Dołączył(a): 9 mar 2010, o 06:42 Posty: 2433 Lokalizacja: Warszawa Pochwały: 1 Imię: Tomek
Jadąc do Kodeńca spodziewałem się jedynie drewnianego kościoła z 1795 roku. Nikt mnie nie ostrzegł, że najpierw będę mógł nacieszyć oczy kolorami cerkiewki stojącej na cmentarzu prawosławnym.
Nawet wiszący w powietrzu deszcz nie był w stanie popsuć uczucia radości jaki dał mi ten widok.
Cerkiew znajduje się przy drodze do Uhnina. Kościół stoi przy wylocie z Kodeńca w kierunku Włodawy.
Naprzeciwko kościoła znajduje się zabytkowa dzwonnica - obecnie chyba nie używana. Na tyłach kościoła znajduje się zaś cmentarz. Ciekawe że choć w przypadku kościoła podaje się rok 1795 jako datę powstania to w przypadku dzwonnicy brak już takiej dokładności w datowaniu. Znalazłem tylko informację, że ma ona ok. 200 lat. Może więc być równolatką kościoła ale pewności co do tego brak.
_________________ wygodnie jest nie wiedzieć wygodnie jest iść spać Lech Janerka "Epidemia epilepsji"
Dołączył(a): 9 mar 2010, o 06:42 Posty: 2433 Lokalizacja: Warszawa Pochwały: 1 Imię: Tomek
Nie napisałem tego ale skoro Ty napisałeś o cerkwiach w liczbie mnogiej to wspomnę... Kościół w Kodeńcu powstał jako świątynia unicka. W 1875 roku został odebrany unitom i zamieniono go w cerkiew prawosławną. Próbowano to już zrobić dwa lata wcześniej nadając odgórnie parafii duchownego prawosławnego. Został on jednak przez kodeńskich unitów przepędzony. Kościołowi wschodniemu odebrano świątynię znów w II Rzeczypospolitej. Do dziś wieś zamieszkują wierni obu odłamów chrześcijaństwa. Uderzająca jest różnica w wielkości nekropolii kodeńskich. Ta prawosławna przy cerkiewce jest dużo większa od zlokalizowanej przy drewnianym kościele.
_________________ wygodnie jest nie wiedzieć wygodnie jest iść spać Lech Janerka "Epidemia epilepsji"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość