Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Eksploracja » Kopalnie węgla i soli




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Post Napisane: 3 mar 2018, o 18:32 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40
Posty: 6463
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
Pocztówka z lat 80. XX wieku (allegro)

Obrazek

_________________
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! —
raz Polak skandował
i popatrzył nań Kościuszko,
i się zwymiotował.
K.I.Gałczyński


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 4 maja 2018, o 21:34 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 11 lis 2015, o 20:48
Posty: 814
Lokalizacja: Ziemia Kłodzka
Imię: Renia i Jurek
Cons napisał(a):
Pole Słupiec:
* Szyb Leszek / -----m / wydobywczy / zasypany (196x) /
* Szyb Jan / ----m / materiałowo-zjazdowy / zasypany (2014) /
* Szyb Nowy I / 765m / wydobywczo-materiałowo-zjazdowy / zasypany (2014) /
* Szyb Nowy II / ----m / materiałowo-zjazdowy / zasypany (2014) /


Jako były pracownik :) niejako z obowiązku uzupełniam i prostuję:
** Szyb Leszek (nieczynny za moich czasów) - wentylacyjny, o głębokości 131 m
** Szyb Jan - wcześniej wydobywczy, po uruchomieniu szybu Nowy I - materiałowo-zjazdowy, o głębokości 394 m,
** Szyb Nowy I - funkcja jak cytat, lecz obsługiwał od +454 (powierzchnia) do -460 (poz. VII), więc o głębokości min. 914 m; rozpoczęto prace przy pogłębianiu do poz. - 660, więc do głębokości ponad 1100 m,
** Szyb Nowy II - wentylacyjno-materiałowy, obsługiwał od +444 (powierzchnia) do -270 (poz. VI), więc o głębokości min. 714 m; zaprojektowano pogłębienie do poz. - 460, więc do głębokości ponad 900 m.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 6 maja 2018, o 04:46 
Offline

Dołączył(a): 14 maja 2015, o 14:06
Posty: 98
Imię: Karol
Ach te Dolnośląskie oznaczenia głębokości szybów, można się potracić.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 6 maja 2018, o 20:00 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 11 lis 2015, o 20:48
Posty: 814
Lokalizacja: Ziemia Kłodzka
Imię: Renia i Jurek
Trzeba się tylko przyzwyczaić - oznaczenia dotyczą po prostu wysokości n.p.m.

Na przykładzie szybu "Nowy I":
- zrąb szybu na wysokości +454 m n.p.m.,
- pierwszy "przystanek" na głębokości -110 m, czy 110 m poniżej poziomu morza (oznaczenie - poziom VI),
- kolejny był poziom -270 (VII),
- ostatni był poziom -460 (VIII).
W poście powyżej błędnie oznaczyłem nr poziomów (starość nie radość).
Szyb Jan dochodził do poziomu +50 (V), czyli do 50 m n.p.m. Po drodze był jeszcze wentylacyjny poziom +170 (IV).
W "Historii i kronice KWK Nowa Ruda" doszukałem się jeszcze informacji o poz. + 230 (III).


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 maja 2018, o 07:28 
Offline

Dołączył(a): 14 maja 2015, o 14:06
Posty: 98
Imię: Karol
tylko kto by to przeliczał z m.n.p.m na rzeczywistą głębokość, ale nie powiem ciekawy sposób. Jeśli Pan wie więcej chętnie poczytam.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 10 maja 2018, o 23:12 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 11 lis 2015, o 20:48
Posty: 814
Lokalizacja: Ziemia Kłodzka
Imię: Renia i Jurek
Perełka z "Historii i kroniki KWK Nowa Ruda" - strona 71:

"Leszek" był szybem wentylacyjnym o przekroju 4,5*2,7 m w obudowie murowej, głębokości 131 m do poz. I (+327 m).
Wyposażony był w urządzenie do jazdy liną, jedna klatka jednopiętrowa na 2 osoby (podkreślenie moje).

Znajdzie ktoś coś bardziej klaustrofobicznego? :jupi:


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 6 sie 2018, o 19:05 
Offline

Dołączył(a): 5 sie 2018, o 11:11
Posty: 18
Lokalizacja: Przyszowice
Imię: Marcin
Witam.

