Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » Ważne informacje » Regulaminy, instrukcje




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Post Napisane: 7 cze 2014, o 18:27 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2009, o 09:40
Posty: 6177
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
olo81 napisał(a):
podejrzewam że bardzo wile się zmieni w najbliższych latach w wirtualnym świecie :x


Dlatego ja wolę zapłacić za własny serwer i mieć święty spokój - nikt mi łaski nie robi, nikt mi nagle regulaminu nie zmieni.

_________________
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! —
raz Polak skandował
i popatrzył nań Kościuszko,
i się zwymiotował.
K.I.Gałczyński


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 7 cze 2014, o 18:47 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2012, o 12:35
Posty: 232
Lokalizacja: Sosnowiec Pogoń
Imię: Grzegorz
Własny serwer to tylko dla ludzi którzy trochę bardziej są obeznani :x
Ostatnio w ubuntu zrezygnowali z ubuntu one i wyłączyli tą usługę, polegało to na tym że w chmurze można było trzymać pliki. Świetnie było to zintegrowane z systemem, można było udostępniać w internecie spod menu w systemie itp. Nagle pewnego dnia zdjęli usługę.
I pojawił się problem co teraz, kiedy miałem na kilku systemach te same pliki na pulpicie, synchronizowane z możliwością udostępniania.

Podobnie jest z serwerami, trzeba być przygotowanym na przenosiny :(

A piszę o zmianach w niedalekiej przyszłości bo widzę że bardzo mocno facebook i inne społecznościówki zabierają aktywność użytkowników od tradycyjnych witryn. Wiecznie tak nie będzie a wyjałowienie z tradycyjnych witryn po fali facebooka pewnie będzie ciekawym zjawiskiem :x


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 7 cze 2014, o 19:27 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2009, o 09:40
Posty: 6177
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
olo81 napisał(a):
Własny serwer to tylko dla ludzi którzy trochę bardziej są obeznani :x


Nie jest to wielka sztuka :) Wstawiałem wcześniej skróconą instrukcję.

_________________
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! —
raz Polak skandował
i popatrzył nań Kościuszko,
i się zwymiotował.
K.I.Gałczyński


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 8 cze 2014, o 00:05 
Offline
Stalker
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lip 2009, o 17:03
Posty: 750
Lokalizacja: Lighthouse
Imię: Klamra
olo81 napisał(a):
...Google+...Jest to usługa połączona z systemem android i da się np. synchronizować zdjęcia które robimy telefonem. Działa to tak że robiąc zdjęcie na wycieczce natychmiast leci ono na serwer i gdy wrócimy lub jeszcze w drodze możemy je gdzieś udostępnić ...Dodatkowo google łączy usługi i ostatnio w jedym miejscu można przeglądać zdjęcia google+, dysku google, picassy i je udostępniać też z gmaila można udostępnić lub przenieść.


Tak... wyrywam z kontekstu:
Jaasne. Google to największy szpieg na świecie. Gorszy od agencji rządowych (nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych)
Robisz fote telefonem i jak jesteś zalogowany, na byle googlowskim czym, zna Twoją lokalizacje, wie co lubisz i czego szukasz. No i Ci podrzuca reklamy i inne bzdety. A jak się ktoś uprze, to Cię znajdzie :F Z jednej strony dobrze, z drugiej źle. zależy dla kogo. Dla mnie źle. Niestety, wszyscy z tego czegoś korzystamy, i stety: Jest to efektywne. No i wszyscy się na to bardziej lub mnie zgadzamy. Dla jednych to coś zajebistego a dla drugich ograniczenie swobody. No i google darmowe, więc kusi i wszyscy łykają nie zastanawiając się nad tym co się dzieje. To ja już wole zapłacić, choć to mi nie daje gwarancji "nieszpiegowania" żadnej.
No takie czasy :F Napisałem wcześniej, że nie chce płacić za hosting zdjęć, ale chyba zmienię zdanie. W sumie to produkt. ktoś udostępnia serwery, czyli twarde dyski z miejscem, za które zapłacił, no to jak w coś zainwestował, to wypadałoby mu zapłacić. Albo będzie zmuszony zarabiać na wszędobylskich uprzykrzających życie reklamach lub ograniczeniach. Mnie też ktoś płaci, za to czym się zajmuje :P


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 8 cze 2014, o 09:19 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2013, o 14:04
Posty: 1189
Imię: Paweł
jest jeszcze inna możliwość, troszkę bardziej skomplikowana i wymagająca spełnianie kilku warunków
poza łączem oczywiście router i dysk zewnętrzy, umożliwiający podpięcie bezpośrednio do sieci.
wszystkie dane wtedy masz na swoim prywatnym dysku, łącznie z dostępem z zewnątrz
niestety wymusza to podpięcie dysku na stałe do sieci
dla bezpieczeństwa by po zmianie dostarczyciela netu (adres IP) nie było konieczności aktualizowania wszędzie fotek, warto pokusić się jeszcze o jakąś domenę pod którą można by to podpiąć

