razy ]
3.jpg
3.jpg [ 207.98 KiB | Przeglądane 1978 razy ]
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 18 lut 2015, o 21:27 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40
Posty: 6470
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
Widzieliście, co wyświetla geoportal? Oczy mi prawie wypadły :shock:
Trzeba kliknąć w powiększenie (lupa w lewym górnym rogu), bo na podglądzie mało czytelne.

Obrazek

_________________
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! —
raz Polak skandował
i popatrzył nań Kościuszko,
i się zwymiotował.
K.I.Gałczyński


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 18 lut 2015, o 23:58 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2012, o 11:35
Posty: 242
Lokalizacja: Sosnowiec Pogoń
Imię: Grzegorz
Super, w JOSM też da się wyświetlić te nazwy :)

Obrazek


Ostatnio edytowano 31 sty 2016, o 20:51 przez olo81, łącznie edytowano 1 raz

Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 lut 2015, o 22:36 
Offline
SAM Urbex
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 paź 2010, o 20:01
Posty: 1882
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Imię: Maciek
le_szek napisał(a):
Widzieliście, co wyświetla geoportal? Oczy mi prawie wypadły :shock:
Trzeba kliknąć w powiększenie (lupa w lewym górnym rogu), bo na podglądzie mało czytelne.

Obrazek


Wszystkie szyby cynku, ołowiu i węgla jakie istniały na danym obszarze, w Bytomiu to jest najciekawiej :)

_________________
Wraz z OWŚ i Szombierkiem tworzymy SAM Urbex.
Moja stronka: Zakaz Fotografowania
Moja galeria zdjęć w serwisie FLICKR
Mój Instagram
Rock And Roll Ain't Noise Pollution


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 15 lis 2015, o 00:46 
Offline

Dołączył(a): 1 gru 2014, o 20:49
Posty: 24
Lokalizacja: Sosnowiec, Będzin-Grodziec
Imię: Dawid
Dajcie procedurę co należy zrobic aby przeglądać te szyby w geoportal


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 31 lip 2016, o 21:14 
Offline

Dołączył(a): 8 wrz 2011, o 12:38
Posty: 16
Lokalizacja: Żory
Imię: Darek
Czy ktoś się orientuje z jaką kopalnią związany jest szyb przy ulicy Kruszcowej w Bytomiu i jaka jest jego nazwa ?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 31 lip 2016, o 21:21 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40
Posty: 6470
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
To szyb Bolko - i zgodnie z nazwą ulicy był częścią kopalni rud - ZGH Orzeł Biały :)
Obecnie pompownia wód głębinowych (a przynajmniej jeszcze do niedawna). Zaraz obok w dawnej lampowni jest słynny Bolko Loft.

_________________
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! —
raz Polak skandował
i popatrzył nań Kościuszko,
i się zwymiotował.
K.I.Gałczyński


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 31 lip 2016, o 22:13 
Offline

Dołączył(a): 8 wrz 2011, o 12:38
Posty: 16
Lokalizacja: Żory
Imię: Darek
Dzięki piękne ;)


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 sie 2016, o 07:59 
Offline

Dołączył(a): 8 lut 2010, o 08:29
Posty: 317
Lokalizacja: Katowice
Imię: Piotr
le_szek napisał(a):
Widzieliście, co wyświetla geoportal? Oczy mi prawie wypadły :shock:
Trzeba kliknąć w powiększenie (lupa w lewym górnym rogu), bo na podglądzie mało czytelne.
..

A o tym szybie zapomnieli?

http://www.lesheck.pl/pics/industry/orzelbialy_stare1.jpg
Albo go przechrzcili?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 sie 2016, o 19:15 
Offline
SAM Urbex
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 paź 2010, o 20:01
Posty: 1882
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Imię: Maciek
Tubylec napisał(a):
le_szek napisał(a):
Widzieliście, co wyświetla geoportal? Oczy mi prawie wypadły :shock:
Trzeba kliknąć w powiększenie (lupa w lewym górnym rogu), bo na podglądzie mało czytelne.
..

A o tym szybie zapomnieli?

http://www.lesheck.pl/pics/industry/orzelbialy_stare1.jpg
Albo go przechrzcili?


Przecież #Krakus znajdował się poza mapą, w Brzezinach Śląskich.

_________________
Wraz z OWŚ i Szombierkiem tworzymy SAM Urbex.
Moja stronka: Zakaz Fotografowania
Moja galeria zdjęć w serwisie FLICKR
Mój Instagram
Rock And Roll Ain't Noise Pollution


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 8 sie 2016, o 07:38 
Offline

Dołączył(a): 8 lut 2010, o 08:29
Posty: 317
Lokalizacja: Katowice
Imię: Piotr
"Poza mapą",kilka kilometrów na wschód,zaznaczono szyb "Rozalia" początkowo należący do kop."Siemianowice",nie wiadomo czemu nazwany "Bobrowniki"
Zaznaczone są też "poza mapą" szyby kop."Andaluzja"

A # "Krakus" znajdował się gdzieś w rejonie ulic Kotucha/Rozdzieńskiego.
http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/46684879.jpg

Widoczne na pierwszym planie bloki,wg mnie,oznaczone są na planie Brzezin jako ul.Rozdzieńskiego 1;13;15;17
https://mapy.e-turysta.net/slaskie/piekary-slaskie/brzeziny-slaskie/#map=18/18.9642/50.3467,w

A że kiedyś,lat temu prawie 50 montowałem tam lampiarnię,to mi jeszcze w resztkach pamięci majaczy,że "Krakus" i jeszcze drugi szyb,znajdowały się na tym samym terenie co ówczesna huta.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 8 sie 2016, o 23:10 
Offline
SAM Urbex
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 paź 2010, o 20:01
Posty: 1882
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Imię: Maciek
Krakus stał dokładnie na północ od Roździeńskiego, obecnie jest tam wielki przeryty teren. Z tego co kojarzę na jego terenie były jeszcze dwa szyby.

_________________
Wraz z OWŚ i Szombierkiem tworzymy SAM Urbex.
Moja stronka: Zakaz Fotografowania
Moja galeria zdjęć w serwisie FLICKR
Mój Instagram
Rock And Roll Ain't Noise Pollution


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 29 sty 2017, o 20:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 maja 2016, o 15:03
Posty: 187
Lokalizacja: Mysłowice
Imię: Mateusz
Co do mapy szybów to mógłbyś dodać szyby dawnej kopalni Alfred (obecnie to miejsce nazywa się kolonia Alfred) która znajdowała się obok obecnego Placu Alfreda. Niestety nie wiem ile tam było szybów, nie znam ich dokładnej lokalizacji ani nazw. https://www.google.pl/maps/place/plac+A ... d19.011202

_________________
Mój kanał na you tube https://www.youtube.com/channel/UC_VMKu ... pKG0uaJ0HQ


Góra 
 Zobacz profil  
 
Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strona główna forum » Eksploracja » Kopalnie węgla i soli


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: joshua i 3 gości

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

[ Time : 0.217s | 19 Queries | GZIP : Off ]