|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
Autor |
Wiadomość |
Heniek
|
Napisane: 12 wrz 2009, o 09:44 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 5632 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
Imię: Henryk.
|
Kopalnia Węgla Kamiennego "Polska" - znajdowała się w Świętochłowicach. Powstała 24 października 1873 przez połączenie pól górniczych: "Boheln", "Gefall", "Faustin", "Hexenkessel". Właścicielem był baron śląski Guido Henckel von Donnersmarck. Eksploatację kopalni rozpoczęto w 1872 wraz z następującymi kopalniami i polami górniczymi: "Fausta", "Falvabanhof", "Ottilie", "Guttmannsdorf", "Heyduck", "Kleinigkeit", "Bohlen", "Faustin", "Gutt Gluck", "Hugo" i "Kalina". Do 1922 kopalnia nosiła nazwę "Deutschland". Od 1922 do 1937 nazywała się "Niemcy". 3 maja 1937 roku nadano nazwę "Polska". Po II wojnie światowej kopalnia należała do Chorzowskiego Związku Przemysłu Węglowego. 1 stycznia 1972 roku została połączona z kopalnią "Prezydent" w Chorzowie pod nazwą "Polska". W 1979 roku wydobycie roczne kopalni wynosiło 2 037 838 ton. Oficjalnie przestała istnieć w 1995.W 2003r zlikwidowano zbudowania np.maszyny wyciągowej,tylko nie wiadomo w jakim celu.Z Wikipedii. Załącznik:
I.JPG [ 165.32 KiB | Przeglądane 3053 razy ]
Załącznik:
II.JPG [ 183.36 KiB | Przeglądane 3053 razy ]
Załącznik:
III.JPG [ 180.27 KiB | Przeglądane 3053 razy ]
Załącznik:
IV.JPG [ 175 KiB | Przeglądane 3053 razy ]
Załącznik:
V.JPG [ 166.29 KiB | Przeglądane 3053 razy ]
Załącznik:
VI.JPG [ 171.31 KiB | Przeglądane 3053 razy ]
Załącznik:
VII.JPG [ 171.44 KiB | Przeglądane 3053 razy ]
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
Ostatnio edytowano 6 lis 2013, o 21:39 przez Heniek, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 12 wrz 2009, o 09:50 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 5632 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
|
Kiedyś dawno temu ściągnąłem sobie zdjęcie z zabudowanymi szybami,takimi jakie pamiętam.Naprawdę dużo czasu poświęciłem aby odszukać stronę i nie znalazłem ani strony ani autora.Świadom czynu zamieszczam je osobno tylko jako załacznik.Wtedy jeszcze nie notowałem co i skąd,do głowy mi nie przyszło że będę gdzieś coś opisywał,pokazywał.Jeśli się znajdzie autor liczę na wyrozumiałość.
Załączniki: |

0.jpg [ 43.39 KiB | Przeglądane 6590 razy ]
|
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
javka
|
Napisane: 12 wrz 2009, o 21:51 |
|
 |
Moderator |
 |
Dołączył(a): 5 cze 2009, o 20:39 Posty: 233 Lokalizacja: Trzebinia-Siersza
Imię: Miłosz
|
Naprawdę piękne szyby. Ech..szkoda, że nie wyciągną już ani jednej tony węgla...
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 13 wrz 2009, o 06:00 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Tak jedne z najładniejszych i najciekawszych.Wyczytałem gdzieś że dodatkowym unikatem było to,iż jedna maszyna wyciągowa obsługiwała obydwa szyby.Stała za tym niebieskim na zdj. nr. 1.
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 25 maja 2010, o 09:14 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:40 Posty: 6502 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
Heniek napisał(a): Wyczytałem gdzieś że dodatkowym unikatem było to, iż jedna maszyna wyciągowa obsługiwała obydwa szyby.Stała za tym niebieskim na zdj. nr. 1. Jak tak patrzę na stare zdjęcia (których zaraz kilka wkleję), mam wrażenie, że chodziło raczej o to, że jedna maszyna obsługiwała wszystkie przedziały szybu z kratownicową wieżą - choć jako wieża z zastrzałami z obydwu stron powinna mieć dwie maszyny wyciągowe.
