Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Ważne informacje » Regulaminy, instrukcje




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Post Napisane: 16 kwi 2014, o 14:45 
Offline
Przyjaciel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 gru 2010, o 13:46
Posty: 1500
Lokalizacja: Wielkopolska.
Imię: Ewa.
Dzięki serdeczne. :-)

_________________
" Drogi prowadzą zawsze do ludzi. "

Antoine de Saint-Exupéry


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 17 kwi 2014, o 07:52 
Offline
Przyjaciel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 maja 2009, o 22:36
Posty: 4837
Lokalizacja: Chorzów/Hajduki
Imię: Henryk.
.marcin. napisał(a):
le_szek napisał(a):
Mam wielką prośbę, by osoby dodające dużo zdjęć robiły to przez serwisy hostingowe - wprawdzie miejsca na serwerze trochę jest, ale lepiej zostawić je dla okazjonalnie piszących :mrgreen:

No właśnie... Wiele osób hurtem i z dużą częstotliwością zamieszcza zdjęcia przez forumowy serwer. Wątki otwierają się bardzo długo i przyznam szczerze, że jest to wielce zniechęcające, no i często odpuszczam sobie czytanie. Piszę rzadko i nie dodaję zdjęć przez forum, bo jest fajna darmowa alternatywa, która wystarczy na długi czas. Jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem SkyDrive, po odchudzeniu zdjęć można na tym dysku upchać ich sporo - spokojnie wystarczy na bardzo długo (mam na myśli darmową przestrzeń).


Dobra w takim razie dodam jeszcze te cholerne upadowe z Wujka,(jak będę miał choć jeden dzień dobrego humoru i spokoju) bo nie chcę aby pojawiły się gdziekolwiek indziej.Potem się będę zastanawiał co i jak.

_________________
"Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....."
Juliusz Ligoń.

[*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 17 kwi 2014, o 09:07 
Offline
Przyjaciel

Dołączył(a): 31 maja 2009, o 00:15
Posty: 528
mewen napisał(a):
Gdy już mamy fotki w albumie picasowym:
-otwieramy album - otwieramy daną fotkę ( nie miniaturę tylko taki normalny rozmiar )
-Klikamy na zdjęcie prawym przyciskiem myszy i wybieramy opcję : "kopiuj adres obrazka"
-Potem na forum tam gdzie piszemy posta wybieramy [img] i wklejamy ten skopiowany adres pomiędzy :)


Przetestowałem tą metodę i tutaj muszę dodać, że to działa tylko w przypadku fotek o niezbyt dużej rozdzielczości (choć już nie sprawdzałem dokładnie jakiej). Jak fotka jest duża, (nie mieści się na ekranie) to wtedy ta metoda nie działa i klikając na prawy przycisk myszy nie pokazuje się opcja "kopiuj adres obrazka". Miałem schemat, który nie zajmował dużo miejsca około 100 KB ale był duży i rozciągnięty i ta metoda nie chodziła. Dopiero po przecięciu na pół zaskoczyło.

_________________
http://tajemnicze-fortyfikacje.prv.pl


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 17 kwi 2014, o 10:24 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2009, o 09:40
Posty: 6177
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
safnat napisał(a):
mewen napisał(a):
Gdy już mamy fotki w albumie picasowym:
-otwieramy album - otwieramy daną fotkę ( nie miniaturę tylko taki normalny rozmiar )
-Klikamy na zdjęcie prawym przyciskiem myszy i wybieramy opcję : "kopiuj adres obrazka"
-Potem na forum tam gdzie piszemy posta wybieramy [img] i wklejamy ten skopiowany adres pomiędzy :)



Przetestowałem tą metodę i tutaj muszę dodać, że to działa tylko w przypadku fotek o niezbyt dużej rozdzielczości (choć już nie sprawdzałem dokładnie jakiej). Jak fotka jest duża, (nie mieści się na ekranie) to wtedy ta metoda nie działa i klikając na prawy przycisk myszy nie pokazuje się opcja "kopiuj adres obrazka". Miałem schemat, który nie zajmował dużo miejsca około 100 KB ale był duży i rozciągnięty i ta metoda nie chodziła. Dopiero po przecięciu na pół zaskoczyło.


Jak była rozdzielczość tego zdjęcia? Bo z ciekawości sprawdziłem - zdjęcie o rozdziałce 3008×2000 picasa wyświetla mi w całości (rozdzielczość ekranu mam znacznie mniejszą), opcja w menu kontekstowym jest.

Co do wrzucania zdjęć na serwer forum (czyli jako załączniki) - miejsca jest w tej chwili dużo, transferu też, więc IMHO można z tego śmiało korzystać.
Co do szybkości ładowania - ogólnie tematy zawierające dużo zdjęć ładują się nieraz wolno, ale na przykład ja mam z reguły problem ze zdjęciami z imageshacka, a nie z załącznikami. Pewnie zależy to od tego, jak konkretny dostawca internetu "lubi się" z konkretnymi serwerami...

_________________
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! —
raz Polak skandował
i popatrzył nań Kościuszko,
i się zwymiotował.
K.I.Gałczyński


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 17 kwi 2014, o 10:43 
Offline
Przyjaciel

Dołączył(a): 31 maja 2009, o 00:15
Posty: 528
Obrazek był w układzie pionowym i w zasadzie nie był jakiś gigantycznie wielki, bo jego rozmiar to 720x1054. Kilka razy to dodawałem i nie zaskakiwało. Dopiero jak przeciąłem na pół to wtedy stała się dostępna opcja "kopiuj adres obrazka". Nie mam pojęcia czemu tak było. Uznałem że przyczyną była wielkość.

_________________
http://tajemnicze-fortyfikacje.prv.pl


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 17 kwi 2014, o 11:04 
Offline
Przyjaciel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2011, o 21:00
Posty: 370
Lokalizacja: Warszawa
Na picasa można dodawać do wyboru fotki o rozdzielczości 800, 1024 i 1600. Ja uzywam 800 bo zwykle wystarcza na forum, a nie zajmuje cennego miejsca bezpłatnego na picasa :)

_________________
"Niebo do wynajęcia (...) lecz deszcz rozmył litery i już nie wiem gdzie jest..."
Robert Kasprzycki


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 17 kwi 2014, o 11:05 
Offline
Przyjaciel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2011, o 21:00
Posty: 370
Lokalizacja: Warszawa
safnat napisał(a):
Obrazek był w układzie pionowym i w zasadzie nie był jakiś gigantycznie wielki, bo jego rozmiar to 720x1054. Kilka razy to dodawałem i nie zaskakiwało. Dopiero jak przeciąłem na pół to wtedy stała się dostępna opcja "kopiuj adres obrazka". Nie mam pojęcia czemu tak było. Uznałem że przyczyną była wielkość.


Może ta "nieforemność" była faktycznie powodem.

_________________
"Niebo do wynajęcia (...) lecz deszcz rozmył litery i już nie wiem gdzie jest..."
Robert Kasprzycki


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 17 kwi 2014, o 18:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 maja 2010, o 13:08
Posty: 135
Lokalizacja: tychy
Imię: Jan
Zachowanie się możliwości kopiowania adresu obrazu może też zależeć od przeglądarki z której się korzysta.
Sprawdziłem kilka: opera, mozilla, maxthon i internet explorer i w tej ostatniej nie ma takiej opcji! (IE ver 11). To znaczy opcja "kopiuj skrót" jest tylko wyszarzona - nieaktywna.

_________________
www.jelon.za.pl


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 18 kwi 2014, o 11:36 
Offline
Przyjaciel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2011, o 21:00
Posty: 370
Lokalizacja: Warszawa
Jelon napisał(a):
Zachowanie się możliwości kopiowania adresu obrazu może też zależeć od przeglądarki z której się korzysta.
Sprawdziłem kilka: opera, mozilla, maxthon i internet explorer i w tej ostatniej nie ma takiej opcji! (IE ver 11). To znaczy opcja "kopiuj skrót" jest tylko wyszarzona - nieaktywna.


