|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Piniek
|
Napisane: 6 sie 2013, o 15:17 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 20 maja 2010, o 21:28 Posty: 504 Lokalizacja: Bielsko-Biała
Imię: Marek
|
Blizne (pow. brzozowski, gm. Jasienica Rosielna) - kościół pw. Wszystkich Świętych, zbudowany pierwotnie jako obiekt obronny (otaczały go wały obronne oraz palisada), w stylu gotyckim, w XV lub XVI wieku, w konstrukcji zrębowej (z bali jodłowych). Wieża dobudowana została w XVII wieku, końcem XIX wieku, z kolei rozebrano okalające świątynię soboty. Cały zespół kościelno-plebański, w którego skład wchodzi jeszcze drewniana wikarówka z 1699 roku (obecnie muzeum parafialne), budynek gospodarczy z poł. XIX wieku, wozownia, a także szpital dla ubogich z poł XIX wieku, oraz szkoła parafialna z 1866 roku, został wpisany w 2003 roku na listę Światowego Dziedzictwa Naturalnego i Kulturalnego UNESCO. Niestety, podczas mojej wizyty, z uwagi na prace renowacyjne, wnętrza nie były dostępne do zwiedzania, a szkoda bo są tam piękne polichromie, oraz panujący półmrok, stwarzający podobno niesamowity klimat. Tak w ogóle, jest to kolejny obiekt na szlaku mojego kultowego serialu "Popielec"            
|
|
 |
|
 |
Wojtas
|
Napisane: 4 sie 2016, o 22:53 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 1 maja 2015, o 21:20 Posty: 1081 Lokalizacja: Kraków i okolice
Imię: Wojtek
|
_________________ Życie powiedziało: Każdy dobry uczynek będzie starannie i przykładnie ukarany
|
|
 |
|
 |
Zmotoryzowany
|
Napisane: 14 sie 2016, o 20:14 |
|
Dołączył(a): 10 sie 2016, o 14:05 Posty: 34 Lokalizacja: Złotokłos k. Piaseczna
Imię: Dariusz
|
Potwierdzam, jest zakaz fotografowania - widać na zdjęciu: Załącznik:
fot01.JPG [ 202.42 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Informacja dla chcących zwiedzić wnętrze: Załącznik:
fot02.JPG [ 188.13 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Byłem tam w godzinach wskazanych. Organistówka była zamknięta na głucho, a obu podanych telefonów nikt nie odbierał. W tej ponurej sytuacji trzeba było sobie poradzić inaczej. Zostałem przyjęty do grona "zbuntowanych poszukiwaczy" niejako awansem - pora zatem dowieść, że na ten zaszczyt zasługuję. Zakaz fotografowania w takim obiekcie, jak i każdy inny bezsensowny zakaz, budzi u mnie bezwarunkowy odruch sprzeciwu i natychmiast gwałtownemu zintensyfikowaniu ulegają procesy myślowe: jak by temu zakazowi się nie podporządkować. Jestem w stanie zrozumieć i zaakceptować zakaz wykonywania zdjęć przy użyciu flesza - nadmierna ekspozycja malowideł na intensywne oświetlenie itd. Ale bezwzględny zakaz? Przecież ten obiekt został wyremontowany za publiczne pieniądze, czyli między innymi za moje podatki! Tyle ideologicznego wtrętu, a teraz do rzeczy.Wykorzystałem fakt, że żadnego "cerbera" w pobliżu nie było i zrobiłem parę zdjęć. Najpierw przedsionek (jedno zdjęcie zamieściłem na samym początku): Załącznik:
fot03.JPG [ 145.14 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Załącznik:
fot04.JPG [ 185.9 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Wejście dla turystów jest zlokalizowane z boku nawy i zamknięte kratą więc prezbiterium i ołtarza nie sposób zobaczyć. Ale rękę wraz z aparatem dało się przez kratę wsunąć, a efekt poniżej. Z góry przepraszam za dość przypadkową kompozycję i czasem dziwaczne ujęcia. Załącznik:
fot05.JPG [ 156.14 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Załącznik:
fot06.JPG [ 245.03 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Załącznik:
fot07.JPG [ 231.94 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Załącznik:
fot08.JPG [ 183.21 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Załącznik:
fot09.JPG [ 156.26 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Załącznik:
fot10.JPG [ 206.84 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Załącznik:
fot11.JPG [ 251.11 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Załącznik:
fot12.JPG [ 148.08 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Załącznik:
fot13.JPG [ 170.5 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Załącznik:
fot14.JPG [ 158.06 KiB | Przeglądane 428 razy ]
Wszystkie zdjęcia z maja 2016 r. A gdyby znalazł się tam jakiś miłośnik selfi z długim kijkiem, to pewnie i ołtarz byśmy mieli możliwość zobaczyć. I na koniec ładne ujęcie całej bryły - tym razem już "legalne" Załącznik:
fot15.JPG [ 195.49 KiB | Przeglądane 428 razy ]
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|