_________________
http://www.fotoroztocze.wordpress.com -Powolne dreptanie po Roztoczu
Na froncie nie ma ludzi nie wierzących i niepalących, każdy przed walką zapali papierosa i poprosi Boga o opiekę choćby był ateistą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 12 paź 2015, o 13:07 
Offline

Dołączył(a): 20 sie 2015, o 17:04
Posty: 1
Imię: Sergiy
Dzen dobry! Nie udaje sie mi wstawic zdjentie z komputera. mogli bym pomoc?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 13 paź 2015, o 17:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 maja 2009, o 17:15
Posty: 1511
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwały: 3
Imię: Asia
Zmniejsz zdjęcie do rozmiaru np. 800x600 pikseli. Pod ramką wiadomości masz okienko Przeglądaj - klikasz, wybierasz z komputera zdjęcie i klikasz Dodaj plik. Zdjęcie samo się załączy.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 13 paź 2015, o 19:24 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2013, o 14:04
Posty: 1189
Imię: Paweł
Sergiy napisał(a):
Dzen dobry! Nie udaje sie mi wstawic zdjentie z komputera. mogli bym pomoc?

Zwróć uwagę na rozmiar zdjęcia, forum akceptuje pliki do 256 kb.
Zdjęcia większe możesz zmniejszyć tak jak sugeruje Burza, ale możesz również podczas zapisywania zdjęcia zmniejszyć jego jakość np w przeglądarce irfanview na suwaku jakości podczas zapisywania, ustawiasz w zależności od ilości przekroczonych kb np na 80, czy 70%

_________________
http://www.fotoroztocze.wordpress.com -Powolne dreptanie po Roztoczu
Na froncie nie ma ludzi nie wierzących i niepalących, każdy przed walką zapali papierosa i poprosi Boga o opiekę choćby był ateistą.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 29 mar 2016, o 15:24 
Offline
Bratnia dusza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lip 2012, o 12:35
Posty: 232
Lokalizacja: Sosnowiec Pogoń
Imię: Grzegorz
Ostatnio walczyłem ze zdjęciami od googla i chyba warto napisać co zauważyłem :D
Po ostatnich zmianach w usługach giganta pojawił się problem ze zdjęciami które linkowałem do forum, google pozmieniał formę linków i już nic nie jest takie proste jak kiedyś. Teraz linki nie kończą się rozszerzeniem .jpg :D
Mimo wszystko usługi google są dla mnie najwygodniejsze, aparaty poszły w odstawkę, robi się zdjęcie smartphonem i nie trzeba się już bawić we wrzucanie zdjęć na servery. Oprogramowanie samo to zrobi jak tylko telefon będzie połączony z wifi albo nawet jak ktoś chce w locie po sieci komórkowej. Google też ostatnio wyłączył limity zdjęć, można nieograniczoną ilość wrzucać, jedynie wielkość zdjęć obcinają, ale do całkowicie akceptowalnych rozmiarów :)

Problem ze zdjęciami na forum ktoś na priv mi zgłosił. Co ciekawe ja zdjęcia widziałem a inni nie :D byłem u siebie zalogowany do usług googla. Dopiero jak kolejna osoba zgłosiła mi ten sam problem zacząłem badać sprawę.

I tak z nowego serwisu Google Zdjęcia (tego zamiast picassy) nie udało mi się wyciągnąć linków zdjęć które by działały.
Na szczęście te same zdjęcia z tego serwisu można udostępnić na google+ i tam już jak udostępnimy album pod prawym przyciskiem myszy na zdjęciu mamy link.
Ale nie jest tak prosto :D takie linki raz działają a raz nie :D
wczoraj odkryłem chyba rozwiązanie, udostępniłem na google+ album ze zdjęciami, wrzuciłem post na eksploratorów ze skopiowanymi linkami z albumu i znowu nie działa :D Myślę sobie sobie, fuck, album publiczny, niby wszystko tak jak ostatnio robię a nie działa :D

włączyłem post do edycji i zacząłem porównywać  z wcześniejszym w którym zdjęcia działały i odkryłem że na końcu działającego linka nie ma ciągu "-rw"
Kod:
https://lh3.googleusercontent.com/HF41jg-chTP7mEdPhfgQbZazX9yF4O2YvCe0WgnGdn9vs6pckwPGVcBMdXyjiJkDxYk3ag=w1920-h1200-rw-no


poskracałem linki o ten ciąg i zadziałały :)
Kod:
https://lh3.googleusercontent.com/HF41jg-chTP7mEdPhfgQbZazX9yF4O2YvCe0WgnGdn9vs6pckwPGVcBMdXyjiJkDxYk3ag=w1920-h1200-no


Może komuś się przyda mój wywód :D


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 29 mar 2016, o 23:08 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2015, o 18:29
Posty: 171
Super. Ale jak dodawałem fotki z dysku na forum to z każdym plikiem trzeba było bawić się. Może to poprawicie?
Aha. I dodawanie z telefonów. Nie działa na każdym systemie. A nie każdy używa: Windows, Android.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 30 mar 2016, o 08:27 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2009, o 09:40
Posty: 6177
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
pasqudek napisał(a):
Super. Ale jak dodawałem fotki z dysku na forum to z każdym plikiem trzeba było bawić się. Może to poprawicie?

