|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kropkaaga
|
Napisane: 10 sie 2018, o 14:16 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Imię: Agnieszka
|
|
 |
|
 |
Tubylec
|
Napisane: 10 sie 2018, o 17:19 |
|
Dołączył(a): 8 lut 2010, o 08:29 Posty: 319 Lokalizacja: Katowice
Imię: Piotr
|
Jakieś 40 lat temu bylem w Głuchołazach na wczasach.Przez Głuchołazy-Zdrój przejeźdźały tranzytem czechosłowackie pociągi osobowe,nie zatrzymując się. A jak to jest tam teraz? Jeździ tam coś polskiego i czeskiego?
Ostatnio edytowano 11 sie 2018, o 19:22 przez Tubylec, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
kropkaaga
|
Napisane: 11 sie 2018, o 10:24 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
Ciężko mi powiedzieć. Jak spacerowałam aleją niżej, nie przejechał żeden pociąg... Ale nie byłam też długo.
|
|
 |
|
 |
blakop
|
Napisane: 11 sie 2018, o 13:32 |
|
|
Moment moment - tytuł wątku wskazuje, że opisujesz stację Głuchołazy Zdrój - A TAK NIE JEST. Przedstawione zdjęcia są zdjęciami ze szlaku, wykonane faktycznie w dzielnicy Zdrój. Jest to o tyle mylące, że w Głuchołazach są/były trzy (a w zasadzie cztery) stacje kolejowe i jest bardzo mylące zamienne lub wspólne stosowanie pewnych nazw.
Miejscowość przypominam nazywa się Głuchołazy, a jej integralną częścią jest dzielnica Głuchołazy Zdrój - ale nie jest to samodzielna miejscowość. I w Głuchołazach znajdziemy trzy stacje/przystanki: - Głuchołazy - Głuchołazy Miasto (tak naprawdę były dwa przystanki o tej nazwie) - Głuchołazy Zdrój
I kolejne "ale" - Głuchołazy Zdrój są stacją końcową łączącą centrum z dzielnicą zdrojową - więc żaden pociąg nie mógł tędy przejeżdżać, a jedynie dojechać i wrócić do "centrum". Stacją tranzytową są Głuchołazy.
Obecnie stacja Głuchołazy Zdrój jest nieczynna, a linia kolejowa nieprzejezdna. Na tej linii czynny jest tylko przystanek Głuchołazy Miasto. Na dzień dzisiejszy można tam dojechać jednym jedynym szynobusem dziennie z Wrocławia, ale tylko w weekendy i święta (i to tylko przez wakacje). Sama stacja w Głuchołazach ma o 100% lepsze połączenia krajowe, gdyż tam dojechać można jeszcze dodatkowo szynobusem z Opola. Również raz dziennie i tylko w weekendy wakacyjne.
Natomiast stacja Głuchołazy jest tą specyficzną stacją na terenie Polski, na którą można się dostać jadąc pociągiem tylko z terenu innego państwa (poza wspomnianymi dwoma pociągami krajowymi w weekendy wakacyjne). Takich stacji na terenie kraju jest tylko kilka. Istotnie bowiem do dziś przejeżdżają tędy swoistym tranzytem pociągi z Czech - ale jak najbardziej się zatrzymują. Zawsze to zresztą robiły, bo w Głuchołazach jest zmiana kierunku jazdy. Nie ma tych połączeń wiele, ale około ośmiu czeskich pociągów dziennie tędy wg rozkładu przejeżdża.
|
|
 |
|
 |
kropkaaga
|
Napisane: 11 sie 2018, o 13:42 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
Napisałam Głuchołazy Zdrój, a nie Stacja Głuchołazy Zdrój. I faktycznie chodziło mi o to, że ten odcinek linii kolejowej leży na terenie dzielnicy Zdrój. Jeśli to problem mogę zmienić tytuł wątku
|
|
 |
|
 |
blakop
|
Napisane: 11 sie 2018, o 14:06 |
|
|
Myślę, że miejscowi wiedzą o co chodzi, ale obcy to się sporo naszukają zanim dojdą do tego o co chodzi, więc jeśli to nie problem to faktycznie chyba warto by uściślić - jeśli nie tytuł to opis  Tym bardziej, że wypowiedź @Tubylca o pociągach przejeżdżających przez TĄ STACJĘ niejako pogłębia to nieporozumienie. No i dzięki za informację w opisie o najwyżej położonej stacji w Czechach  Zawsze człowiek wie coś więcej.
|
|
 |
|
 |
kropkaaga
|
Napisane: 11 sie 2018, o 14:11 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
Zrobione
|
|
 |
|
 |
Tubylec
|
Napisane: 11 sie 2018, o 19:42 |
|
Dołączył(a): 8 lut 2010, o 08:29 Posty: 319 Lokalizacja: Katowice
Imię: Piotr
|
Poprawiłem mój poprzedni post "likwidując" STACJĘ Głuchołazy-Zdrój.Widzialem w Zdroju "czeskie" pociągi,nie znałem ich dokładnej trasy Nie sądzę aby wtedy można było do czechosłowackiego pociągu wsiąść/wysiąść na którejś z mijanej przez niego polskiej stacji. A do Głuchołaz-Zdroju dojechałem (i wrócilem) wtedy,czyli 40 lat temu z Katowic pociągiem PKP z przesiadką na stacji Nowy Świętów.
|
|
 |
|
 |
blakop
|
Napisane: 12 sie 2018, o 00:33 |
|
|
Linia kolejowa nie biegnie "na wprost" - spójrz na mapę. Na stacji w Głuchołazach pociąg musi zmienić czoło/kierunek jazdy, więc zatrzymać się musiał. Prawdą jednak jest, że nie można było do niego wsiadać. Stan ten trwał nawet po wstąpieniu Polski i Czech do UE. Przejście graniczne utworzono tu dopiero z końcem 2006 roku i przetrwało tylko rok (koniec 2007 roku to już Schengen). Dziś pociągi również nigdzie poza Głuchołazami (zmiana kierunku) się nie zatrzymują, bo nie mają gdzie - pomiędzy jedną, a drugą stroną granicy na tych liniach nie ma żadnych istniejących przystanków (obecne Głuchołazy Miasto leży już na osobnej odnodze linii, a Głuchołazy Zdrój również, a do tego stacja ta w zasadzie już nie istnieje). Warto zauważyć, że Czesi korzystają z tej linii już od 1948 roku, gdyż po czeskiej stronie połączenie Krnov-Jasenik byłoby o wiele dłuższe.
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|