|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
_hipcia
|
Napisane: 5 maja 2011, o 06:21 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 20:46 Posty: 4449 Lokalizacja: Rybnik Pochwały: 1
Imię: Małgosia
|
Cmentarz żydowski w Świebodzicach to część dużego cmentarza komunalnego przy ul.Wałbrzyskiej. Cmentarz powstał w połowie XIX wieku. Obecnie na powierzchni niewiele zostało. Poniżej, na zdjęciu wejście główne na cmentarz. Załącznik:
cm.1.jpg [ 77.91 KiB | Przeglądane 524 razy ]
Na planie cmentarza żydowska część zaznaczona jest na zielono oraz literką "Z". Legenda nie tłumaczy, że chodzi o kirkut. Załącznik:
cm2.jpg [ 53.69 KiB | Przeglądane 524 razy ]
Wejście na cmentarz żydowski na zdjęciu poniżej. Chyba ta część służy mężczyznom do sikania, bo to za murem i rzadko tam ktoś chodzi. Przynajmniej ja byłam tego świadkiem. Robiłam cichuśko zdjęcia, mąż już wyszedł, po paru minutach się odwracam a tu se dziadek sika  Domyślacie się, że go zawstydziłam Załącznik:
cm3.jpg [ 71.57 KiB | Przeglądane 524 razy ]
Wracam do cmentarza, który jest dość długi i wąski, ogrodzony murem. Pod murem z jednej strony zgromadzono resztki nagrobków. Przy wejściu jest jakaś kupa ziemi. Mam nadzieję, że nie kopano tam, tylko tą ziemię skądś przywieziono. Załącznik:
cm4.jpg [ 76.52 KiB | Przeglądane 524 razy ]
Pod tą płytą złożono kości, które na tym cmentarzu kiedyś wykopano. Załącznik:
cm5.jpg [ 72.12 KiB | Przeglądane 524 razy ]
Po wojnie na pewno tu chowano polskich Żydów (poniżej data śmierci 1946 rok). Załącznik:
cm6.jpg [ 60.09 KiB | Przeglądane 524 razy ]
Śladów po niemieckich Żydach też niewiele  Załącznik:
cm7.jpg [ 58.75 KiB | Przeglądane 524 razy ]
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|