Masz na myśli dodawanie wielu załączników na raz? Już pisałem, że nie ma w tej chwili możliwości dodania takiej opcji.
Cytuj:
Aha. I dodawanie z telefonów. Nie działa na każdym systemie. A nie każdy używa: Windows, Android.

Nie działa w Tapatalku? O jaki system chodzi, o iOS?

_________________
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! —
raz Polak skandował
i popatrzył nań Kościuszko,
i się zwymiotował.
K.I.Gałczyński


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 30 mar 2016, o 22:46 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2015, o 18:29
Posty: 171
Le_szku Nie, chodzi o symbian.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 30 mar 2016, o 23:08 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2009, o 09:40
Posty: 6177
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
Obawiam się, że w tej chwili to mniej więcej podobny problem jak z dodawaniem zdjęć z ZX Spectrum...
Są jeszcze programiści, którzy piszą coś dla Symbiana, ale nie ma co liczyć, że będzie funkcjonalny jak główne OS-y mobilne.

_________________
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! —
raz Polak skandował
i popatrzył nań Kościuszko,
i się zwymiotował.
K.I.Gałczyński


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 31 mar 2016, o 22:14 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2015, o 18:29
Posty: 171
Czyli jak zwykle wina użytkowników, źe inne systemy są dyskryminowane;)
Czy da się zrobić aby rozmiar był automatycznie dostosowany, a zdjęcie ew. obrócone?


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 1 kwi 2016, o 12:38 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2009, o 09:40
Posty: 6177
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
pasqudek napisał(a):
Czyli jak zwykle wina użytkowników, że inne systemy są dyskryminowane;)


Nie no skąd, przecież to oczywiste, że przewidzieliśmy, że kiedyś się zarejestrujesz i będziesz używać porzuconego systemu, więc złośliwie zablokowaliśmy możliwość dodawania w nim zdjęć.
A tak serio - phpBB3 powstawało jako skrypt forum dla tradycyjnych, a nie mobilnych urządzeń - więc widać nie wszystko działa na wszystkich telefonach. Obsługę na urządzeniach przenośnych umożliwia Tapatalk - jeżeli nie wspiera symbiana, to - choć pewnie i tak w to nie uwierzysz - nie jest wina administracji tego forum.

Obraz jest dostosowywany (przy wyświetlaniu), co nie oznacza, że sensowne jest wrzucanie wielkich zdjęć, bo potem wątek strasznie długo się otwiera.
Obracanie nie jest czynnością wymagającą nie wiadomo jak wielkiego wysiłku, poza tym część osób kasuje exify przy obróbce zdjęć, a nieraz dane co do orientacji zdjęcia nie są zapisywane prawidłowo.

_________________
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! —
raz Polak skandował
i popatrzył nań Kościuszko,
i się zwymiotował.
K.I.Gałczyński


Góra 
 Zobacz profil GG  
 
 Post Napisane: 18 sie 2016, o 22:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 cze 2016, o 09:30
Posty: 87
Lokalizacja: Wrocław
Imię: Darek
Jakie są wasze doświadczenia z hostingiem "fotoo.pl"?
Oraz czy jest ktoś w stanie określić co się konkretnie stało z obydwoma tinypic -ami ( com i pl ).
Nawet przy opcji zalogowanej - przesłanie zdjęcia dzięki tinypic -om stało się dziwnym trafem mocno utrudnione. Żeby nie powiedzieć że niewykonalne!?


PS: Wiem że za chwilę usłyszę dobrą rade o własnym hostingu! ;) Zgoda, na pewno jest to dobra rzecz. Niestety - chwilowo mnie na ten luksus nie stać! :| :idea:


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Post Napisane: 13 kwi 2017, o 12:48 
Offline

Dołączył(a): 13 kwi 2017, o 11:51
Posty: 1
<a href=https://naforum.zapodaj.net/0d5097a1f820.jpg.html><img src=https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0d5097a1f820.jpg alt=hosting zdjęć zapodaj.net /></a>


Góra 
 Zobacz profil  
 
Dodaj do: Dodaj do Gadu-Gadu Dodaj do Grono.net Dodaj do Twitter Dodaj do Blip Dodaj do Flaker Dodaj do Pinger Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Gwar Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Reddit Wypowiedź dla YahooMyWeb Śledzik Dodaj do Kciuk.pl Dodaj do Spinacz.pl Dodaj do Yam.pl
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strona główna forum » Ważne informacje » Regulaminy, instrukcje


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

[ Time : 0.115s | 16 Queries | GZIP : Off ]