I dlatego uwielbiam nasze forum i Was..chce się sprawdzić, przetestować i podzielić wiedzą z innymi :) a takie chciejstwo to w dzisiejszych czasach mocno nieaktywne można by rzec - wyszarzone ;)

_________________
"Niebo do wynajęcia (...) lecz deszcz rozmył litery i już nie wiem gdzie jest..."
Robert Kasprzycki


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 kwi 2014, o 00:00 
Offline
Stalker
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 17:03
Posty: 750
Lokalizacja: Lighthouse
Imię: Klamra
Czy istnieje jeszcze jakiś darmowy hosting zdjęć pokroju imageshack?
Ten stał się płatny niestety :F Zarejestrowałem się na fotosiku, ale limit zdjęć to 100 i wgranie jednorazowe to 10 i jeszcze nie można wrzucić większych zdjęć niż 500mpx
Nie chce płacić za hosting, dlatego, podpytuje, czy jest coś darmowego. szukałem w googlach, ale może niezbyt wystarczająco. wszędzie są ograniczenia i po czasie trzeba płacić :(


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 kwi 2014, o 13:16 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2013, o 14:04
Posty: 1189
Imię: Paweł
Yossarian - może zamiast darmowego hostingu pokusić się o prywatną bazę danych np wykorzystując ogólnie dostępnego wordpressa, w wersji darmowej otrzymuje się 3 GB na pliki (jak by zabrakło można założyć następnego), swobodę w wielkości publikowanej fotki, jak również otrzymuje się pełną kontrolę nad własnymi plikami. Przypuszczalnie wszystkie inne portale blogowe umożliwiają taki hosting.
przykład:
http://fotoroztocze.files.wordpress.com ... 639-hd.jpg - link do pełnego rozmiaru fotki
http://fotoroztocze.files.wordpress.com ... .jpg?w=700 - link z możliwością kontroli rozmiaru ( w=xxx&h=xxx) określa się oba parametry lub tylko 1

przykład
Obrazek -pełny rozmiar
Obrazek w=300 szerokość 300
Obrazek h=100 wysokość 100

_________________
http://www.fotoroztocze.wordpress.com -Powolne dreptanie po Roztoczu
Na froncie nie ma ludzi nie wierzących i niepalących, każdy przed walką zapali papierosa i poprosi Boga o opiekę choćby był ateistą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 kwi 2014, o 14:26 
Offline
Stalker
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 17:03
Posty: 750
Lokalizacja: Lighthouse
Imię: Klamra
W sumie, nie wiedziałem, że portale blogowe dają możliwość linkowania zdjęć na forach. Dzięki sklsk. To dobra alternatywa :)


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 kwi 2014, o 14:34 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2013, o 14:04
Posty: 1189
Imię: Paweł
Zawsze można coś więcej puścić na blogu, opublikować a tu wspomnieć że jest dodatkowo na blogu więcej

_________________
http://www.fotoroztocze.wordpress.com -Powolne dreptanie po Roztoczu
Na froncie nie ma ludzi nie wierzących i niepalących, każdy przed walką zapali papierosa i poprosi Boga o opiekę choćby był ateistą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 19 kwi 2014, o 17:37 
Offline
Stalker
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 17:03
Posty: 750
Lokalizacja: Lighthouse
Imię: Klamra
Blogów jest miliony i w większości nikt ich nie czyta :P


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 6 cze 2014, o 17:22 
Offline
Przyjaciel

Dołączył(a): 30 lis 2010, o 00:14
Posty: 2453
Lokalizacja: Oława
Imię: paulina
Yossarian napisał(a):
Czy istnieje jeszcze jakiś darmowy hosting zdjęć pokroju imageshack?
Ten stał się płatny niestety :F Zarejestrowałem się na fotosiku, ale limit zdjęć to 100 i wgranie jednorazowe to 10 i jeszcze nie można wrzucić większych zdjęć niż 500mpx
Nie chce płacić za hosting, dlatego, podpytuje, czy jest coś darmowego. szukałem w googlach, ale może niezbyt wystarczająco. wszędzie są ograniczenia i po czasie trzeba płacić :(


Od fotosika to sie trzymaj z daleka. Zapewne na forum trafisz na wiele moich postow gdzie znikly zdjecia. To wlasnie prezent od fotosika :evil:

_________________
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 cze 2014, o 03:07 
Offline
Stalker
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 17:03
Posty: 750
Lokalizacja: Lighthouse
Imię: Klamra
Ale moje zdjęcia na forum, które wrzuciłem przez imageshacka też znikają :( może to jest spowodowane ich zmianami i przejściem na płatny hosting :F