_________________ — Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 25 maja 2010, o 10:14 |
|
 |
Administrator |
 |
|
_________________ — Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 25 maja 2010, o 10:21 |
|
 |
Administrator |
 |
|
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 25 maja 2010, o 11:50 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Jeszcze taki smutny cytat z monografii kopalni Polska: Cytuj: W przypadku KWK „Polska” konserwator nakazał bezwzględnie zachować takie zabytki kultury przemysłowej, jak: - basztowa wieża szybowa szybu I z 1908 roku wraz z elektryczną maszyną wyciągową pracującą w układzie „Leonarda” - wieża kozłowa szybu II z 1891 roku, - parowa maszyna wyciągowa szybu II zachód z 1893 roku, - brama przejazdowa (główna brama zakładu) (Autor z przykrością ostatnio skonstatował, że tak niegdyś chroniona brama główna już nie istnieje, docierają do niego równocześnie sygnały o zniknięciu wzmiankowanych maszyn wyciągowych ) Na marginesie trzeba dodać, że wszystkie te urządzenia w momencie likwidacji zakładu były w pełni sprawne i przez wszystkie lata swej historii, aż po ostatni dzień likwidacji służyły załodze w codziennej pracy. źródło: GRZEGORZ KOŁODZIEJ - HISTORIA EWOLUCJI KOPALNI „POLSKA – WIREK” (Kopalnia „Prezydent”, „Polska” i „Polska – Wirek”) Świętochłowice, styczeń 2004 r
|
|
 |
|
 |
biały
|
Napisane: 25 maja 2010, o 12:36 |
|
 |
Przyjaciel |
Imię: darek
|
leszek napisał: Jak tak patrzę na stare zdjęcia (których zaraz kilka wkleję), mam wrażenie, że chodziło raczej o to, że jedna maszyna obsługiwała wszystkie przedziały szybu z kratownicową wieżą - choć jako wieża z zastrzałami z obydwu stron powinna mieć dwie maszyny wyciągowe.
wieża dwuzastrzałowa (kozłowa) musiała miec dwie maszyny wyciągowe. Widac to po rozmieszczeniu kół w głowicy. Natomiast wieża basztowa ma w głowicy maszynę wyciągową. Inne rozwiązanie chyba nie wchodzi w grę.
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 25 maja 2010, o 14:24 |
|
 |
Administrator |
 |
|
Faktycznie szyb II miał dwie maszyny (wynika to zresztą, na co nie zwróciłem uwagi również z zacytowanego przeze mnie fragmentu), ale gdzie była druga? W tym samym budynku miejsca już nie widać, a z drugiej strony w ogóle nie widać śladów po maszynowni...
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 26 maja 2010, o 06:53 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
le_szek napisał(a): Heniek napisał(a): Wyczytałem gdzieś że dodatkowym unikatem było to, iż jedna maszyna wyciągowa obsługiwała obydwa szyby.Stała za tym niebieskim na zdj. nr. 1. Jak tak patrzę na stare zdjęcia (których zaraz kilka wkleję), mam wrażenie, że chodziło raczej o to, że jedna maszyna obsługiwała wszystkie przedziały szybu z kratownicową wieżą - choć jako wieża z zastrzałami z obydwu stron powinna mieć dwie maszyny wyciągowe. Może coś pokręciłem zle zrozumiałem,ale była jeszcze jedna wieża wyciągowa patrząc na fot.pana Reguły w głębi za tymi dwoma wieżami. Gdybym się zdecydował robić analogiem miałbym te same ujęcia szabrowanej maszyny parowej,tam była tak wysoce zorganizowana wolna amerykanka że to znikło migiem.Brał złom kto chciał i jak mógł.Zanim to dotarło gdzie trzeba było po wszystkim,potem było ubolewanie.Dodam że w tym czasie przeniesiono tam K.M. policji świętochłowickiej której spaliła się siedziba viewtopic.php?f=11&t=2820 tak więc niejako pod ich okiem się to odbywało o co też były pretensje.
|
|
 |
|
 |
gregor01
|
Napisane: 12 gru 2010, o 13:47 |
|
|
|
 |
|
 |
sztajger
|
Napisane: 14 gru 2010, o 19:57 |
|
Dołączył(a): 14 gru 2010, o 17:04 Posty: 316 Lokalizacja: Siemianowice SL.
