|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
fbatekb
|
Napisane: 6 kwi 2010, o 07:42 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 11:26 Posty: 7096 Lokalizacja: Warszawa
|
Klasycystyczny pałac z I poł. XIX w. Obecnie Dom Opieki Społecznej.
Załączniki: |

Surhów.jpg [ 143.77 KiB | Przeglądane 395 razy ]
|
_________________ Warszawiacy z krwi i kości...
Ostatnio edytowano 17 gru 2014, o 12:34 przez fbatekb, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 6 kwi 2010, o 17:15 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:44 Posty: 3515 Lokalizacja: Kraków
Imię: Jarek
|
W uzupełnieniu dodam, że rezydencja została zbudowana w latach 1813 - 1819 i była siedzibą rodową Pawła Cieszkowskiego herbu Gozdawa, posła na sejm Królestwa Polskiego i jego żony Zofii Kickiej herbu Gozdawa. Natomiast mam pewne wątpliwości co do kwalifikacji tej rezydencji jako pałacu (wiem, że tak podają oficjalne źródła), wydaje mi się, że jest to raczej klasycystyczny dwór.
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein
|
|
 |
|
 |
fbatekb
|
Napisane: 7 kwi 2010, o 07:47 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 30 maja 2009, o 11:26 Posty: 7096 Lokalizacja: Warszawa
|
Szczerze mówiąc... blisko mi do Twojego stanowiska w sprawie pałac/dwór.
_________________ Warszawiacy z krwi i kości...
|
|
 |
|
 |
trobal
|
Napisane: 5 kwi 2011, o 19:37 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 9 mar 2010, o 06:42 Posty: 2434 Lokalizacja: Warszawa Pochwały: 1
Imię: Tomek
|
_________________ wygodnie jest nie wiedzieć wygodnie jest iść spać Lech Janerka "Epidemia epilepsji"
|
|
 |
|
 |
trobal
|
Napisane: 7 kwi 2011, o 04:54 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 9 mar 2010, o 06:42 Posty: 2434 Lokalizacja: Warszawa Pochwały: 1
Imię: Tomek
|
Też trochę dodam treści: Po wojnie o dworku pisze się: dwór państwa Skolimowskich. Kiedy i jak Skolimowscy weszli w jego posiadanie tego dworu? Być może pomocna tu będzie lista właścicieli Surhowa umieszczona na stronie Parafii Surhów. Z niej wynikałoby, że przed Pawłem Wincentym Cieszkowskim i jego żoną Zofią z Kickich właścicielem Surhowa był Stanisław Kicki. O tej postaci nic nie wiem, ojcem Zofii był August Kicki. Od 1865 roku właścicielem Surhowa był August Cieszkowski, syn Pawła i Zofii. Po nim znów jego syn - też August - do roku 1915. W 1915 roku właścicielem Surhowa został Jan Tyszkiewicz. Wg informacji zamieszczonych na stronie Karoliny, Marii i Krzysztofa Zdebów Skolimowscy przeprowadzili remont dworu zniszczonego w trakcie działań wojennych w I wojnie światowej. Znaczyłoby to, że Jan Tyszkiewicz, który był właścicielem majątku do 1930 roku, nie mieszkał we dworze. O Zygmuncie Skolimowskim dowiedzieć się można, że należał do Towarzystwa Hodowli Konia Arabskiego w Polsce. W latach II wojny światowej dwór ograbiono. Wiadomo że znajdowała się w nim bogata biblioteka oraz obrazy Kossaka - to pasuje do miłośnika koni. Jednak Zygmunt Skolimowski na pewno nie był znany tylko z hodowli koni. Może jeszcze czegoś się o nim dowiem. Przez krótki okres po wojnie - do 1946 r. - w dworze mieścił się szkoleniowy ośrodek dla ociemniałych inwalidów wojennych. Natknąłem się też na informację, że Cieszkowscy nie mieszkali na stałe w Surhowie. Siedzibę rodową mieli mieć gdzie indziej. Poszukiwania trwają.
_________________ wygodnie jest nie wiedzieć wygodnie jest iść spać Lech Janerka "Epidemia epilepsji"
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|