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 cze 2014, o 16:42 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2013, o 14:04
Posty: 1189
Imię: Paweł
imageshack usuwa zdjęcia, wprawdzie losowo ale jednak tak jest. obecnie zachowywane są tylko i wyłącznie z płatnych kont

_________________
http://www.fotoroztocze.wordpress.com -Powolne dreptanie po Roztoczu
Na froncie nie ma ludzi nie wierzących i niepalących, każdy przed walką zapali papierosa i poprosi Boga o opiekę choćby był ateistą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 cze 2014, o 16:50 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2009, o 09:40
Posty: 6177
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
Usuwa losowo, bo najwyraźniej wyłącza kolejne darmowe serwery (zauważcie, że kolejno wrzucane zdjęcia trafiają na różne - początek adresu zdjęcia to img z różnymi numerami). Ale lepszym numerem jest to, że czasem zdjęcia są podmieniane na zupełnie inne...

_________________
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! —
raz Polak skandował
i popatrzył nań Kościuszko,
i się zwymiotował.
K.I.Gałczyński


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 7 cze 2014, o 17:36 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2013, o 14:04
Posty: 1189
Imię: Paweł
jak zauważyłem cyrk ze znikaniem zdjęć na imageshack, to po prostu usunąłem konto, niestety na forach pozostały martwe pola po brakach.

Jak wspomniałem wyżej, warto pokusić się np o wykorzystanie przestrzeni jaką oferuje np wordpress.com i inne serwery blogowe.
zostaje na m pełna kontrola nad naszymi fotkami

_________________
http://www.fotoroztocze.wordpress.com -Powolne dreptanie po Roztoczu
Na froncie nie ma ludzi nie wierzących i niepalących, każdy przed walką zapali papierosa i poprosi Boga o opiekę choćby był ateistą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 cze 2014, o 17:55 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2012, o 12:35
Posty: 232
Lokalizacja: Sosnowiec Pogoń
Imię: Grzegorz
Miałem kiedyś pisać ale jakoś wyleciało z głowy :x
Obecnie chyba najlepszym pomysłem wydaje się Google+, dają coś koło 15GB miejsca na zdjęcia w pełnej rozdzielczości. Po przekroczeniu 15GB zdjęcia zmniejszają ale dalej można dodawać.
Jest to usługa połączona z systemem android i da się np. synchronizować zdjęcia które robimy telefonem. Działa to tak że robiąc zdjęcie na wycieczce natychmiast leci ono na serwer i gdy wrócimy lub jeszcze w drodze możemy je gdzieś udostępnić (można to zmienić jak komuś nie pasuje zjadanie transferu danych i baterii).
Dodatkowo google łączy usługi i ostatnio w jedym miejscu można przeglądać zdjęcia google+, dysku google, picassy i je udostępniać też z gmaila można udostępnić lub przenieść.

Kolejne miejsce to https://www.flickr.com/ od bardzo dawna z niego korzystam nawet przez parę lat opłacałem ale po zmianie regulaminu jest to bez sensu dla mnie. Serwis cenie za jakość zdjęć, większość innych straszliwie tnie zdjęcia okradając je z jakości.
Obecnie Flickr pozwala za free wrzucić 1 tera zdjęć.
Niestety layout mocno się zmienił i nie jest już tak łatwo znaleźć linków do zdjęć ale pozwala linkować do zdjęć w kilku rozdzielczościach, pozwala też określać licencje. Wiem że niektóre portale szukają w nim zdjęć do artykułów. Kiedyś kilka swoich zdjęć opisałem i nadałem im wolną licencje, po roku okazało się że portale często wykorzystują te zdjęcia :)

No i jeszcze jeden ale raczej trzeba by korzystać z głową z niego, http://commons.wikimedia.org Na wiki brakuje zdjęć, warto jakieś pojedyncze dobre zdjęcia konkretnych obiektów tam wrzucać razem z opisem. One pewnie długo, długo nie zginą a podejrzewam że bardzo wile się zmieni w najbliższych latach w wirtualnym świecie :x


Góra 
 Zobacz profil  
 
Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strona główna forum » Ważne informacje » Regulaminy, instrukcje


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

[ Time : 0.127s | 16 Queries | GZIP : Off ]