Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Eksploracja » Kopalnie węgla i soli




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Napisane: 28 sty 2011, o 00:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 sty 2011, o 16:21
Posty: 223
Lokalizacja: Zabrze (poprzednio Katowice)
Imię: Marcin
Storm007 napisał(a):
sztajger napisał(a):
mkowol: skad taki OWS w twoim awatarze, elektrykiem jestes, czy robisz w apatorze?

Dokładnie KWSOI-40 :D
Jestem (a w zasadzie byłem) elektrykiem. Ale już dwunasty rok nie pracuję w górnictwie. A to jest właśnie szalter z moich czasów (jak odchodziłem, zaczęły wchodzić apatorowskie RK plus oczywiście inne hamachery czy E+H). Najpierw pracowałem w ruchu jako bioły (przodki + ściany) a potem w OPA w ognioszczelności - teraz pewnie rozumiesz :)


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 1 lut 2011, o 17:06 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2010, o 20:40
Posty: 1391
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Rob
Pytanie dla wszystkich: jak nazywają się szyby główne i jak się nazywa i gdzie się znajduje 3 szyb peryferyjny ??

_________________
Śląski przemysł i polska kolej, a także to co po tym pozostało...
YouTube
Facebook


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 1 lut 2011, o 19:18 
Offline
SAM Urbex
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 paź 2010, o 21:01
Posty: 1872
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Imię: Maciek
Myślę, że szyby główne mają numerki: I i II.

_________________
Wraz z OWŚ i Szombierkiem tworzymy SAM Urbex.
Moja stronka: Zakaz Fotografowania
Moja galeria zdjęć w serwisie FLICKR
Mój Instagram
Rock And Roll Ain't Noise Pollution


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 4 lut 2011, o 18:26 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2010, o 20:40
Posty: 1391
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Rob
Wielki dzięki za podpowiedź Maćku :cmok:

_________________
Śląski przemysł i polska kolej, a także to co po tym pozostało...
YouTube
Facebook


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 27 maja 2011, o 20:06 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2010, o 20:40
Posty: 1391
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Rob
Przeglądając mapy na Geoportalu zauważyłem, że na zakładzie głównym był/jest jakiś szyb :)

_________________
Śląski przemysł i polska kolej, a także to co po tym pozostało...
YouTube
Facebook


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 27 maja 2011, o 20:38 
Offline
SAM Urbex
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 paź 2010, o 21:01
Posty: 1872
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Imię: Maciek
mkowol napisał(a):
Czy ktoś wie, ile szybów i gdzie ma kopalnia Budryk? Bo dotychczas opisano 4 (2 w polu głównym i 2 peryferyjne). Swego czasu słyszałem, że podobno w polu głównym znajdują się jeszcze 2 nieuzbrojone szyby (zresztą numeracja szybów peryferyjnych - V i VI - wskazywałaby, że tak może być).
Podejrzane jest to miejsce:
http://www.zumi.pl/,ornontowice,Szukaj,18.759688699999998,50.1730323,3,1a,namapie.html?
Kawałek na zachód znajdują się najprawdopodobnie dyfuzory:
http://www.zumi.pl/,ornontowice,Szukaj,18.7581017,50.1725994,3,1a,namapie.html?
więc najprawdopodobniej jest to szyb wydechowy bez wieży.


Neptun: to jest ten szyb o którym piszesz.

_________________
Wraz z OWŚ i Szombierkiem tworzymy SAM Urbex.
Moja stronka: Zakaz Fotografowania
Moja galeria zdjęć w serwisie FLICKR
Mój Instagram
Rock And Roll Ain't Noise Pollution


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 28 maja 2011, o 01:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 gru 2010, o 22:01
Posty: 136
Lokalizacja: Zabrze
Imię: Dawid
Przecież Budryk jest kopalnią nieskończoną. Zabrakło paru lat komuny. Tam miał być szyb, ale została sama rura i tyle. Zabrakło pieniędzy na dokończenie.


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 28 maja 2011, o 10:05 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2010, o 20:40
Posty: 1391
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Rob
Czyli tylko ma cztery szyby ?? A ten nieskończony szyb ma nr III ??

