|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Gregski
|
Napisane: 26 kwi 2020, o 16:13 |
|
Dołączył(a): 18 kwi 2020, o 19:39 Posty: 248 Lokalizacja: Na morzu lub na Kociewiu
Imię: Grzegorz
|
Historia młyna, a raczej kompleksu młynów w Starogardzie sięga przełomu XIII i XIV wieku. Na przestrzeni wieków młyny w tym miejscu były budowane, rozbudowywane, burzone, budowane od nowa. Płonęły i były odbudowywane. W 1870/2 przekopano Kanał młyński zwiększając potencjał hydrotechniczny tego miejsca. W 1871 roku młyny kupił Frietz Wiechert i historia starogardzkich młynów nabrała nowego tempa. Bardzo szybko wybudował młyn żytni i młyn pszenny. Olbrzymie neogotyckie budowle z czerwonej cegły stały się jednym z dominujących w mieście. Jego synowie kontynuowali dzieło budując elektrownię i łuszczarnie ryżu. Po wojnie zostały one znacjonalizowane i działały jako państwowe przedsiębiorstwo STAMO. Na miejscu spalonej łuszczarni ryży zbudowano między płatkarnię w standardowym socjalistycznym przemysłowym stylu. Powiedzmy szczerze, że nowy budynek pasował do starej zabudowy jak pięść do nosa. W końcu lat 90-tych STAMO upadło. Syndyk po wielu latach szukania nabywców sprzedał młyny jakiemuś irlandzkiemu syndykatowi. Budynki stały i spokojnie niszczały aż do maja 2013 roku kiedy to wybuchł w nich gigantyczny pożar. Zniszczenia były duże. Po pożarze poszły ze wszystkich stron deklaracje, ze coś trzeba z młynami zrobić. Energiczne deklaracje szybko poszły w zapomnienie a ruiny dalej niszczały. Aż do marca 2016 roku kiedy to wybuchł kolejny pożar. Tym razem na tyle skuteczny, że z młynów niewiele nie zostało. W 2018 "niedopałki zakupił miejscowy businessman deklarując, że w miejsce młynów zbuduje kompleks mieszkalno-usługowy zachowują uratowaną "substancję". "Substancja" stoi i czeka do dzisiaj. Mam wrażenie, że jak postoi jeszcze parę lat to wiatr, deszcz i mróz sprowadzą ją do hałdy cegły rozbiórkowej. A oto zdjęcia "Substancji" z zeszłego roku.                   
_________________ Życie, panie to interes do którego się dokłada.
Piotr Bukartyk
|
|
 |
|
 |
le_szek
|
Napisane: 26 kwi 2020, o 20:11 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 09:40 Posty: 7657 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Imię: Leszek
|
_________________ Jeśli gdzieś nie wyświetlają się moje zdjęcia, proszę o PM.
— Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. K.I.Gałczyński
|
|
 |
|
 |
Gregski
|
Napisane: 27 kwi 2020, o 14:15 |
|
Dołączył(a): 18 kwi 2020, o 19:39 Posty: 248 Lokalizacja: Na morzu lub na Kociewiu
Imię: Grzegorz
|
To był bardzo ładny kompleks budynków. Sam go nieźle pamietam chociaż jestem tylko "Kociewiakiem napływowym". Niestety chyba zabrakło pomysłu a i klimat był niespecjalnie przychylny dla tego typu obiektów. Ekonomicznie młyn nie miał prawa się utrzymać. Budynki i maszyneria w dużej mierze były zabytkowe no ale na zrobienie z tego Muzeum Młynarstwa nie było środków. Z resztą Starogard to jednak zadupie i nikt specjalnie by tu nie przyjechał tylko po to by oglądać stary młyn. Inwestować w rewitalizację industrialnych budynków nikt nie chciał bo nie było wtedy u nas takiej tradycji a i teraz nie widzę aby taki trend był zbyt silny. Diabli mnie z tego powodu biorą bo włócząc się po świecie co i raz cieszę oko halami fabrycznymi czy magazynowymi które dostały "drugie życie". Ciekaw jestem jak się potoczą losy tego miejsca. Kluczowe będą następne 2-3 lata jak sądzę.
_________________ Życie, panie to interes do którego się dokłada.
Piotr Bukartyk
|
|
 |
|
 |
peygrejpl
|
Napisane: 28 kwi 2020, o 01:20 |
|
Dołączył(a): 17 lut 2020, o 22:06 Posty: 68 Lokalizacja: Katowice
Imię: Milena/Wojtek
|
Gregski napisał(a): To był bardzo ładny kompleks budynków. Sam go nieźle pamietam chociaż jestem tylko "Kociewiakiem napływowym". Niestety chyba zabrakło pomysłu a i klimat był niespecjalnie przychylny dla tego typu obiektów. Ekonomicznie młyn nie miał prawa się utrzymać. Budynki i maszyneria w dużej mierze były zabytkowe no ale na zrobienie z tego Muzeum Młynarstwa nie było środków. Z resztą Starogard to jednak zadupie i nikt specjalnie by tu nie przyjechał tylko po to by oglądać stary młyn. Inwestować w rewitalizację industrialnych budynków nikt nie chciał bo nie było wtedy u nas takiej tradycji a i teraz nie widzę aby taki trend był zbyt silny. Diabli mnie z tego powodu biorą bo włócząc się po świecie co i raz cieszę oko halami fabrycznymi czy magazynowymi które dostały "drugie życie". Ciekaw jestem jak się potoczą losy tego miejsca. Kluczowe będą następne 2-3 lata jak sądzę. Jeśli na Śląsku i Zagłębiu, mającym ogromne tradycje industrialne, nie potrafią znaleźć pieniędzy na rewitalizację, to i w takim Starogardzie niestety nie znajdą
|
|
 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|
|
|