Imię: Karol
|
jeśli chodzi o maszynę wyciągowa szybu basztowego to stoi ona nadal na swoim miejscu ale nie wiem czy w całości bo schody do góry są obcięte tyle co mi się udało z teleobiektywu dostrzec.jest to maszyna prądu stałego (bezpośrednie przełożenie momentu na koło pędne) wydaje się że koło pędne zostało ściągnięte możliwe że był to nawet dwu lin albo zwyczajny jedno lin
Ostatnio edytowano 22 kwi 2018, o 22:04 przez le_szek, łącznie edytowano 1 raz |
Wycięte niedziałające zdjęcie |
|
|
 |
|
 |
mgl
|
Napisane: 17 sty 2011, o 07:17 |
|
Imię: Marek
|
Zdjęcie resztek maszyny na szybie II niemieckiego fotografa z początku lat 2000 mam w zbiorach:
|
|
 |
|
 |
sztajger
|
Napisane: 17 sty 2011, o 08:22 |
|
Dołączył(a): 14 gru 2010, o 17:04 Posty: 316 Lokalizacja: Siemianowice SL.
Imię: Karol
|
masz więcej zdjęć tej maszyny jakby się dało prosił bym na mejla
|
|
 |
|
 |
Chudy1210
|
Napisane: 17 sty 2011, o 09:44 |
|
 |
SAM Urbex |
 |
Dołączył(a): 11 paź 2010, o 20:01 Posty: 1888 Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Imię: Maciek
|
|
 |
|
 |
mkowol
|
Napisane: 17 sty 2011, o 21:51 |
|
Dołączył(a): 5 sty 2011, o 15:21 Posty: 221 Lokalizacja: Zabrze (poprzednio Katowice)
Imię: Marcin
|
le_szek napisał(a): Faktycznie szyb II miał dwie maszyny (wynika to zresztą, na co nie zwróciłem uwagi również z zacytowanego przeze mnie fragmentu), ale gdzie była druga? W tym samym budynku miejsca już nie widać, a z drugiej strony w ogóle nie widać śladów po maszynowni... W 1997 roku trochę chodziłem po powierzchni kopalni Polska (miałem przepustkę na teren wszystkich kopalń Rudzkiej Spółki Węglowej, to korzystałem  ) i z całą pewnością szyb II obsługiwały 2 maszyny wyciągowe (maszynownia była po przeciwnej stronie tej ze zdjęcia - od strony bramy; pewnie wcześniej zrównano ją z ziemią). Wszystko na terenie kopalni wyglądało naprawdę super - było takie malutkie i niziutkie w porównaniu z innymi kopalniami  Miałem w tych czasach w rękach dokument ze specyfikajcą wszystkich szybów kopalni Polska (że też człowiek nie pomyśli o skopiowaniu...) i z tego co pamiętam, na szybie II jedna maszyna była parowa a druga elektryczna. Wyciągi na szybie II jeździły bodajże 6 m/s a na szybie I tylko 4 m/s. Wieża szybu I jest chyba najstarszą w okolicy wieżą basztową. W ogóle bardzo wcześnie zastosowano tego rodzaju rozwiązanie - pierwsza maszyna elektryczna na Śląsku pojawiła się w 1901 roku (szyb Powietrzny kop. Concordia w Zabrzu) a w siedem lat później już maszyna na wieży...
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 18 sty 2011, o 19:48 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Był jeszcze trzeci szyb,za tymi dwoma patrząc od strony policji.Chciałem napisać bramy.
|
|
 |
|
 |
mkowol
|
Napisane: 18 sty 2011, o 21:09 |
|
Dołączył(a): 5 sty 2011, o 15:21 Posty: 221 Lokalizacja: Zabrze (poprzednio Katowice)
Imię: Marcin
|
|
 |
|
 |
Chudy1210
|
Napisane: 19 sty 2011, o 10:50 |
|
 |
SAM Urbex |