_________________
Śląski przemysł i polska kolej, a także to co po tym pozostało...
YouTube
Facebook


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 28 maja 2011, o 22:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 gru 2010, o 22:01
Posty: 136
Lokalizacja: Zabrze
Imię: Dawid
Tak, tylko 4 szyby. No wygląda na to, że to Szyb III. Ale nie mam pewności. Tutaj trzeba by kogoś bardziej znającego temat spytać.


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 29 maja 2011, o 13:15 
Offline

Dołączył(a): 3 sty 2010, o 13:38
Posty: 59
Imię: Paweł
Budryk ma dwa szyby do jazdy ludzi, jeden skipowy i dwa szyby wydechowe niezbrojone, jest 5 szybów a numeracja jest do 6, jak dobrze pamiętam ze szkolenia wstępnego to bodajże 4 jest pominięty, na 100% 3 i 6 są przystosowane do jazdy ludzi bo nimi jeżdżę ;) 3 zjeżdża się na 1050m a 6 na 900m. To tyle Wam mogę podpowiedzieć po tygodniu stacjonowania na kopalni, chwilowo sam jej do końca zbyt dobrze nie znam.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 29 maja 2011, o 16:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 gru 2010, o 22:01
Posty: 136
Lokalizacja: Zabrze
Imię: Dawid
Możesz napisać coś więcej? Ile ton ma skip lub skipy na czynnym przedziale wydobywczym szybu I? W takim razie szyb II to ten w środku, z deklem. Jest to czynne? III to kozioł dwuprzedziałowy, V to kozioł peryferyjny z jednym przedziałem a VI to mała okrągła baszta z dyfuzorami?


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 30 maja 2011, o 17:46 
Offline

Dołączył(a): 3 sty 2010, o 13:38
Posty: 59
Imię: Paweł
Szyb VI to szyb peryferyjny w Chudowie , nie wiele jeszcze wiem o samej kopalni dopiero 7 szycht mam na niej za sobą;p gubię się w tym i poznaję ją;d poza tym jestem pracownikiem PRS "Wschód" więc z samymi górnikami spod kopalni mam mało kontaktu, a w firmie nikt nie zna żadnych szczegółów na temat samej kopalni, bo możemy skakać po kopalniach więc nikt się nie przywiązuje;) zresztą rotacja jest duża w ciągu kilku miesięcy górnictwa zwiedziłem już Staszic, Jas-Mos i teraz Budryk, bo zmieniłem pracodawcę, bo PRG Mysłowice zostało wykupione przez właściciela Famuru i ma niepewną przyszłość.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 16 cze 2011, o 18:18 
Offline

Dołączył(a): 3 sty 2010, o 13:38
Posty: 59
Imię: Paweł
Szyb III to kozioł dwu przedziałowy sięga na 1050, PBSz Bytom i KPRG i BSz prowadzą roboty szybowe w celu pogłębienia szybu na poziom 1290, to samo dzieje się na szybie VI w Chudowie dlatego połowa szybu jest wyłączona z ruchu. Szyb I to skip nie znam jego przepustowości, co do wydobycia to wiem że na kopalni są 4 czynne ściany;) Szyb V to jest ten z dyfuzorami o którym piszesz, a szyb II jest niezbrojony pełni tylko funkcje wentylacyjne. Zdobywam mało informacji i w wolnym tempie bo niestety jeździ się tam pracować a nie na wycieczkę;) Petlicki napisz mi co Cię interesuje to jak będzie okazja to się podpytam górników lub kogoś z dozoru;)


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 16 cze 2011, o 23:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 gru 2010, o 22:01
Posty: 136
Lokalizacja: Zabrze
Imię: Dawid
Wiadomo, przede wszystkim pojemność skipu lub skipów na jedynce. Jakie zakład ma wydobycie, wysokość wież. Czy są plany np. dodania drugiego przedziału na szybie VI. Jakie są maszyny wyciągowe. Powód nie zbudowania drugiego przedziału na jedynce. Ogólnie najważniejsze informacje na temat zakładu, jakieś daty, statystyki itp :)


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 18 cze 2011, o 16:13 
Offline

Dołączył(a): 3 sty 2010, o 13:38
Posty: 59
Imię: Paweł
jak dobrze pamiętam ze szkolenia to zaczęli fedrować na początku lat 90. Na VI będzie drugi przedział teraz trwają w nim pracę nad pogłębianiem jak się to skończy to mają go otworzyć ponieważ szyb VI ma za małą przepustowość już teraz mamy problemy z dostawą materiału do przodka. Powodem nieukończenia wielu rzeczy na tej kopalni są finanse Budryk był budowany z kredytów które pewnie do tej pory kopalnia spłaca, bo za brakło kilku lat komuny do tego żeby ukończyć kopalnię, no i końcowe prace były finansowane ze środków własnych, dlatego szyby wydechowe są niezbrojone, żeby było taniej.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 cze 2011, o 18:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 sty 2011, o 16:21
Posty: 223
Lokalizacja: Zabrze (poprzednio Katowice)
Imię: Marcin
Z tego co pamiętam, pierwsza ściana na kopalni ruszyła w 1994. Kopalnia miała w założeniach wydobywać 35-40 tys. ton na dobę netto, stąd inwestycję rozpoczęto z wielkim rozmachem (dla przykładu, na polu głównym są dwie stacje 110/6 kV; na jednej z nich transformatory 40 MVA). Zmiana uwarunkowań ekonomicznych uniemożliwiła dokończenie budowy kopalni giganta i pozostało wiele niedokończonych elementów infrastruktury (z tego co kojarzę, na szybie I miały być 2 skipy po 40T, szyb II też podobno miał być wydobywczy).
A co do nagłej zmiany rentowności kopalń po zmianie ustroju. Było to tak: zwłaszcza w latach 80. węgiel kamienny był podstawowym towarem eksportowym, za który można było uzyskać dewizy (nie jakieś tam bony PKO ale prawdziwe dolary). Ponieważ, wbrew oficjalnym komunikatom, dolar był rzeczywiście wart dla państwa 4-5 raza więcej niż wg oficjalnych kursów, opłacało się wydobywać każdą tonę węgla, nawet jeżeli w bilansie (w złotówkach) koszty eksploatacji 2-3 razy przekraczały cenę zbytu. Więc pieniądze na inwestycje w górnictwo musiały się znaleźć. Zmiany gospodarcze (m.in tzw. reforma Balcerowicza) spowodowały urealnienie wartości złotówki, stąd od razu niektóre kopalnie przestały być rentowne. Drugim czynnikiem było to, że na początku lat 90. ceny węgla były kotwicą inflacji - narzucane odgórnie (w końcu kopalnie to przedsiębiorstwa państwowe - wtedy wszystkie były państwowe) miały hamować wzrost cen. Ale nie udało się to, zwłaszcza w odniesieniu do środków produkcji kopalni. Nie pamiętam już dokładnie w których latach, ale bodajże 1994-1996 ceny środków produkcji wzrosły czterokrotnie, a ceny węgla tylko o 20%. No i można się już było wyżywać na górnikach, że są balastem, do którego dopłacamy i po co a na co to, i jak stwierdził jeden z ówczesnych wiceministrów gospodarki "po co nam węgiel, przecież mamy prąd". Więc można już było spokojnie zasypywać, wysadzać itd.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 2 sie 2011, o 13:04 
Offline

Dołączył(a): 6 lip 2011, o 10:08
Posty: 102
Imię: Grax
http://www.jsw.pl/o-nas/zaklady/budryk/ panoramy


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 3 sie 2011, o 14:17 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2010, o 20:40
Posty: 1391
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Imię: Rob
Zabudowa prawie jak na byłym "Morcinku" :D

_________________
Śląski przemysł i polska kolej, a także to co po tym pozostało...
YouTube
Facebook


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 21 lut 2012, o 23:07 
Offline
SAM Urbex
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2010, o 23:14
Posty: 143
Lokalizacja: Bytom
Imię: Szymon
Czy wiecie że...? :mrgreen: Są już przetargi na budowę wieży nad szybem drugim, na zakładzie głównym (wentylacyjnym) Wieża ma być podobna do skipu.

_________________
...........
|..O..|/
|#|\\
|#| \\
|#|....\\
| [] [] |\\ ........
|........| \\ | [] |


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 22 lut 2012, o 01:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 gru 2010, o 22:01
Posty: 136
Lokalizacja: Zabrze
Imię: Dawid
Do skipu? Gdzie tam się pomieści jeszcze jedno bydle tej wielkości? Raczej jeden zastrzał. I po kiego grzyba im to>


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strona główna forum » Eksploracja » Kopalnie węgla i soli


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

[ Time : 0.275s | 17 Queries | GZIP : Off ]