|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
buba
|
Napisane: 5 sty 2013, o 22:59 |
|
 |
Przyjaciel |
Dołączył(a): 29 lis 2010, o 23:14 Posty: 2828 Lokalizacja: Oława
Imię: paulina
|
13 czerwca 1687 r., dzięki staraniom hrabiego Jana Franciszka de Verdugo – pana na Tworogu, erygowano parafię, do której należały wioski: Koty, Tworóg, Potępa, Żyłka, Brynek, Brzeźnica, Hanusek i Połomia (ta ostatnia w XV w. była samodzielną parafią). Wg dekretu erekcyjnego z 1687 r. dotychczasowy kościół filialny w Kotach miał być parafialnym, natomiast murowana kaplica w Tworogu miała być kościołem filialnym, przy czym proboszcz miał rezydować albo w Kotach, albo w Tworogu. Rozwój kuźnictwa wpłynął na przeniesienie parafii do Tworoga, a kościół w Kotach stał się kościołem filialnym. W 1751 r. na terenie Tworoga powstało Bractwo św. Antoniego, które po II wojnie światowej nie mogło oficjalnie istnieć. W ostatnich latach Bractwo przeżywa rozkwit i obecnie liczy ponad 160 członków. W 1815 r. wybudowano w Tworogu nowy, murowany kościół pw. św. Antoniego. W 1905 r. ks. Mikołaj Knossalla znacznie świątynię rozbudował, powiększając ją o poprzeczną nawę i obecny chór. Szczególnym skarbem kościoła jest słynący łaskami obraz św. Antoniego. W 1920 r. odłączono od parafii miejscowości: Koty, Potępa, Wesoła i Żyłka, które stanowiły do zakończenia II wojny światowej lokalię w związku parafialnym z Tworogiem. Gruntowną restaurację kościoła przeprowadzono w latach 1989-92. Między innymi pokryto blachą miedzianą dach kościoła i wieży oraz odnowiono elewacje i ściany wewnętrzne budynku. Przeprowadzono również remont instalacji elektrycznej oraz zainstalowano ogrzewanie gazowe. Na terenie parafii znajduje się wiele krzyży i kaplic przydrożnych. http://parafiatworog.blog.onet.pl/     W kosciele w Tworogu napotykamy szopke bozonarodzeniowa, skonstruowana chyba przez jakiegos zapalonego ornitologa  Oprocz szopkowych elementow tzw klasycznych mozna zauwazyc sporo milego, roznorodnego ptactwa!!      Ciekawa jest tez skrzynka intencji mszalnych- do wyboru do koloru. Kazdy znajdzie cos dla siebie   Przy kosciele znajduja sie takie oto postacie:  
_________________ "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 1 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|