Podobno na KWK Nowa Ruda coś się dzieje, żeby kopalnia zaczęła od nowa fedrować? Ostatnia tona węgla wyjechała w 2000?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 sie 2018, o 09:02 
Offline

Dołączył(a): 14 maja 2015, o 14:06
Posty: 98
Imię: Karol
Dzieje się od 2013
http://balamara.com.pl/nowa-ruda/


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 12 sie 2018, o 23:47 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 11 lis 2015, o 20:48
Posty: 814
Lokalizacja: Ziemia Kłodzka
Imię: Renia i Jurek
Powyższa strona wygląda na ostatnio nie aktualizowaną - przynajmniej nt. Nowej Rudy.
Z ostatnich wieści - wystąpili o koncesję na wydobycie.
W terenie nic jeszcze się nie dzieje.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 13 sie 2018, o 12:39 
Offline

Dołączył(a): 14 maja 2015, o 14:06
Posty: 98
Imię: Karol
Tak a w mediach jest tak napisane jakoby już ją otrzymali. Sama procedura jej przyznania potrwa ok roku. A do tej pory nic nie będzie robione bo nikt nie zacznie prac budowlanych (oczywiście chodzi o budynki) jak nie ma koncesji. Bez koncesji nie mogą nawet wykonać wlotu do upadowej bo to są prace górnicze a nie ziemne.
Fakt strona milczy ale może dlatego że nic ciekawego się nie dzieje dla opinii publicznej


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 14 sie 2018, o 00:15 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 11 lis 2015, o 20:48
Posty: 814
Lokalizacja: Ziemia Kłodzka
Imię: Renia i Jurek
Mieli po drodze tyle mitręgi biurokratycznej, podchodzącej pod "podkładanie nogi", że chyba nie mają odwagi rozpocząć prac wstępnych - dzielenia działek, dróg dojazdowych, itp.
A może te prace potrwają krótko w porównaniu do innych, których nie wolno im rozpocząć?
Nie dopytuję się, a sami się ostatnio nie chwalą - sparzeni wcześniejszymi deklaracjami.
Ciekawe, że wybory samorządowe coraz bliżej, a przy poprzednich obietnic było sporo :D


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 14 sie 2018, o 00:33 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 11 lis 2015, o 20:48
Posty: 814
Lokalizacja: Ziemia Kłodzka
Imię: Renia i Jurek
Na zrzucie z Google maps teren pod przyszłą KWK - to te zaorane pola w centrum zdjęcia.


Załączniki:
Drogosław_teren.pod.KWK.jpg
Drogosław_teren.pod.KWK.jpg [ 195.76 KiB | Przeglądane 396 razy ]
Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 14 sie 2018, o 09:47 
Offline

Dołączył(a): 14 maja 2015, o 14:06
Posty: 98
Imię: Karol
No to za wiele do roboty z dzieleniem nie mają bo to jednolita powierzchnia. Ciekawi mnie na jakiej zasadzie będzie prowadzona tam wentylacja. Pole górnicze nie jest małe ciekawe czy mają zanadrzu szyby/upadowe peryferyjne.
Na pewno uwija im się z tymi wyborami bo urzędasy będą im D.. lizać żeby wygrać a im t na rękę bo problemów z załatwianiem nie będzie


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 28 sie 2018, o 20:55 
Offline

Dołączył(a): 5 sie 2018, o 11:11
Posty: 18
Lokalizacja: Przyszowice
Imię: Marcin
znalazłem na komputerze, źródło to chyba nowaruda.info czy coś w tym stylu
Obrazek

Jak widać, istniała alternatywa dla likwidacji kopalni, ale w Polsce wiadomo, lepiej zaorać.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 paź 2018, o 20:41 
Offline
Bratnia dusza

Dołączył(a): 11 lis 2015, o 20:48
Posty: 814
Lokalizacja: Ziemia Kłodzka
Imię: Renia i Jurek
No cóż - nic łatwiejszego, niż sądzić po faktach.
Wówczas wyglądało to następująco:
- pole "Słupiec" (II kat. gazowa) miało zanikające pokłady, część z nich dodatkowo po dużym nachyleniem - do pionu włącznie, większość zbyt cienkie, by zastosować mechanizację,
- pole "Piast" (IV kat. wyrzutowa ze strzelaniem centralnym z powierzchni) - miało tak perspektywiczne pokłady, że na początkowym etapie była budowa "kopalni pod kopalnią" - ale już wówczas było to bardzo nieekonomiczne.
Z pola "Piast" po drążeniu od 1971 r. (!!!) w zasadzie dojechano do pola "Wacław" - ale zabrakło czasu.


Góra 
 Zobacz profil  
 
Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strona główna forum » Eksploracja » Kopalnie węgla i soli


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

[ Time : 0.428s | 17 Queries | GZIP : Off ]